Αναπληρωτές: Υπουργείο περικοπών και αδιαφάνειας, επεισόδιο Νο2
Μετά τον «κόφτη» και τον «εξορθολογισμό» των παράλληλων στηρίξεων, έρχεται «κόφτης» κενών

Το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών καταγγέλλει ότι το υπουργείο Παιδείας εξαφανίζει κενά και καλεί τις διευθύνσεις να προτεραιοποιήσουν τα κενά των σχολείων για τις δηλώσεις στο ΟΠΣΥΔ.

Μάλιστα, η οδηγία που δημοσιεύτηκε στο ΟΠΣΥΔ πριν λίγες ώρες, αφορά τον τρόπο δήλωσης των σχολείων από τους/τις αναπληρώτ(ρι)ες αύριο Δευτέρα 30/8/21. Συγκεκριμένα, στη σελίδα 3 γράφει «[…] αναφέρεται πάντα το πλήθος των διαθέσιμων κενών για τη συγκεκριμένη ειδικότητα και τύπο πρόσληψης, που είναι ίσο με τον αριθμό των προσληφθέντων».

Όπως καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί, μια τακτική του υπουργείου που υλοποιούνταν από τις δ/νσεις εδώ και χρόνια που μπλοκάρονταν από τις παραστάσεις διαμαρτυρίας και τις κινητοποιήσεις σωματείων και συλλογικοτήτων, τώρα  με οδηγία του υπουργείου μέσω του ΟΠΣΥΔ, κανονικοποιείται και καθολικοποιείται! Το υπουργείο, λοιπόν, θα ανεβάσει στο ΟΠΣΥΔ πετσοκομμένα τα κενά των σχολείων και, επιπλέον, θα καλέσει τις διευθύνσεις να ορίσουν τις πιο «σοβαρές» περιπτώσεις σχολείων δίνοντας προτεραιότητα σε κάποια έναντι άλλων.

«Έτσι, όλοι μας όταν θα μπούμε στο ΟΠΣΥΔ να δηλώσουμε σχολεία αύριο, δεν θα βρούμε όλα τα κενά στην ειδικότητά μας, αλλά μόνο τόσα όσοι και οι αναπληρωτές που έχουμε προσληφθεί στη συγκεκριμένη διεύθυνση και ειδικότητα», αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί.

Αυτή η οδηγία αποτελεί κατάφορη αδικία και καταπατά πλήρως τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και τα εργασιακά των εκπαιδευτικών! Αφήνει ανοιχτά χιλιάδες παραθυράκια για βολέματα, παρατυπίες και μαγειρέματα εκ μέρους ΥΠΑΙΘ και διευθύνσεων. Την ίδια στιγμή βάζει στο ζύγι τα σχολεία και τους μαθητ(ρι)ές τους. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι οι διευθύνσεις καλούνται να διαλέξουν μεταξύ των σχολείων και οι εκπαιδευτικοί αναρωτιούνται με ποιον τρόπο και με ποιο κριτήριο θα γίνει αυτή η επιλογή! Για παράδειγμα στην Α’ Αθήνας τα κενά ΣΜΕΑΕ ΠΕ70.50/71 είναι 50 και οι αναπληρωτές 26. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα δοθούν και τα 50 κενά στα 26 άτομα για να επιλέξουν ανάμεσα από αυτά, αλλά θα ιεραρχήσει η διεύθυνση ποια κενά θα καλυφθούν.

Αυτή οδηγία του ΥΠΑΙΘ θα έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη εκατοντάδων κενών και, επιπλέον, όσον αφορά στην παράλληλη στήριξη επανέρχεται η τραγική διαδικασία του μοιράσματός της, καθώς όχι μόνο θα υπάρχει μοίρασμα της παράλληλης σε πολλά παιδιά σε ένα σχολείο, αλλά εκατοντάδες ακόμα παιδιά θα μείνουν χωρίς καθόλου στήριξη. Μάλιστα, τη διαδικασία μοιράσματος της παράλληλης στήριξης θα κληθούν να κάνουν οι σύλλογοι διδασκόντων, μοιράζοντας τις ώρες του εκπαιδευτικού από λίγες στο κάθε παιδί.

Επιπροσθέτως σε όλα αυτά, η διαδικασία επιλογής των σχολείων από τους αναπληρωτές μετατρέπεται σε μια αδιαφανή, με παραθυράκια και τρύπες για παρατυπίες διαδικασία. Μια διαδικασία ηλεκτρονικής δήλωσης, που όπως διατείνεται το ΥΠΑΙΘ δημιουργήθηκε για να βοηθήσει και να μειώσει την καθυστέρηση της προηγούμενης διαδικασίας, τελικά όχι απλά δεν είναι βοηθητική αλλά είναι επικίνδυνη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση και το υπουργείο με κάθε πολιτική τους επιλογή, βάζουν μπροστά το δικό τους κέρδος, ακονίζουν τον δημοσιονομικό κόφτη ακολουθώντας επιταγές ΕΕ και ΟΟΣΑ και επιδιώκουν την περαιτέρω διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου!

Το ΥΠΑΙΘ με την οδηγία του αυτή βρίσκεται ξανά απέναντι στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και αφήνει μετά από την Α’ φάση προσλήψεων σοβαρά κενά στα σχολεία, πετσοκόβοντας τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών! «Δεν θα ανεχτούμε τον εμπαιγμό του υπουργείου στις πλάτες των μαθητ(ρι)ών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί.

Οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν: «Να προασπίσουμε τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητ(ρι)ών μας!

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς που θα δουν τα κενά της ειδικότητάς τους στο ΟΠΣΥΔ πετσοκομμένα να επικοινωνήσουν με τα σωματεία της διεύθυνσης που ανήκουν και να το καταγγείλουν!

Να ενημερωθούν όλοι οι γονείς και οι σύλλογοί τους σε κάθε σχολείο για αυτήν την τραγική κατάσταση!

Καλούμε το ΥΠΑΙΘ να πάρει πίσω την οδηγία και να δημοσιοποιήσει στο ΟΠΣΥΔ όλα τα κενά!

Καλούμε τις διευθύνσεις ανά τη χώρα να μην κάνουν καμία προτεραιοποίηση κενών σε καμία ειδικότητα!»

  • Καμία απόκρυψη κενών! Καμία παρατυπία εις βάρος των μαθητών μας! Απαιτούμε να δημοσιοποιηθούν/αναρτηθούν ΟΛΑ τα κενά ΔΗΜΟΣΙΑ στο ΟΠΣΥΔ.
  • Δημόσια ανάρτηση πινάκων τοποθέτησης για διαφανή και νόμιμη διαδικασία τοποθέτησης
  • Κάλυψη όλων των αιτημάτων της παράλληλης στήριξης/ ΕΒΠ με έναν εκπαιδευτικό προς έναν μαθητή. Στελέχωση των σχολείων με ΕΒΠ, σχολικούς νοσηλευτές σύμφωνα με τις ανάγκες
  • Άμεσα Β’ φάση προσλήψεων για κάλυψη όλων των υπόλοιπων κενών κάθε ειδικότητας
  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών! Άμεσος διορισμός/ Μονιμοποίηση τώρα ΟΛΩΝ των αναπληρωτών που έχουν έστω και μία σύμβαση, αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.
  • Πλήρης εξίσωση προς τα πάνω των  εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με αυτά των μονίμων – πλήρης προστασία της μητρότητας.
  • Γενναία αύξηση κονδυλίων από τον προϋπολογισμό για την Παιδεία – αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια - επίδομα ενοικίου/θέρμανσης/σίτισης/μετακόμισης - Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας.
  • Άμεση κατάργηση του θεσμού τρίμηνης σύμβασης. Κατάργηση της ελαστικής εργασίας.
  • Κατάργηση του ν.4589/19 του προσοντολογίου και του 4692/20 Κεραμέως. Καμία σκέψη για ΑΣΕΠ, γραπτό διαγωνισμό και συνεντεύξεις.

Οι εκπαιδευτικοί καλούν ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις καθώς και τις ΔΟΕ και ΟΛΜΕ να πάρουν θέση ώστε να μην υπάρχει καμία απόκρυψη/ προτεραιοποίηση κενού και να αποσυρθεί άμεσα η απαράδεκτη οδηγία του ΥΠΑΙΘ!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Άνδρος φωτιά
Σε κατάσταση συναγερμού σήμερα η Αττική : Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς- «Κλειστά» δάση και δρυμοί
Σε κατάσταση συναγερμού η Αττική- Ποιες περιοχές είναι στο «πορτοκαλί»
Σε κατάσταση συναγερμού σήμερα η Αττική : Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς- «Κλειστά» δάση και δρυμοί
σχεδιο
Πανελλήνιες 2024: Στο Γραμμικό Σχέδιο εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι
Το alfavita.gr εύχεται καλή επιτυχία σε όλους τους υποψήφιους και παρουσιάζει πρώτο τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Πανελλήνιες 2024: Στο Γραμμικό Σχέδιο εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι