golearn-engl_970-250
syrigos
«Είναι απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξουμε το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Δημοκρίτειο της Θράκης», σημειώνει ο υφυπουργός Παιδείας, Άγγελος Συρίγος

«Είναι απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξουμε το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Δημοκρίτειο της Θράκης κι ήρθαμε σήμερα στην Κοζάνη για να δούμε πως μπορούμε να το κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε ο υφυπουργός Παιδείας καθηγητής, Άγγελος Συρίγος, κατά τη πρώτη ημέρα της περιοδείας του στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη.

Ο κ Συρίγος εξήγησε ότι «η ελάχιστη βάση εισαγωγής που έχει καθιερώσει η κυβέρνηση δεν είναι πρόβλημα αλλά είναι κάτι το αυτονόητο για να μπορέσει να λειτουργήσει το πανεπιστήμιο». Τόνισε ότι «το πανεπιστήμιο δεν είναι τετάρτη Λυκείου, απαιτεί ένα ελάχιστο επίπεδο ακαδημαϊκών κριτηρίων που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει» και πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο που η χώρα μας «έχει το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη στους αποφοιτήσαντες. Μας ενδιαφέρει κάποιος που μπαίνει στο πανεπιστήμιο αλλά δεν ενδιαφερόμαστε πότε θα αποφοιτήσει» κατέληξε.

Υπογράμμισε ότι από τα 22 τμήματα που διαθέτει το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας τα περισσότερα είναι βιώσιμα αλλά κάποια δεν είναι και σημείωσε: «ήρθαμε να εξετάσουμε πως αυτά τα τμήματα μπορούν να μετεξελιχθούν και να καταστούν βιώσιμα σε βάθος χρόνου». Επισκεπτόμενος τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις της πανεπιστημιούπολης που κατασκευάζεται στην ΖΕΠ Κοζάνης δήλωσε ότι σε αυτά τα καταπληκτικά κτίρια θα μεταφερθούν τρία από τα ανταγωνιστικά τμήματα που διαθέτει το πανεπιστήμιο και πρόσθεσε ότι «η μεριμνά μας είναι πώς θα καταστήσουμε και τα υπόλοιπα τμήματα σε αυτό το επίπεδο ώστε να επιλέγονται από υποψηφίους φοιτητές έναντι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή των Ιωαννίνων». Αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα κατασκευής φοιτητικών εστιών που προγραμματίζει η πρυτανεία του πανεπιστημίου ώστε η επιλογή του να φοιτήσει κανείς στα τμήματα του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας να είναι ακόμη πιο ανταγωνιστική.

Τέλος διαβεβαίωσε ότι στον στρατηγικό σχεδιασμό του πανεπιστημίου θα εξεταστεί εκ νέου η δημιουργία κάποιων τμημάτων για παράδειγμα του τμήματος της Λογοθεραπείας στην Πτολεμαΐδα και που σήμερα βγήκαν από το ακαδημαϊκό χάρτη και διευκρίνισε ότι «δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής η μεγάλη εικόνα που είναι η καλύτερη λειτουργία των 25 πανεπιστήμων της χώρας».

Ο υφυπουργός Παιδείας περιηγήθηκε από τον πρύτανη του ΠΔΜ Θεόδωρο Θεοδουλίδη στις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται στην Κοζάνη, ενώ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του τόσο για τα κτίρια όσο και για τον αρχιτεκτονικό τους σχεδιασμό. Έδειξε ειδικό ενδιαφέρον και ζήτησε να περιηγηθεί στην αίθουσα της βιβλιοθήκης, στο αναγνωστήριο καθώς και στο κτίριο που είναι προορισμένο να φιλοξενήσει τα γραφεία των καθηγητών. Σχολίασε ότι τέτοιες εγκαταστάσεις που προορίζονται για τους φοιτητές αλλά και για τους καθηγητές δεν υπάρχουν ούτε στο Πάντειο πανεπιστήμιο από το οποίο προέρχεται.

Ο Άγγελος Συρίγος συμμετείχε σε ειδική συνάντηση με τα μέλη του Πρυτανικού συμβουλίου ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στην Καστοριά. Νωρίτερα πραγματοποίησε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη ενώ νωρίς το πρωί περιηγήθηκε στο παράρτημα του πανεπιστημίου στην πόλη των Γρεβενών.

Στο περιθώριο της διήμερης περιοδείας που ξεκίνησε σήμερα στην Δυτική Μακεδονία ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος ρωτήθηκε για το θέμα της υλοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών όπου τόνισε ότι «έχουμε μια συμφωνία που πρέπει να τηρούμε με τα καλά της και τα στραβά της και θεωρώ αυτονόητο ότι η άλλη πλευρά πρέπει να σέβεται κάποια πράγματα». Ανέφερε ότι «το όνομα Βόρεια Μακεδονία δεν ήταν κάτι που μας ενθουσίασε» αλλά απευθυνόμενος προς την γειτονική κυβέρνηση σχολίασε ότι «όταν συμφωνείς σε αυτό πρέπει να το τηρείς γιατί έτσι αναφέρει ο κανόνας στις διεθνείς σχέσεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2022: Ποια Τμήματα αποψιλώνονται από θέσεις εισακτέων-Οι μεγάλοι χαμένοι

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΔΟΕ: Εκδήλωση για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη ίδρυσή της
Στην εκδήλωση θα παραβρίσκονται και θα τιμηθούν ιστορικά μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και πρώην αιρετοί εκπρόσωποι του κλάδου, μέλη της πανεπιστημιακής...
ΔΟΕ: Εκδήλωση για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τη ίδρυσή της
Ικαρία: Κινητοποίση εκπαιδευτικών αύριο κατά των εξετάσεων PISA
Ενόψει των εξετάσεων PISA που πραγματοποιούνται αύριο πιλοτικά σε 300 δημοτικά και Γυμνάσια της χώρας, εκπαιδευτικοί από την Ικαρία προχωρούν σε...
Ικαρία: Κινητοποίση εκπαιδευτικών αύριο κατά των εξετάσεων PISA