ΑΕΙ: Νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση εταιριών τεχνοβλαστού (spin-off)
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME NEWS
Σε διαβούλευση τίθεται τις επόμενες ημέρες το νέο νομοσχέδιο των υπουργείων Παιδείας και Ανάπτυξης για την ίδρυση εταιριών τεχνοβλαστού (spin-off) και τις σχέσεις που θα έχουν με ερευνητικούς φορείς και πανεπιστήμια

Τις επόμενες μέρες πρόκειται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο των υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Παιδείας & Θρησκευμάτων, που θα διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες ίδρυσης εταιρειών τεχνοβλαστού (spin-off) και θα καθορίζει με σαφήνεια τις σχέσεις των εταιρειών αυτών με τους ερευνητικούς φορείς και τα πανεπιστήμια, αλλά και τα δικαιώματα από την αξιοποίηση ευρεσιτεχνιών και ερευνητικών αποτελεσμάτων.

Τη φιλοσοφία και τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου παρουσίασε ο αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, 'Αγγελος Συρίγος, μιλώντας στο υβριδικό συνέδριο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues» του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

«Ο στόχος είναι να διευκολύνουμε το σύνολο των ενεργειών που σχετίζονται με όλες τις εφευρέσεις και ανακαλύψεις που γίνονται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα και να μπορέσουμε να δράσουμε αποτελεσματικά, γρήγορα, προς όφελος των Πανεπιστημίων, αλλά και των εφευρετών», επισήμανε ο κ. Συρίγος.

Ερωτηθείς από τον συντονιστή της συζήτησης, διευθυντή πληροφορικής στο MIT Media Lab Μιχάλη Μπλέτσα για τα ζητήματα των ευρεσιτεχνιών και αν το νομοσχέδιο θα καλύψει θεμελιώδη κενά στο θεσμικό πλαίσιο για να μπορούν οι ακαδημαϊκοί να καταθέτουν περισσότερες πατέντες ο υφυπουργός απάντησε:

«Στο νομοσχέδιο προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, να γίνουν όσο πιο απλές γίνεται --για παράδειγμα το ποιος δίνει άδεια για τη δημιουργία εταιρείας τεχνοβλαστού, όπου στις προτάσεις ήταν να τη δίνει η Σύγκλητος, όμως καταλήξαμε να τη δίνει το πρυτανικό συμβούλιο που είναι ολιγομελές και μπορεί γρήγορα να αποφασίζει. Παράλληλα το πρυτανικό συμβούλιο μπορεί να δίνει άδεια στον ερευνητή για να ασχολείται αποκλειστικά με την εταιρεία τεχνοβλαστού, ενώ ως τώρα είχαμε το φαινόμενο κάποιος να πρέπει να πηγαίνει από τη μία επιτροπή στην άλλη για να πάρει άδεια να λειτουργήσει στην εταιρεία».

Σχετικά με την τεχνική βοήθεια που απαιτείται για την κατάθεση ενός φακέλου ευρεσιτεχνίας ο κ. Συρίγος διευκρίνισε:

«Έχουμε πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης που πληρώνει δικηγόρους, για να βοηθάνε τους νέους ερευνητές να καταθέτουν πατέντες. Όταν ανακαλυφθεί μία πατέντα φτιάχνεται εταιρεία και ο ερευνητής συνεχίζει να εργάζεται σε αυτή την πατέντα και την εξελίσσει. Ως τώρα το σύστημα λειτουργούσε στη λογική "βρήκα την πατέντα και δεν την ξαναγγίζω". Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα αυτά μέσα από το νομοσχέδιο. Έχουμε θεσμοθετήσει τα γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας [...] και αντικειμενικά πιστεύω επειδή όλα αυτά πρέπει να ανήκουν στις εταιρείες για τη διαχείριση της πανεπιστημιακής περιουσίας, να περάσουμε σε μία φάση που οι άμεσα ενδιαφερόμενοι θα συνεννοούνται με αυτές τις εταιρείες που ανήκουν στα πανεπιστήμια για να προχωρούν πιο γρήγορα όλα αυτά τα θέματα» .

Παράλληλα ο κ. Συρίγος επισήμανε πως βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η μελέτη HE Innovate, μία πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον ΟΟΣΑ για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην οποία επιλέχθηκε να συμμετάσχει η Ελλάδα για το έτος 2020-2021. Ο διάλογος πολιτικής με όλους τους φορείς του οικοσυστήματος που έγινε όπως εξήγησε «θα αναδείξει την εμπειρία και τις καλές πρακτικές στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση στους τομείς της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας και πιστεύω ότι θα μας βοηθήσει και θα καταγράψει κάποιες προτάσεις πολιτικής που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα επόμενα βήματα».

Ο κ. Σύριγος γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ σε όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια για την ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και η σχετική πρόσκληση θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική κατάρτιση είπε πως «έχουμε κονδύλι ύψους 1 δισ. ευρώ το οποίο θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, διότι υστερούμε σημαντικά σε αυτόν τον τομέα» και «το βάρος θα δοθεί κυρίως στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, προκειμένου τα προγράμματα να έχουν άμεση σχέση με τις ανάγκες της αγοράς κι εδώ κοιτάζουμε να δούμε πώς μπορούμε προωθώντας την ποιότητα, καινοτομία και εξωστρέφεια, να καταφέρουμε να επιστρέψουν Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό».

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σε διαθεσιμότητα ο Τάσος Ποτσέπης - Το βίντεο του «Αγάπη μόνο» που βρίζει Μητσοτάκη

Προσλήψεις και διορισμοί εκπαιδευτικών: Χρονοδιάγραμμα και αιτήσεις

Αλλάζει ο νόμος ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗΣ Εκπαιδευτικών: 2 σεμινάρια αντί για ένα

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ σε όλα τα σχολεία - Αυτό είναι το 9ΜΗΝΟ σεμινάριο που μοριοδοτεί Διορισμούς - προσλήψεις εκπαιδευτικών

Πιστοποίηση Αγγλικών  ΕΥΚΟΛΑ και Ευέλικτα με ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listenin (ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΘΕΣΗ) - ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΑΣΕΠ

Μοριοδοτούμενα σεμινάρια ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ, ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ (ΜΟΝΟ 25 ΕΥΡΩ το μήνα) κ.α. - ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΩΣ 26 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΜΟΝΟ 95 ΕΥΡΩ για ΑΣΕΠ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ, ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ

σχετικά άρθρα

Διορισμοί εκπαιδευτικών: Ανακοινώθηκαν τα ονόματα στη γενική εκπαίδευση
Δείτε αναλυτικά τα ονόματα των εκπαιδευτικών που διορίζονται σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
Διορισμοί εκπαιδευτικών: Ανακοινώθηκαν τα ονόματα στη γενική εκπαίδευση
Το νέο νομοσχέδιο περί Παιδείας
«Ο κάθε υπουργός αποφασίζει και η κάθε αντιπολίτευση αντιδρά στα πάντα, υπονομεύοντας το ίδιο το πολιτικό σύστημα της χώρας» - Γράφει ο Νικήτας...
Το νέο νομοσχέδιο περί Παιδείας
Θρίλερ στο Τόκιο: Ζητά άσυλο από Πολωνία η λευκορωσίδα αθλήτρια που καταγγέλλει απόπειρα απαγωγής
Η δρομέας υποστηρίζει πως μεταφέρθηκε δίχως τη θέλησή της στο αεροδρόμιο Χανέντα με προορισμό το Μινσκ - Το Μινσκ ζητεί επίσημη ενημέρωση από τις...
Θρίλερ στο Τόκιο: Ζητά άσυλο από Πολωνία η λευκορωσίδα αθλήτρια που καταγγέλλει απόπειρα απαγωγής