Θεσσαλονίκη: Κινητοποίηση εκπαιδευτικών στον υπ. Μακεδονίας Θράκης
Οι ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης για αιτήματα των εκπαιδευτικών που το είχα τεθεί σε διαθεσιμότητα από το 2013 έως το 2015

Οι Α΄, Β΄, Γ΄, Δ΄, Ε΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα Δευτέρα 14 Ιουνίου και ώρα 1.00 μ.μ. στο υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν να γίνουν δεκτά τώρα τα αιτήματα του κλάδου για τους συναδέλφους της πρώην διαθεσιμότητας καθώς και να υπάρξει άρση όλων των συνεπειών της  διαθεσιμότητας από το 2013 έως το 2015.

Τον Ιούλιο του 2013 με το ν. 4172/13, περίπου 2.500 εκπαιδευτικοί  που δίδασκαν στη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με προοπτική την απόλυση τους. Επίσης με το ν.4186/13 καταργήθηκαν οι τομείς Υγείας - Πρόνοιας, Κομμωτικής - Αισθητικής  και Εφαρμοσμένων Τεχνών από τα ΕΠΑ.Λ./ΕΠΑΣ και ταυτόχρονα 20.000 μαθητές εκδιώχτηκαν από τη δημόσια τεχνική εκπαίδευση. Ο κλάδος, η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ δεν έκαναν αποδεκτή την αποδόμηση της δημόσιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και ξεκίνησε πολύμορφος αγώνας διαρκείας για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, για το σταμάτημα των απολύσεων και την επιστροφή όλων των συναδέλφων στα σχολεία.

Τον Ιούνιο του 2015, με τους νόμους 4325/15 και 4327/15 επαναλειτούργησαν οι παραπάνω τομείς στα ΕΠΑ.Λ και επανήλθαν οι σε διαθεσιμότητα εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους. Η επαναφορά τους  στις θέσεις που κατείχαν και η επανασύσταση των καταργημένων ειδικοτήτων της Δ/θμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, αποτέλεσαν νίκες του εκπαιδευτικού κινήματος και των σκληρών και ανυποχώρητων αγώνων που δώσαμε ως συλλογική οντότητα και μέσα από τα σωματεία μας, την ΟΛΜΕ και τις ΕΛΜΕ  τα προηγούμενα χρόνια για την ακύρωση των διαθεσιμοτήτων - απολύσεων και του ακρωτηριασμού της δημόσιας εκπαίδευσης.

Παρότι επέστρεψαν στα σχολεία, όπως και οι μαθητές τους δεν υπήρξε άρση όλων των αρνητικών συνεπειών της  διαθεσιμότητας, μιας και κατά την διάρκεια της διαθεσιμότητας απωλέσαν το 25% περίπου του εισοδήματός τους και τις αντίστοιχες  ασφαλιστικές εισφορές, με συνέπεια την μείωση των συντάξιμων αποδοχών τους μέχρι το τέλος του βίου τους, λόγω της διετούς διαθεσιμότητας.

Οι κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν τις προηγούμενες χρονιές, με αποφάσεις της ΟΛΜΕ, των ΕΛΜΕ και των συναδέλφων της πρώην διαθεσιμότητας έφεραν στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις  για επιστροφή των χρημάτων που παρακρατήθηκαν και για προσμέτρηση του αντίστοιχου ποσού στις συντάξιμες αποδοχές.

Η σημερινή κυβέρνηση, που με δική της ευθύνη, όταν ήταν  στη διακυβέρνηση της χώρας το 2013, οδήγησε τους συναδέλφους  σε διαθεσιμότητα – απόλυση, οφείλει να  αποκαταστήσει τις αδικίες σε βάρος τους και να λήξει η δια βίου «ποινή», την οποία τους επέβαλαν και εκτίουν ακόμη.

Το δίκαιο του αιτήματος της επιστροφής των χρημάτων που παρακρατήθηκαν κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας και του υπολογισμού του αντίστοιχου ποσού στις συντάξιμες απολαβές των συναδέλφων που βίωσαν το καθεστώς της διαθεσιμότητας, εκφράστηκε και με τη στήριξη της ΟΛΜΕ και των ΕΛΜΕ στις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν τα τελευταία χρόνια και συνεχίζει να αποτελεί βασική μας διεκδίκηση και   απαίτηση να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση, η οποία οφείλει να προχωρήσει και σε ανάλογη νομοθετική ρύθμιση για την κατοχύρωσή του.

Πλήρης ηθική και οικονομική αποκατάσταση θα είναι η άρση όλων των αρνητικών  συνεπειών που ακολουθούν  τους συναδέλφους εξαιτίας της άδικης  και αντισυνταγματικής διαθεσιμότητας που υπέστησαν.

Διεκδικούμε:

  • Να επιστραφούν τα χρήματα (25% των αποδοχών) που παρακρατήθηκαν κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας σε όλους τους συναδέλφους που βίωσαν το καθεστώς της διαθεσιμότητας-απόλυσης.
  • Να μην υπάρχει αρνητική επίπτωση στη σύνταξή τους εξαιτίας του υπολογισμού των ετών της διαθεσιμότητας στις συντάξιμες αποδοχές τους.
  • Να προσμετρηθούν τα αντίστοιχα ποσά για τα χρόνια της διαθεσιμότητας στις συντάξιμες αποδοχές.

Διεκδικούμε να υπάρξουν άμεσα οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να λήξει επιτέλους η δια βίου ποινή την οποία είναι  καταδικασμένοι να υφίστανται και μετά τη συνταξιοδότησή τους.

Η ΟΛΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση στις 28-4-2021 η οποία μέσω σχετικού Υπομνήματος στηρίζει τα αιτήματα και τις δράσεις – κινητοποιήσεις για τους πρώην συναδέλφους της διαθεσιμότητας. 

Ο δρόμος του αγώνα προβάλλει ξανά ως μοναδική αναγκαιότητα για τη δικαίωση των διεκδικήσεων των αιτημάτων του κλάδου.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση αποφασίζουμε:

  • Παράσταση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ-Θ και των  γύρω νομών μαζί με τους συναδέλφους της πρώην διαθεσιμότητας  στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, την Δευτέρα 14/6/2021, στις 1.00 μ.μ. 

Καλούμε την ΟΛΜΕ να συμβάλει στην διεκδίκηση του αιτήματος των συναδέλφων της  πρώην   διαθεσιμότητας   και   να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την  άμεση αποκατάσταση των συνεπειών της διαθεσιμότητας. Καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ και όλους τους συναδέλφους να συνεχίσουν να στηρίζουν με κάθε τρόπο τις διεκδικήσεις των συναδέλφων της πρώην διαθεσιμότητας.

Τα Δ.Σ. των ΕΛΜΕ

afisa_parastasi_diathesimotita_14-6.jpg

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα