Απαλλαγή από τα Θρησκευτικά: Όταν συλλέγουν (ξανά) προσωπικά δεδομένα
Τι γίνεται όταν μια υπουργός αγνοεί επιδεικτικά αποφάσεις μιας Ανεξάρτητης Αρχής αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;

Η εμμονή της κ.Κεραμέως με τα Θρησκευτικά -για να μην μιλήσουμε για συνολικότερη ευλαβική της σχέση με την Εκκλησία που δεν μας αφορά- ίσως χρειαστεί μεταφυσικούς όρους για να γίνει κατανοητή. 

Το λέμε αυτό γιατί με μια μεταφυσική πίστη στο "ελέω Θεού δίκαιο" μπορεί ευκολότερα να ερμηνευτεί η άρνηση της υπουργού Παιδείας να υπακούσει στις αποφάσεις ανεξάρτητων αρχών όπως η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, ή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και να διαστρεβλώνει νοηματικά αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, για να υποστηρίξει τα επιχειρήματά της. Να εξηγηθούμε:

Χθες, η κ.Κεραμέως με την υφυπουργό κ.Μακρή, υπέγραψαν μια ακόμα απόφαση για τον τρόπο απαλλαγής μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, η οποία ορίζει τα εξής:

Μαθητές/τριες οι οποίοι/ες δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι (δηλαδή αλλόθρησκοι, ετερόδοξοι άθρησκοι, άθεοι, αγνωστικιστές), δύνανται, εφόσον το επιθυμούν, να απαλλαγούν από την υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στον/στη Διευθυντή/ντρια της σχολικής μονάδας στην οποία θα αναφέρεται το εξής: «Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των Θρησκευτικών».

Η απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

Μόνο που η απόφαση αυτή, όπως και η ανάλογη περυσινή της τότε υφυπουργού Παιδείας κ.Ζαχαράκη, παραβιάζουν κατάφωρα απόφαση της ΑΠΔΠΧ. Μόλις πριν λίγους μήνες,  στις 7 Σεπτεμβρίου, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την απόφασή της 32/20 έκρινε ότι για την απαλλαγή από την υποχρέωση παρακολούθησης του µαθήµατος των Θρησκευτικών αρκεί η δήλωση ότι "λόγοι συνείδησης" δεν επιτρέπουν τη συµµετοχή του µαθητή στο µάθηµα των Θρησκευτικών. Μάλιστα η ΑΠΔΠΧ αναφέρει ότι με άλλη απόφαση, έκρινε ότι η αποκάλυψη έστω και µε έµµεσο τρόπο του ευαίσθητου προσωπικού δεδοµένου ότι ο αιτούµενος την απαλλαγή µαθητής δεν είναι Χριστιανός Ορθόδοξος, ερχόταν σε αντίθεση προς την «αρνητική θρησκευτική ελευθερία των µαθητών και των γονέων τους» κατά το άρθρο 13§1 Συντ., δηλαδή στο δικαίωµα µη αποκάλυψης των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων, καθώς και προς τα άρθρα 9 ΕΣ∆Α και 2§2 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου ΕΣ∆Α εν συνδυασµώ µεταξύ τους για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Περαιτέρω η Αρχή έκρινε ότι ο συγκεκριµένος τύπος της δήλωσης απαλλαγής αντέβαινε «προς τη θεµελιώδη αρχή της αναγκαιότητας της επεξεργασίας δεδοµένων προσωπικού χαρακτήρα». Συνεπώς, «θα αρκούσε η επίκληση στη δήλωση λόγων συνείδησης και όχι η αναφορά της πίστης ή της µη πίστης σε συγκεκριµένο θρήσκευµα»

Και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Επιπλέον, από τον Οκτώβριο του 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι το σύστημα απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών στην Ελλάδα παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα στην εκπαίδευση σε συνδυασμό με το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης και της θρησκείας. Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι αρχές δεν έχουν δικαίωμα να υποχρεώνουν άτομα να αποκαλύπτουν τις πεποιθήσεις τους. Ωστόσο, το ισχύον σύστημα στην Ελλάδα για την απαλλαγή των παιδιών από το μάθημα των θρησκευτικών επιβάλλει στους γονείς να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση λέγοντας ότι τα παιδιά τους δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Αυτή η προϋπόθεση επιβάλλει ένα απαράδεκτο βάρος στους γονείς, να αποκαλύψουν πληροφορίες, από τις οποίες θα μπορούσε να προκύπτει ότι οι ίδιοι και τα παιδιά τους έχουν ή δεν έχουν συγκεκριμένη θρησκευτική πεποίθηση. Το κράτος μάλιστα, υποχρεώθηκε να καταβάλλει 8.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη σε κάθε μαθήτρια που προσέφυγε στο ΕΔΔΑ (και τους γονείς τους) καθώς και το ποσό των 6.566,52 ευρώ για δικαστικά έξοδα. Το ράπισμα που έφαγε (και πιθανότατα θα φάει ξανά) η χώρα για το θέμα αυτό από οικογένειες που εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται, μόνο μεταφυσικό δεν είναι. Γιατί επιμένοντας στην τακτική αυτή, το Υπουργείο Παιδείας εξακολουθεί να παραβιάζει τον Γενικό Κανονισμό της Ε.Ε. για την προστασία προσωπικών δεδομένων, συλλέγοντας δεδομένα θρησκευτικών πεποιθήσεων

Τι λέει ο δικηγόρος μαθητών

Σύμφωνα με το δικηγόρο αρκετών οικογενειών που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για το θέμα αυτό κ.Βασίλη Σωτηρόπουλο, για μια ακόμη χρόνια το Υπουργείο Παιδείας περιφρονεί την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κι επιβάλλει σε γονείς να δηλώνουν ότι ζητούν την απαλλαγή των μαθητών για λόγους «θρησκευτικής συνείδησης», ενώ η Αρχή έχει επιβάλλει οι δηλώσεις να αναφέρουν μόνο για λόγους συνείδησης.

"Το υπουργείο παραβιάζει συνειδητά την απόφαση 32/2020 της Αρχής, καθώς εάν διαφωνούσε με νομικά επιχειρήματα είχε το δικαίωμα να την προσβάλλει στο ΣτΕ με ενδοστρεφή δίκη κατά τον ν.3051/2002. Δεν το έπραξε. Το επιχείρημα ότι δήθεν της το επιτρέπει το ΣτΕ έχει ανατραπεί από το ίδιο το ΣτΕ το οποίο έκρινε στο πλαίσιο της διαδικασίας μη συμμόρφωσης προς την απόφαση του ότι οι αιτιολογικές σκέψεις για το περιεχόμενο της υπεύθυνης δήλωσης δεν ανήκουν στο εκτελεστό μέρος της απόφασης. Εξάλλου η Ολομέλεια του ΣτΕ δίκασε αυτό το θέμα τον Ιανουάριο του 2021, όπου είχα την τιμή να εκπροσωπήσω μαθητές και γονείς που κατήγγειλαν παραβίαση του GDPR από το υπουργείο Παιδείας στην διαδικασία της απαλλαγής. Η απόφαση του ΣτΕ εξακολουθεί να αναμένεται", ανέφερε ο κ.Σωτηρόπουλος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση

Τα θέματα αυτά τα είχε επισημάνει από την εγκύκλιο Ζαχαράκη ακόμα και ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, κατηγορώντας το υπουργείο ότι "γράφει στα παλιότερα του παπούτσια, την πρόσφατη απόφαση (32/2020) της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), σύμφωνα με την οποία αρκεί η επίκληση λόγων συνείδησης και όχι «θρησκευτικής συνείδησης» για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών. Ακόμα και Χριστιανοί Ορθόδοξοι μαθητές, δηλαδή, μπορούν να απαλλάσσονται από το μάθημα, διότι αυτό τους υπαγορεύει η συνείδησή τους. Παρόλα, αυτά, το υπουργείο, αντί να συμμορφωθεί,  επιμένει στους λόγους "θρησκευτικής συνείδησης" για τη χορήγηση απαλλαγής (για τη σχολική χρονιά 2020-2021) και ακυρώνει παράνομα και αυταρχικά  την  απόφαση της Αρχής. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την άμεση εφαρμογή της απόφασης της ΑΠΔΠΧ που συντάσσεται με την κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), εκτός αν η κυβέρνηση, σκοπεύει να πορευθεί σε δρόμους που παραπέμπουν σε καθεστώτα τύπου Όρμπαν, με αγνόηση των ανεξάρτητων Αρχών, του Συντάγματος και του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού", είχε δηλώσει. 

Νεότερη ενημέρωση: Για απαλλαγή, περάστε από το...Τμήμα

Σα να μην έφταναν αυτά, αν θέλετε να απαλλαγεί το παιδί σας απο τα Θρησκευτικά θα πρέπει να περάσετε και από το ...Αστυνομικό Τμήμα ή από ΚΕΠ. ¨Όπως ενημέρωσε ο δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, η κ.κεραμέως φρόντισε να δυσκολέψει όσο μπορούσε την υπόθεση:

"Σήμερα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η νέα υπουργική απόφαση για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών και - σε συμμόρφωση με απόφαση του ΣτΕ - για την απαλλαγή από την υποχρεωτική προσευχή και τον σχολικό εκκλησιασμό.

Νέο εμπόδιο που προσθέτει η υπουργική απόφαση στα ήδη υπάρχοντα: πρέπει, λέει, η υπεύθυνη δήλωση των γονέων να φέρει βεβαιωμένο και το γνήσιο της υπογραφής!!!

ΑΝΤΙ δηλαδή η υπεύθυνη δήλωση, όπως κάθε ΑΛΛΗ υπεύθυνη δήλωση της Ελληνικής Δημοκρατίας να μπορεί να συμπληρωθεί διαδικτυακά από την μεγάλη αυτή ψηφιακή πρωτοπορία του GOV.GR και να βεβαιωθεί εκεί το γνήσιο της υπογραφής ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΟΤΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ, το Υπουργείο Παιδείας ΕΜΜΕΝΕΙ στην παράνομη διάδοση ευαίσθητων δεδομένων και υποχρεώνει τους γονείς να ενημερώσουν ΚΑΙ το ΚΕΠ ή το Αστυνομικό Τμήμα της γειτονιάς τους, περιφέροντας και εκεί την υπεύθυνη δήλωση (ενώ μέχρι τώρα αυτό δεν προβλεπόταν!!!) για το... γνήσιο της υπογραφής. Λες και αμφισβητείται η υπογραφή των γονέων, σε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο που πρέπει να υπογράψουν για τα παιδιά τους! Βάλτε τους να υπογράφουν μπροστά στον διευθυντή, στο κάτω κάτω, αλλά πείτε το εξ αρχής, όχι στα "μικρά γράμματα"!!!

Με το ζόρι, δηλαδή, να πρέπει να μάθει όοολη η γειτονιά ότι το παιδί θα πάρει απαλλαγή από τα θρησκευτικά, ενώ ήδη από το 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει κρίνει ότι το θέμα αφορά την ιδιωτικότητα και ότι πρέπει η Ελλάδα να προσέξει πάρα πολύ πώς διαχειρίζεται τα προσωπικά δεδομένα γονέων και μαθητών σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο ζήτημα.

Λοιπόν, ΚΑΙ αυτή η νέα Υπουργική Απόφαση θα λάβει την οδό της νομικής και δικαστικής κρίσης και θα προσβληθεί στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα. Θα είναι η τρίτη (3) φορά που το Ελληνικό Δημόσιο θα καταδικαστεί, θα πληρώσει την δικαστική δαπάνη στους προσφεύγοντες, θα διαπιστωθεί ότι παραβιάζει τον Γενικό Κανονισμό της Ε.Ε. για την Προστασίας Δεδομένων (GDPR), μόνο και μόνο επειδή αρνείται να εφαρμόσει διατάξεις που εφαρμόζουν σε όλο τον κόσμο.

Εμας, των δικηγόρων, χαρά μας.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2024: Τι σημαίνει η ήπια αύξηση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Μητσοτάκης στο TikTok: «Επίδομα μητρότητας επί 9 μήνες για όλες τις μανάδες, ανεξάρτητα με το πού εργάζονται»
Κ. Μητσοτάκης στο TikTok για το επίδομα μητρότητας: Κρατική στήριξη για εννιά μήνες σε όλες τις μανάδες, ανεξαρτήτως το πού εργάζονται
Μητσοτάκης στο TikTok: «Επίδομα μητρότητας επί 9 μήνες για όλες τις μανάδες, ανεξάρτητα με το πού εργάζονται»