Φοιτητικά Συγγράμματα: Απλήρωτοι εδώ και δύο χρόνια οι εκδότες-Τι καταγγέλλουν
«Η αφαίμαξη των εκδοτών δεν νοείται ως λύση» τονίζει ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, ο οποίος κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας ότι οι εκδότες εδώ και τρία εξάμηνα έχουν επωμιστεί το κόστος των 10 εκ. ευρώ για τη διανομή των συγγραμμάτων στους φοιτητές

Να αναλάβει τις ευθύνες του καλεί το υπουργείο Παιδείας ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου ότι περιορίζεται σε υποσχέσεις, χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ από αυτά που οφείλει, μετακυλίοντας ταυτόχρονα στους εκδότες την άσκηση κοινωνικής πολιτικής και της διανομής των συγγραμμάτων στους φοιτητές.

«Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος είναι πια οριακή, καθώς το κόστος της όλης διαδικασίας αποστολής των συγγραμμάτων βαρύνει, προς το παρόν, αποκλειστικά και μόνον τους εκδότες» αναφέρει ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, προσθέτοντας πως οι εκδότες «βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, επωμιζόμενοι συνολικά (και για τα τρία εξάμηνα) ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ». 

Όπως τονίζει ο σύλλογος, «οι εκδότες, απλήρωτοι επί δυο συνεχή χρόνια, έχουν αποδείξει εμπράκτως ότι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και επαγγελματική ευσυνειδησία», ενώ σημειώνουν πως η «παρατεταμένη καθυστέρηση στις πληρωμές από πλευράς του, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας των εκδοτικών επιχειρήσεων, θέτει εν αμφιβόλω το εγχείρημα, σε βάρος φοιτητών και διδασκόντων, σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Η ευθύνη είναι μεγάλη και ανήκει αποκλειστικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου» καταλήγει η ανακοίνωση. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων: 

Στην κρίσιμη κοινωνική και οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα, λόγω πανδημίας, ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων (ΣΕΕΒΙ) καλείται να διανείμει – για τρίτη συνεχή φορά - τα φοιτητικά συγγράμματα του εαρινού εξαμήνου 2020 – 2021, με εταιρείες ταχυμεταφορών, κατ’ οίκον.

Η ίδια διαδικασία τηρήθηκε τόσο κατά το εαρινό εξάμηνο 2019-2020, όσο και κατά το χειμερινό εξάμηνο 2020-2021. Η απρόσκοπτη πρόσβαση των φοιτητών στα πανεπιστημιακά συγγράμματα συμβάλλει ουσιαστικά σε μια στοιχειώδη κανονικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, έστω και υπό συνθήκες Covid - 19 και τηλεκπαίδευσης.

Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος είναι πια οριακή, καθώς το κόστος της όλης διαδικασίας αποστολής των συγγραμμάτων βαρύνει, προς το παρόν, αποκλειστικά και μόνον τους εκδότες.

Το Υπουργείο Παιδείας περιορίζεται σε υποσχέσεις, χωρίς να καταβάλει ούτε ένα ευρώ, μετακυλίοντας στους εκδότες την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Τα στοιχεία είναι ικανά να πείσουν και τους πλέον δύσπιστους. Οι εκδότες βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, επωμιζόμενοι συνολικά (και για τα τρία εξάμηνα) ποσό 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Αναλυτικά:

-Το κόστος αποστολής ενός εκάστου συγγράμματος, το οποίο κυμαίνεται κατά προσέγγιση στα 2,50 ευρώ (μ.ο).

-Το κόστος επαναπροώθησης συγγραμμάτων που για πλείστους όσους λόγους δεν έφτασαν στον φοιτητή-παραλήπτη.

-Το δυσανάλογα υψηλό κόστος αποστολής συγγραμμάτων στην Κύπρο, το οποίο στη χαμηλότερη εκδοχή του, την ακτοπλοϊκή, αγγίζει τα 8,50 ευρώ (!).

-Το κόστος συσκευασίας, το κόστος μεταφορών, αλλά και το κόστος επικοινωνίας με φοιτητές.

Στην έννοια του κόστους, θα πρέπει επίσης να προστεθούν αμέτρητες εργατοώρες σκληρής δουλειάς και υπερωριών εργαζομένων. Τα συγγράμματα δεν αποστέλλονται μαγικά στους φοιτητές – παραλήπτες. Η όλη διαδικασία είναι και χρονοβόρα και εργώδης. Αν συνεχιστεί υπό αυτούς τους όρους, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε εξάντληση, αν όχι και εξόντωση, τις εκδοτικές επιχειρήσεις, που ήδη έχουν δοκιμαστεί από τα διαδοχικά lockdown.

Στο σημείο όπου έχει βρεθεί ο κλάδος, τίθενται επιτακτικά τα εξής αιτήματα προς το Υπουργείο Παιδείας:

  • να εξοφλήσει άμεσα όλα τα οφειλόμενα ποσά. Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και μόνον.

  • Να αυξήσει κατά ένα (1) ευρώ την τιμή στα βιβλία που έχουν διανεμηθεί τα τρία τελευταία εξάμηνα.

  • Να αναλάβει το κόστος της αποστολής φοιτητικών συγγραμμάτων στην Κύπρο. Αρκετά συγγράμματα κοστίζουν λιγότερο από όσο απαιτείται για να σταλούν στην Κύπρο.

Οι εκδότες, απλήρωτοι επί δυο συνεχή χρόνια, έχουν αποδείξει εμπράκτως ότι στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και επαγγελματική ευσυνειδησία. Η τακτική αφαίμαξής τους δεν νοείται ως λύση. Πρόκειται άλλωστε για έναν κλάδο, από τους ελάχιστους, που ουδόλως έχει ενισχυθεί από την Πολιτεία, σε αντίθεση με πληθώρα άλλων.

Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να ανταποκριθεί σε εύλογα αιτήματα, διασφαλίζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο την ομαλή διανομή φοιτητικών συγγραμμάτων του εαρινού εξαμήνου 2020-21.

Η παρατεταμένη καθυστέρηση στις πληρωμές από πλευράς του, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας των εκδοτικών επιχειρήσεων, θέτει εν αμφιβόλω το εγχείρημα, σε βάρος φοιτητών και διδασκόντων, σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας. Η ευθύνη είναι μεγάλη και ανήκει αποκλειστικά στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.


 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

αυτισμός
Αυτισμός: Το απλό τεστ που μπορεί να αλλάξει τη ζωή των παιδιών
Ενώ γονείς ενδέχεται να παρατηρήσουν πιθανά σημάδια αυτισμού σε παιδιά πριν από την ηλικία των 2 ετών, μια επίσημη διάγνωση συχνά δεν γίνεται μέχρι...
Αυτισμός: Το απλό τεστ που μπορεί να αλλάξει τη ζωή των παιδιών