Πιστοποίηση Αγγλικών LTE GOLEARN - ΑΣΕΠ
foto-mathites-sxoleia
George Vitsaras / SOOC
«Επιτελικό» μπάχαλο στην παραλαβή των self tests από εκπαιδευτικούς και μαθητές τρεις ημέρες πριν ανοίξουν τα Λύκεια

«Κλειδωμένα» ΑΜΚΑμαθητές στα ΕΠΑΛ άνω των 18 που δεν δικαιούνται self test, εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια που δεν εμφανίζονται ως δικαιούχοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που είναι αδήλωτοι στο my-school, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες κατά την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στα φαρμακεία.

Με σημερινές του δηλώσεις, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς μπέρδεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα καθώς δήλωσε ότι από χθες άρχισαν να συμπληρώνονται ονόματα στην πλατφόρμα, κάνοντας λόγο για μια δύσκολη διαδικασία.

«Όλοι όσοι εργάζονται στο εκπαιδευτικό σύστημα έπρεπε να είναι (σ.σ στην πλατφόρμα)» είπε, διευκρινίζοντας ότι τα στοιχεία προέρχονται από διαφορετικές πηγές και από διαφορετικά μητρώα.

«Καταλαβαίνετε ότι πέραν των μαθητών 15 έως 18 ετών και των εκπαιδευτικών υπάρχουν τα εσπερινά σχολεία, τα σχολεία ειδικής αγωγής, υπάρχουν σχολεία όπως είναι τα ΕΠΑΛ στα οποία πολλές φορές οι μαθητές είναι άνω των 18 ετών, υπάρχουν οι καθαρίστριες που είναι τα σχολεία, το διοικητικό προσωπικό, εργαζόμενοι στα κυλικεία. Όλοι αυτοί προστέθηκαν χθες και από σήμερα πιστεύω – δηλαδή σταδιακά γινόταν γιατί δεν υπήρχαν έτοιμα μητρώα, είναι κατανοητό αυτό – νομίζω από σήμερα θα είναι όλα τακτοποιημένα. Όποιος δικαιούται θα μπορεί να πάρει το τεστ».

Παρ' όλα αυτά, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, γνωρίζουμε ότι έχουν προστεθεί στο σύστημα μόνο τα ΑΜΚΑ του προσωπικού καθαριότητας και των εργαζομένων στα κυλικεία, ενώ δεν έχουν δοθεί ούτε απαντήσεις ούτε οδηγίες για την αντιμετώπιση των υπόλοιπων ζητημάτων που έχουν προκύψει.

Στον αντίποδα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σε συνέντευξή της αναφέρθηκε μόνο στους μαθητές των εσπερινών Λυκείων, οι οποίοι θα παραλάβουν τελικά τα test από το σχολείο τους μέσα στο Σαββατοκύριακο.  

Προβλήματα

Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί οι εξής περιπτώσεις:

- Κάποιοι εκπαιδευτικοί που προσήλθαν σε φαρμακείο δεν μπόρεσαν να παραλάβουν το τεστ διότι δεν είχε καταχωρηθεί το ΑΜΚΑ τους. Άγνωστο πότε θα καταχωρηθεί και αν θα παραλάβουν εγκαίρως το τεστ. Υπενθυμίζεται ότι το αρνητικό αποτέλεσμα αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο τη Δευτέρα.

- Δικαιούχοι των self test είναι οι εκπαιδευτικοί των Λυκείων και οι μαθητές ηλικίας από 16 έως 18 ετών. Αυτό σημαίνει ότι αποκλείονται οι μαθητές των Εσπερινών Λυκείων, στα οποία φοιτούν μαθητές από 18 έως και 70 ετών. Για το πρόβλημα αυτό προτάθηκε η παραλαβή των self tests από τα σχολεία τους, όπου οι Διευθυντές/ντριες των σχολείων θα αναλάβουν τη διανομή στους μαθητές.

Ειδικότερα η νέα εγκύκλιος του γ.γ. του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρου Κόπτση προβλέπει ότι μετά την ειδοποίηση από την υπηρεσία ταχυμεταφοράς, οι διευθυντές/ντριες προσέρχονται στο χώρο του σχολείου για την παραλαβή, μεριμνώντας για την άμεση διευθέτηση της διαδικασίας. Στη συνέχεια, ειδοποιούν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους/τις μαθητές/τριες, προκειμένου να προσέλθουν στο σχολείο για να παραλάβει καθένας από αυτούς, ένα και μόνο διαγνωστικό test, να υποβληθούν σε διαγνωστικό αυτοέλεγχο και να καταχωρίσουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr το σχετικό αποτέλεσμα, πριν την προσέλευσή τους στη σχολική μονάδα, τη Δευτέρα 12-04-2021.

- Από την παραλαβή των self test από τα φαρμακεία αποκλείονται επίσης οι μαθητές ΕΠΑΛ που είναι άνω των 18 ετών, για τους οποίους μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί λύση.

- Την ίδια ώρα, εκατοντάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αλλά και βοηθητικό προσωπικό (οδηγοί, συνοδοί, καθαρίστριες, εργαζόμενοι στην εστίαση των σχολείων, γραμματείς κ.λπ.) δεν μπορούν να υποβληθούν σε self tests

Αιτία, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, είναι ότι οι μεν εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να παραλάβουν τα τεστ επειδή δεν έχουν δηλωθεί στο myschool (είναι απαραίτητη η δήλωση του ΑΦΜ για να αναγνωριστεί το ΑΜΚΑ), οι δε υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν μπορούν «γιατί κανείς από τους φωστήρες της κυβέρνησης δεν σκέφτηκε ότι οι άνθρωποι αυτοί που αποτελούν μεγάλο τμήμα του προσωπικού των ιδιωτικών σχολείων έρχονται σε καθημερινή επαφή με μαθητές και γονείς, ώστε να ληφθεί σχετική πρόνοια». 

Η ΟΙΕΛΕ μάλιστα προειδοποιεί ότι θα κηρύξει απεργία στα ιδιωτικά σχολεία στα οποία εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι δεν έχουν παραλάβει τα self tests, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ζητήσει διασταύρωση στοιχείων για να διαπιστωθεί, εάν έστω και τώρα τα σχολεία προχώρησαν στην καταχώριση των στοιχείων όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο ΠΣ myschool.

- Επίσης δεν υπάρχει μέριμνα για τους δασκάλους της ειδικής αγωγής, τα σχολεία των οποίων λειτουργούν καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και δεν έχουν κλείσει ούτε μια ημέρα. 

«Μέχρι στιγμής σχεδόν όλοι όσοι εργάζονται σε ειδικά σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν μπορούν να προμηθευτούν το self-test επειδή κατά τον έλεγχο του ΑΜΚΑ τους στο φαρμακείο δεν τους επιβεβαιώνει ότι είναι δικαιούχοι. Θα πρέπει άμεσα να δοθεί λύση, αλλιώς την Δευτέρα δεν θα μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί, το ΕΕΠ και το ΕΒΠ να εκδώσουν δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας https://self-testing.gov.gr» ενημερώνει σχετικά ο σχολικός νοσηλευτής ΠΕ25, Σεραφείμ (Μάκης) Λάππας. 

- Να σημειωθεί επίσης ότι μέχρι στιγμής το σύστημα είναι σχεδιασμένο να αποδέχεται μονάχα ένα τεστ την εβδομάδα ανά ΑΜΚΑ. Επομένως, μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν προς το παρόν να προμηθευτούν μόνο ένα και όχι δύο τεστ. 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά την Παρασκευή -Τι γίνεται με τα self tests στα ανοικτά σχολεία

ΕΦΚΑ: Έρχονται 700 νέες μόνιμες προσλήψεις με 7.000 ευρώ το μήνα

Νέο ΜΗΤΡΩΟ επιμελητών Βρεφών, Νηπίων, Παιδιών - Χιλιάδες οι προσλήψεις

Πανεπιστήμιο Πατρών: Ξεκινάει η 1η ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ Εκπαιδευτικών στον ΑΥΤΙΣΜΟ στην Ελλάδα

ΑΣΕΠ 13Κ/2021 - Δήμοι: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ Lower - Proficiency (90 μόρια) σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ για 90 μόρια

Προσλήψεις Εκπαιδευτικών: Το κορυφαίο 9ΜΗΝΟ σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ στην Ελλάδα

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

σχετικά άρθρα

Να σταματήσει ο διασυρμός του ΟΠΑ ζητούν πάνω από 100 μέλη ΔΕΠ
«Σε καμία περίπτωση οι καταγγελίες που διερευνώνται από τη δικαιοσύνη δεν μπορούν να δικαιολογήσουν πράξεις βίας και βανδαλισμούς εντός του Ιδρύματος...
Να σταματήσει ο διασυρμός του ΟΠΑ ζητούν πάνω από 100 μέλη ΔΕΠ
καθηγητές τηλεκπαίδευση τάξη
Εκπαιδευτικοί: Καμία δίωξη για μη διενέργεια τηλεκπαίδευσης
Η ΔΙΔΕ Ηρακλείου να ανακαλέσει τη γραπτή εντολή προς τους διευθυντές των σχολείων «να γίνουν καταδότες των συναδέλφων τους», απαιτούν εκπαιδευτικοί...
Εκπαιδευτικοί: Καμία δίωξη για μη διενέργεια τηλεκπαίδευσης