Πανελλήνιες 2021-ΚΚΕ: Πάρτε πίσω τη βάση, αλλιώς θα θερίσετε θύελλες
Και τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ να μην εφαρμοστεί εφέτος η Τράπεζα Θεμάτων

Έντονη αντιπαράθεση προέκυψε λίγο νωρίτερα στη Βουλή, ανάμεσα στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ κ.Δημήτρη Κουτσούμπα και την υπουργό Παιδείας κ.Νίκη Κεραμέως, αλλά και ανάμεσα στον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ κ.Νίκο Φίλη και την υπουργό Παιδείας. 

Μάλιστα ο Νίκος Φίλης ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταθέτει τροπολογία να μην εφαρμοστεί εφέτος η Τράπεζα Θεμάτων, για να βοηθηθούν οι μαθητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την τηλεκπαίδευση.

Αναλυτικά:

Η αντιπαράθεση εκδηλώθηκε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Επαγγελματική Εκπαίδευση στην Ολομέλεια, αφορούσε όμως τη θέσπιση βάσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ (με τον κ.Κουτσούμπα) και την τηλεκπαίδευση (με τον κ.Φίλη)

Κουτσούμπας: Σπέρνετε ανέμους...

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε την κ.Κεραμέως και την κυβέρνηση ότι μόλις προχτές ανακοίνωσε άλλο, νέο τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ με περιορισμένες επιλογές και θεσπιση βάσεων (και)  απο τα Τμηματα.

"Στο δρόμο που ανοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ, βάζετε εμπόδια στα παιδιά και αντι να επιλέγουν οι μαθητές τα τμήματα,  θα επιλέγουν τα Τμήματα τους μαθητές. Πάρτε το πίσω τώρα αυτό, δεν θα το φέρετε για ψήφιση εκτός κι αν θέλετε να σπείρετε ανέμους για να θερίσετε θυελες. Θα έχετε την αποκλειστικη ευθύνη για μια γενιά νεων που μένουν πισω, για ακόμα μεγαλύτερες κοινωνικές ανισότητες, κι αυτά τα κάνετε εν μέσω πανδημίας που προκαλεί εκδηλωσεις καταθλιψης και βαρεμάρας, ακρως επικίνδυνες για αυτές τις ηλικίες. Η δια ζώσης διδασκαλία είναι αναντικατάστατη, αλλα εσείς τι κάνετε για αυτο; Σας έπιασε επίσης ο πόνος να βγουν και βαθμοί τώρα,  δεν μπορείτε να περιμένετε να ανοίξουν σχολεία με ασφαλεια, πάρτε μέτρα χτες ως προς αυτό", είπε.

Βρήκατε παπά να θάψετε καμιά δεκαριά...

Και πρόσθεσε: "Μην τα ρίχνετε όλα στον κορονοιό καντε προσλήψεις, αναζητήστε χώρους να αραιώσετε τα τμηματα. Οσο για τα αει, ειναι κλειστα εδώ κι ενα χρόνο και περι αλλων τυρβάζετε, σε λιγο θα βαλετε και σώματα καταστολής να διδάσκουν, γιατί τέτοιους προσλαμβάνετε, όχι καθηγητές. Αλλα που να βρείτε χρήματα για ανάγκες του λαού. Η αντιλαϊκή πολιτική δε θα περάσει έτσι, κι ας νομίζετε ότι βρήκατε παπά να θάψετε καμιά δεκαριά και χρησιμοποιείτε την εκθεση Πισσαρίδη που ειναι εντελώς αρνητική, αλλα ο Πρωθυπουργός ζηταει να την αφήσουμε εξω απο αντιπαραθεσεις.  Αν ειναι δυνατόν, θα αντιπαλέψουμε όλα αυτα που προτείνει, όπως να κλείσουν κι αλλα σχολεία επειδή οι προηγούμενες συγχωνεύσεις δεν ήταν αρκετές". Κατόπιν ανέφερε:

"Εδώ ο κοσμος χανεται κι εσείς  χρηματοδοτείτε το αμερικάνικο ίδρυμα Φουλμπραιτ, πάτε  δεκαετίες πίσω τον τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικών με το άρθρο (114) που δίνει δυνατότητα προσλήψεων κατά τόπους με παραβίαση πινάκων αναπληρωτών, αφού ποιος θα δουλευει δε θα σχετίζεται με την καταστασή του αλλά από τις εξαιρετικές ανάγκες και ετσι θα δημιουργούνται και σχέσεις εξάρτησης με τους διευθυντές. Ενω με το άρθρο 113 τοποθετείτε διορισμένους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια παρότι προηγουμένως φάγατε τα μούτρα σας στις εκλογές αιρετών. Πάρτε τα πίσω" , τόνισε.

Τέλος, ο κ.Κουτσούμπας απέρριψε το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση αναλύοντας τις διατάξεις που, όπως υποστήριξε, τελικό στόχο έχουν τη δημκιουργία φτηνού εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα: "Εσείς βλεπετε τους νέους σαν καύσιμη ύλη για να παρει εμπρός η κερδοφορία του κεφαλαίου", είπε χαρακτηριστικά.

Κεραμέως: Θέλετε να μπαίνουν στα ΑΕΙ γράφοντας μόνο το όνομά τους;

Απαντώντας η υπουργός Παιδείας ρώτησε το το ΚΚΕ αν υποστηρίζει ότι είναι σωστό να μπαίνουν στα ΑΕΙ φοιτητές με θαθμό 1 και 2 με άριστα το 20, ή γράφοντας απλά τοονομά τους: "Θέλουμε η όχι να ανεβάσουμε επίπεδο; Επίσης θεωρούμε σωστό  να μπαίνει κανείς σε τμήμα που εχει δηλώσει ως διακοσιοστή επιλογή του και να εγγράφεται σε τμήμα στο οποίο δε θα φοιτήσει επι της ουσίας και ταυτόχρονα να παίρνει και τη θέση από κάποιον  άλλον που θα ηθελε; Που στον κόσμο συμβαίνει αυτό; Θέλουμε η οχι τα παιδια μας να κάνουν στοχευμενες επιλογές;"
Για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, είπε "έχουμε 2 δρόμους, ο ένας να αφήσουμε τις σπουδές χωρίς σύνδεση με την αγορά εργασίας και να μη μας ενδιαφέρει το αντίκρυσμα. Με αυτό όμως κοροιδεύουμε τον κόσμο. Η άλλη είναι να προσφέρουμε  σπουδές με αντίκρυσμα. Η διέξοδος των πανεπιστημίων δεν είναι πλέον η μόνη, πρέπει να δίνουμε πολλες εναλλακτικές επλιλογές με αντίκρυσμα".

Φίλης: Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων

Ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια, κατηγόρησε το Υπουργείο Παιδείας ότι εν μέσω πανδημίας απουσιάζει από τις αναγκαίες ρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπιστεί: "Το καλοκαίρι ψηφίσατε αυξηση μαθητών ανα τμήμα στα Δημοτικά, ενώ  οι ειδικοί επέμεναν για αραίωση. Μετά ήρθε το σκάνδαλο με τη Cisco, αλλα είναι μάλλον τακτική της κυβέρνησης καθώς διαβάζω ότι κρατάει μυστική κι αλλη σύμβαση με εταιρεία.  Δεν φέρνει εδώ τις συμβάσεις να τις εξετάσουμε όλοι, αλλά λέει ελάτε να τις δείτε στο γραφείο μου, λες κι είναι ιδιωτικές. Πρωτοφανής περιφρόνηση βουλής για το θεμα Cisco. Ειναι δυνατόν μεσω πανδημίας να σχεδιάζονται απεχθή μέτρα; Καταθετουμε τροπολογία να μην εφαρμοστεί εφέτος η Τράπεζα  Θεμάτων στα Λύκεια., Δεν μπορούν τα παιιδιά να το αντιμετωπίσουν αυτό, όταν πολλά δε μπορούν να μπουν στο μαθημα λογω τεχνικών προβλημάτων, δυστυχώς και η τεχνολογία εφαρμόζεται με κοινωνικές διακρίσεις. Ακουσαμε για 200 ευρώ σε καθε παιδί. Τωρα το σκεφτήκαμε; Ενα χρόνο μετά για να τα παρουν σε 2 μηνες; Οι αλλες χώρες απο το καλοκαίρι μοίραζαν ταμπλετ, εδώ ακόμα εξαγγελίες...¨, ανέφερε

Κεραμέως: Να χτίσουμε στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης

Απαντώντας, η κ.Kεραμέως επανέλαβε την πρόθεσή της να μείνει η τηλεκπαίδευση και μετά από το άνοιγμα των σχολείων: "Πως ακυρώνετε τις προσπάθειςες όλων των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας που μετέφερε τη δια ζώσης διδασκαλία σε εξ αποστάσεως; Πάνω από 2,2 εκατ άνθρωποι είναι σε τηλεκπαίδευση, είμαστε απο τις ελαχιστες χώρες με καθολική συμμμετοχή. Ναι υπαρχουν προβλήματα αλλα δε μπορούμε να ακυρώνουμε αυτή την τιτάνια προσπάθεια. Δεν καταλαβαίνω, ο ΣΥΡΙΖΑ  δε θέλει να δοθούν 112 εκ ευρω για ψηφιακή ενίσχυση μαθητών με αποδέκτες 560.000 νέους; Δε θέλει να χτίσουμε πάνω στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης και στο ψηφιακό άλμα;

Ανταπαντώντας ο κ.Φίλης ανέφερε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ήρωες, αλλά για τα παιδιά η κ,.Κεραμέως δεν απαντά ούτε ξκάν σε επείγον ερώτημα του Συνηγόρου του Πολίτη που αναφέρεται σε διακρίσεις λόγω της τηλεκπαίδευσης.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεστ
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα στην εικόνα μπορεί να αποκαλύψει τις συναισθηματικές τάσεις σας
Το τεστ είναι απλό. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να κοιτάξετε την εικόνα.
Τεστ προσωπικότητας: Αυτό που βλέπετε πρώτα στην εικόνα μπορεί να αποκαλύψει τις συναισθηματικές τάσεις σας
poukamisas
ΙΕΠ - Νέα βιβλία: 72 διδακτικά πακέτα για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο από τον φροντιστηριακό όμιλο "Πουκαμισάς"
Το ΙΕΠ ενέκρινε όμιλο Φροντιστηρίων για να συγγράψει 72 σχολικά βιβλία
ΙΕΠ - Νέα βιβλία: 72 διδακτικά πακέτα για το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο από τον φροντιστηριακό όμιλο "Πουκαμισάς"