Νίκος Φίλης και Νίκη Κεραμεώς
Σήμερα η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου της επαγγελματικής εκπαίδευσης από την Ολομέλεια της Βουλής - Κινητοποίηση εκπαιδευτικών και φοιτητών στο Σύνταγμα

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή, καθώς ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί τεσσάρων άρθρων του νομοσχεδίου Κεραμέως για την επαγγελματική εκπαίδευση, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, οι επίμαχες ρυθμίσεις αφορούν τις σχολές μαθητείας ΟΑΕΔ και τις Επαγγελματικές Σχολές Εκπαίδευσης (ΕΣΚ), καθώς και την συγκρότηση των επιχειρησιακών συμβουλίων. Ωστόσο Απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε το ΚΙΝΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η συζήτηση-επεξεργασία του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις σε αντιπολίτευση και εκπαιδευτικούς φορείς, καθώς προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία της «βαθμίδας του τεχνίτη»με την προώθηση των μαθητών που μόλις τελείωσαν την Γ΄Γυμνασίου σε μορφές ευέλικτης και επισφαλούς εργασίας, στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης.

Επίσης προβλέπεται η δημιουργία Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων, η εισαγωγή νέων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας είναι επίσης η σύνδεση των Επαγγελματικών Λυκείων με την αγορά εργασίας, η οποία θα βρίσκεται «υπό την επίβλεψη» της νέας Γενικής Γραμματείας ΕΕΚΔΒΜ, του Κεντρικού Συμβουλίου ΕΕΚ αλλά και των Συμβουλίων Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας που θα συγκροτηθούν σε περιφερειακό επίπεδο.

Σημαντικές αντιδράσεις προκαλεί η μεταπολιτευτική τομή που επιχειρεί το υπουργείο Παιδείας, με τη συγκρότηση υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς τη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων.

Τέλος, για ένα ακόμα «χτύπημα» στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών κάνουν λόγο σωματεία και κόμματα της αντιπολίτευσης, σχετικά με τη δυνατότητα έκδοσης τοπικών προσκλήσεων για προσλήψεις ωρομίσθιων αναπληρωτών, με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Κινητοποίηση ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου

Σε συμβολικές κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, εκπαιδευτικοί και φοιτητές με αίτημα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση που ψηφίζεται απόψε στην Ολομέλεια της Βουλής.

Εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, σύλλογοι και ενώσεις πραγματοποίησαν συμβολική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ οι φοιτητικοί σύλλογοι έκαναν συγκέντρωση στα Προπύλαια διαμαρτυρόμενοι και για την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδρύσει πανεπιστημιακή αστυνομία μέσα στα Ιδρύματα.

Κινητοποίηση της ΟΛΜΕ

Η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει

Με μια αποκάλυψη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως έκλεισε η συνεδρίαση της Τετάρτης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.

Η Ν.Κεραμέως αποκάλυψε στην ομιλία της ότι η τηλεκπαίδευση ήρθε για να μείνει, τονίζοντας ότι με το κλείσιμο των σχολείων λόγω κορονοϊού, «δόθηκε χρυσή ευκαιρία εξοικείωσης ώστε όταν ανοίξουν τα σχολεία να μπορεί να συμπληρώνει τη διδασκαλία».

https://www.facebook.com/158198254243043/videos/225339362538566

ΟΛΜΕ: Πάρτε πίσω τις διατάξεις αποκλεισμού αιρετών και τοπικών προσλήψεων

Ο εκπρόσωπος της ΟΛΜΕ κ.Μπουντουλούλης, ήταν κυρίως απορριπτικός για το νομοσχέδιο κατά την ακρόαση των κοινωνικών φορέων, στη συνεδρίαση της Τρίτης. 

Τόνισε ότι το υπουργείο δεν δέχθηκε να συναντηθεί με την ΟΛΜΕ και ζήτησε να αποσυρθούν άμεσα τα δύο επίμαχα για τους εκπαιδευτικούς άρθρα, το 123 που προβλέπει σύσταση υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς αιρετούς και εκείνο που δίνει δικαίωμα για τοπικές προσλήψεις ωρομισθίων, Επίσης είπε στο νομοσχέδιο είναι  διάχυτη η αντίληψη για μια εκπαίδευση υποταγμένη στη χρησιμοθηρία, μια εκπαίδευση που τμήμα της μετατρέπεται σε αγοραίο προϊόν, βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα με μειωμένες δημόσιες δαπάνες και μεταφορά τους στις πλάτες της οικογένειας.

Το απορρίπτουμε εξ αρχής και ζητάμε διάλογο. Ανοίγει ο δρόμος για να προσαρμόζεται η επαγγελματική εκπαίδευση στις ανάγκες των επιχειρηματικών συμφερόντων και οριοθετείτε από ανάγκες σε τοπικό επίπεδο. Μίλησε για ταξική επιλογή με κλειστές τις πόρτες της κινητικότητας και είπε ότι σε φτηνά προγράμματα κατάρτισης σε μικρές ηλικίες, καθώς "η  κατάρτιση δεν είναι σχολείο, δεν είναι εκπαίδευση" Τόνισε ακόμα ότι  'προσπαθούν να εισάγουν την έννοια του εκπαιδευτή αντί εκπαιδευτικού χωρίς δικαιώματα με ανήλικη μαθητεία σε ειδικεύσεις που απαιτεί η αγορά,.

Με πειραματικά σχολεία συμφωνούμε, όχι πρότυπα τα απορρίπτουμε, αλλά εσείς προχωράτε στα πρότυπα για να δοκιμάσετε σκληρές αξιολογήσεις, τα ΕΠΑΛ θα τρέχουν πίσω από αγορά και υπάρχει δυνατότητα για 6ωρη μη αμειβόμενη μαθητεία, παροχή τυπικής εκπαίδευσης σε χώρους εργασίας, απώλεια οργανικών θέσεων. Θα προκύψει κύμα μαθητών από τα ΕΠΑΛ προς στις ιδιωτικές δομές, εκτίμησε, και πρόσθεσε ότι "οι σχολάρχες των ιδιωτικών ΙΕΚ θα θησαυρίσουν πουλώντας τη δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ το 60% των δημοσίων ΙΕΚ θα κλείσει και θα πάνε οι σπουδαστές στα ιδιωτικά. Τέλος, χαρακτήρισε σημαντικό ότι προβλέπεται αμοιβή στην πρακτική άσκηση ΙΕΚ, αλλά ζήτησε να έχει και χαρακτηριστικά μαθητείας. Για τη μαθητεία είπε ότι υπάρχουν κάποιες θετικές διατάξεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

πλημμύρες κακοκαιρία
Κακοκαιρία Daniel: Από αύριο οι αιτήσεις για επιδότηση στο κόστος ελέγχου των εγκαταστάσεων ρεύματος
Ανοίγει η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την κάλυψη εξόδων έκτακτου ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων για τους πλημμυροπαθείς
Κακοκαιρία Daniel: Από αύριο οι αιτήσεις για επιδότηση στο κόστος ελέγχου των εγκαταστάσεων ρεύματος
isap_10.jpg
Βία ανηλίκων: Δύο επιθέσεις έξω από τον σταθμό Ειρήνη- Στο Παίδων 13χρονος με σπασμένα δάχτυλα
Σε έξαρση η βία κατά ανηλίκων: Δύο ακόμα επιθέσεις έξω από τον σταθμό Ειρήνη του Ηλεκτρικού
Βία ανηλίκων: Δύο επιθέσεις έξω από τον σταθμό Ειρήνη- Στο Παίδων 13χρονος με σπασμένα δάχτυλα