pistopoihsh agglikwn LTE golearn AEP
graduate
Η παγκόσμια ακαδημαϊκή κατάταξη των πανεπιστημίων όλων των χωρών για το 2021 από τους Times Higher Education (THE) προκαλούν τεράστια ικανοποίηση στην Κύπρο καθώς τρία πανεπιστήμια περιλαμβάνονται σε υψηλή θέση στην κατάταξη.

Παράλληλα όμως δημιουργούν προβληματισμό - ή πιο σωστά θα έπρεπε να δημιουργούν προβληματισμό - στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα σχετικά με την εγχώρια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων πολλών ετών.

Και θα ήθελα να γίνω πιο σαφής.

Από την  μεριά της γείτονας αδελφικής χώρας, δύο δημόσια πανεπιστήμια, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και το Πανεπιστήμιο της Κύπρου συγκαταλέγονται στην κατάταξη ανάμεσα στις θέσεις 301-350 και 351-400 αντίστοιχα. Ως εδώ όλα καλά. Μάλιστα το ΤΕΠΑΚ κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ όλων των ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων.

Αυτό όμως που σε άλλους θα κάνει εντύπωση, σε εμένα καθόλου καθώς γνωρίζω την ποιότητα και πραγματικότητα των κυπριακών δημόσιων αλλά και ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (ναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο!) τοποθετείται στις θέσεις 801-1000 και συγκαταλέγονται στα κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη. 

Ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο συγκαταλέγεται για πρώτη φορά στην κατάταξη WUR και επικυρώνει την πολύ μεγάλη εμβέλεια και ανάπτυξή του τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια  είχαν στρέψει το προηγούμενο διάστημα τα μάτια τους - έστω και λίγο - στο κυπριακό παράδειγμα, θα καταλάβαιναν πως η ατμομηχανή του UNIC (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας) "τρέχει" προς τα μπρος εδώ και καιρό εκπλήσσοντας τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα συνεχώς

Δείτε για παράδειγμα τις σπουδές που πραγματοποιεί πάνω στο Blockchain όπου είναι η τεχνολογία στην οποία βασίζεται το ψηφιακό νόμισμα bitcoin. Ο λόγος για ένα πτυχίο που προσελκύει φοιτητές απ' ολο τον κόσμο καθώς αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία. Δείτε επίσης την δημιουργία εστιών που παρέχουν μία από τις πιο ποιοτικές εμπειρίες διαμονής σε όλο τον κόσμο!

Και σε σχέση με τα δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια;

Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας μέσα σε δέκα περίπου χρόνια από την επίσημη λειτουργία κοιτάει ίσια στα μάτια δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια με μεγάλη ιστορικότητα και διαδρομή! Στην εν λόγω κατάταξη μεταξύ όλων των ελληνικών πανεπιστημίων (24 στο σύνολο) το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας κατατάσσεται όγδοο καθώς περνάει πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο Πάτρών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και το Πανεπιστήμιο του Πειραιά.

Μεταξύ όλων των ελληνικών πανεπιστημίων (24 στο σύνολο) το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας κατατάσσεται όγδοο!

Στην παραπάνω κορυφαία κατάταξη για το 2021 επί συνόλου περίπου 30.000 πανεπιστημίων περιλαμβάνονται μόλις 1527 πανεπιστήμια από συνολικά 93 χώρες. Αυτά και μόνο πληρούσαν τα αυστηρότατα και διεθνώς παραδεδεγμένα κριτήρια του WUR σχετικά με την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, η οποία βασίζεται σε αυστηρούς δείκτες απόδοσης που ομαδοποιούνται σε πέντε κύριους τομείς: α) διδασκαλία, β) έρευνα, γ) ετεροαναφορές ερευνητικών δημοσιεύσεων, δ) έσοδα από βιομηχανία/μεταφορά τεχνογνωσίας και ε) διεθνείς προοπτικές.

Πως αντέδρασαν τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου με το παραπάνω γεγονός;

Μα φυσικά συγχαίρουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και δεν προάγουν την εσωστρέφεια!

Γιατί γνωρίζουν πως ο ανταγωνισμός μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων κάνει και τα δύο καλύτερα. Κάνει και τα δύο να βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους, να κερδίζουν την εμπιστοσύνη φοιτητών απ' όλο τον κόσμο και μάλιστα πολλών από την Ελλάδα και να εξελίσσονται, γεγονός και συνθήκη που στην χώρα μας ξορκίζεται εδώ και χρόνια επίμονα.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το πιο γρήγορο τεστ ευφυΐας στον κόσμο: Δείτε με τρεις ερωτήσεις αν έχετε IQ πάνω απ’ το μέσο όρο

ΑΣΕΠ: Ποια σεμινάρια Πανεπιστημίων μοριοδοτούν στους Πίνακες ΕΙΔΙΚΗΣ αλλά και ΓΕΝΙΚΗΣ - ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Πίνακες αναπληρωτών ΕΑΕ: Προλαβαίνετε να πάρετε 11 μόρια έως τις 23 Μαϊου

Η 1η Πανεπιστημιακή Επιμόρφωση στον Αυτισμό από το Παν.Πατρών με Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Το ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ online Lower - Proficiency για Ενήλικες σε 2 ημέρες Μόνο 111 ευρώ

ECDL | Πιστοποίηση Υπολογιστών για ΑΣΕΠ μόνο 95 ευρώ μέσα σε 2 ημέρες

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Το νέο αναγνωρισμένο από τον ΑΣΕΠ Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής
Από ποιο Πανεπιστήμιο λαμβάνουν οι νέοι εκπαιδευτικοί εξ αποστάσεως Πιστοποιητικό στην Ειδική Αγωγή που αναγνωρίζεται από τον ΑΣΕΠ
Το νέο αναγνωρισμένο από τον ΑΣΕΠ Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής
Κοινωνικός Τουρισμός: Τέλη Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα- Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν επιταγές του 2021-2022- Πού μπορείτε να κάνετε έως 10 ημέρες δωρεάν διακοπές
Κοινωνικός Τουρισμός: Τέλη Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα- Ποιοι είναι οι δικαιούχοι