Τα κατορθώματα των Κυπριακών Πανεπιστημίων συνεχίζονται
Η παγκόσμια ακαδημαϊκή κατάταξη των πανεπιστημίων όλων των χωρών για το 2021 από τους Times Higher Education (THE) προκαλούν τεράστια ικανοποίηση στην Κύπρο καθώς τρία πανεπιστήμια περιλαμβάνονται σε υψηλή θέση στην κατάταξη.

Παράλληλα όμως δημιουργούν προβληματισμό - ή πιο σωστά θα έπρεπε να δημιουργούν προβληματισμό - στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα σχετικά με την εγχώρια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων πολλών ετών.

Και θα ήθελα να γίνω πιο σαφής.

Από την  μεριά της γείτονας αδελφικής χώρας, δύο δημόσια πανεπιστήμια, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και το Πανεπιστήμιο της Κύπρου συγκαταλέγονται στην κατάταξη ανάμεσα στις θέσεις 301-350 και 351-400 αντίστοιχα. Ως εδώ όλα καλά. Μάλιστα το ΤΕΠΑΚ κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ όλων των ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων.

Αυτό όμως που σε άλλους θα κάνει εντύπωση, σε εμένα καθόλου καθώς γνωρίζω την ποιότητα και πραγματικότητα των κυπριακών δημόσιων αλλά και ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (ναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο!) τοποθετείται στις θέσεις 801-1000 και συγκαταλέγονται στα κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη. 

Ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο συγκαταλέγεται για πρώτη φορά στην κατάταξη WUR και επικυρώνει την πολύ μεγάλη εμβέλεια και ανάπτυξή του τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια  είχαν στρέψει το προηγούμενο διάστημα τα μάτια τους - έστω και λίγο - στο κυπριακό παράδειγμα, θα καταλάβαιναν πως η ατμομηχανή του UNIC (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας) "τρέχει" προς τα μπρος εδώ και καιρό εκπλήσσοντας τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα συνεχώς

Δείτε για παράδειγμα τις σπουδές που πραγματοποιεί πάνω στο Blockchain όπου είναι η τεχνολογία στην οποία βασίζεται το ψηφιακό νόμισμα bitcoin. Ο λόγος για ένα πτυχίο που προσελκύει φοιτητές απ' ολο τον κόσμο καθώς αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία. Δείτε επίσης την δημιουργία εστιών που παρέχουν μία από τις πιο ποιοτικές εμπειρίες διαμονής σε όλο τον κόσμο!

Και σε σχέση με τα δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια;

Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας μέσα σε δέκα περίπου χρόνια από την επίσημη λειτουργία κοιτάει ίσια στα μάτια δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια με μεγάλη ιστορικότητα και διαδρομή! Στην εν λόγω κατάταξη μεταξύ όλων των ελληνικών πανεπιστημίων (24 στο σύνολο) το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας κατατάσσεται όγδοο καθώς περνάει πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο Πάτρών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και το Πανεπιστήμιο του Πειραιά.

Μεταξύ όλων των ελληνικών πανεπιστημίων (24 στο σύνολο) το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας κατατάσσεται όγδοο!

Στην παραπάνω κορυφαία κατάταξη για το 2021 επί συνόλου περίπου 30.000 πανεπιστημίων περιλαμβάνονται μόλις 1527 πανεπιστήμια από συνολικά 93 χώρες. Αυτά και μόνο πληρούσαν τα αυστηρότατα και διεθνώς παραδεδεγμένα κριτήρια του WUR σχετικά με την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, η οποία βασίζεται σε αυστηρούς δείκτες απόδοσης που ομαδοποιούνται σε πέντε κύριους τομείς: α) διδασκαλία, β) έρευνα, γ) ετεροαναφορές ερευνητικών δημοσιεύσεων, δ) έσοδα από βιομηχανία/μεταφορά τεχνογνωσίας και ε) διεθνείς προοπτικές.

Πως αντέδρασαν τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου με το παραπάνω γεγονός;

Μα φυσικά συγχαίρουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και δεν προάγουν την εσωστρέφεια!

Γιατί γνωρίζουν πως ο ανταγωνισμός μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων κάνει και τα δύο καλύτερα. Κάνει και τα δύο να βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους, να κερδίζουν την εμπιστοσύνη φοιτητών απ' όλο τον κόσμο και μάλιστα πολλών από την Ελλάδα και να εξελίσσονται, γεγονός και συνθήκη που στην χώρα μας ξορκίζεται εδώ και χρόνια επίμονα.

Διαβάστε Επίσης:


ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Διαδικτυακή προσομοίωση συνάντησης Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμμετοχή φοιτητών
Διαδικτυακή προσομοίωση συνάντησης Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμμετοχή φοιτητών
Δράσεις της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης
Διαδικτυακή προσομοίωση συνάντησης Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με τη συμμετοχή φοιτητών
Οδηγίες για τη συγκρότηση διαδικτυακών τμημάτων και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Οδηγίες για τη συγκρότηση διαδικτυακών τμημάτων και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης
Σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή αναμετάδοση μαθημάτων από την αίθουσα διδασκαλίας για τους μαθητές που απουσιάζουν - Έγγραφο της Περιφερειακής...
Οδηγίες για τη συγκρότηση διαδικτυακών τμημάτων και την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης