graduate
Η παγκόσμια ακαδημαϊκή κατάταξη των πανεπιστημίων όλων των χωρών για το 2021 από τους Times Higher Education (THE) προκαλούν τεράστια ικανοποίηση στην Κύπρο καθώς τρία πανεπιστήμια περιλαμβάνονται σε υψηλή θέση στην κατάταξη.

Παράλληλα όμως δημιουργούν προβληματισμό - ή πιο σωστά θα έπρεπε να δημιουργούν προβληματισμό - στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στο πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα σχετικά με την εγχώρια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων των τελευταίων πολλών ετών.

Και θα ήθελα να γίνω πιο σαφής.

Από την  μεριά της γείτονας αδελφικής χώρας, δύο δημόσια πανεπιστήμια, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου και το Πανεπιστήμιο της Κύπρου συγκαταλέγονται στην κατάταξη ανάμεσα στις θέσεις 301-350 και 351-400 αντίστοιχα. Ως εδώ όλα καλά. Μάλιστα το ΤΕΠΑΚ κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ όλων των ελληνικών και κυπριακών πανεπιστημίων.

Αυτό όμως που σε άλλους θα κάνει εντύπωση, σε εμένα καθόλου καθώς γνωρίζω την ποιότητα και πραγματικότητα των κυπριακών δημόσιων αλλά και ιδιωτικών Πανεπιστημίων είναι πως το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (ναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο!) τοποθετείται στις θέσεις 801-1000 και συγκαταλέγονται στα κορυφαία πανεπιστήμια του πλανήτη. 

Ένα ιδιωτικό Πανεπιστήμιο συγκαταλέγεται για πρώτη φορά στην κατάταξη WUR και επικυρώνει την πολύ μεγάλη εμβέλεια και ανάπτυξή του τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια  είχαν στρέψει το προηγούμενο διάστημα τα μάτια τους - έστω και λίγο - στο κυπριακό παράδειγμα, θα καταλάβαιναν πως η ατμομηχανή του UNIC (Πανεπιστήμιο Λευκωσίας) "τρέχει" προς τα μπρος εδώ και καιρό εκπλήσσοντας τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα συνεχώς

Δείτε για παράδειγμα τις σπουδές που πραγματοποιεί πάνω στο Blockchain όπου είναι η τεχνολογία στην οποία βασίζεται το ψηφιακό νόμισμα bitcoin. Ο λόγος για ένα πτυχίο που προσελκύει φοιτητές απ' ολο τον κόσμο καθώς αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία. Δείτε επίσης την δημιουργία εστιών που παρέχουν μία από τις πιο ποιοτικές εμπειρίες διαμονής σε όλο τον κόσμο!

Και σε σχέση με τα δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια;

Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας μέσα σε δέκα περίπου χρόνια από την επίσημη λειτουργία κοιτάει ίσια στα μάτια δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια με μεγάλη ιστορικότητα και διαδρομή! Στην εν λόγω κατάταξη μεταξύ όλων των ελληνικών πανεπιστημίων (24 στο σύνολο) το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας κατατάσσεται όγδοο καθώς περνάει πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο Πάτρών, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και το Πανεπιστήμιο του Πειραιά.

Μεταξύ όλων των ελληνικών πανεπιστημίων (24 στο σύνολο) το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας κατατάσσεται όγδοο!

Στην παραπάνω κορυφαία κατάταξη για το 2021 επί συνόλου περίπου 30.000 πανεπιστημίων περιλαμβάνονται μόλις 1527 πανεπιστήμια από συνολικά 93 χώρες. Αυτά και μόνο πληρούσαν τα αυστηρότατα και διεθνώς παραδεδεγμένα κριτήρια του WUR σχετικά με την αξιολόγηση των πανεπιστημίων, η οποία βασίζεται σε αυστηρούς δείκτες απόδοσης που ομαδοποιούνται σε πέντε κύριους τομείς: α) διδασκαλία, β) έρευνα, γ) ετεροαναφορές ερευνητικών δημοσιεύσεων, δ) έσοδα από βιομηχανία/μεταφορά τεχνογνωσίας και ε) διεθνείς προοπτικές.

Πως αντέδρασαν τα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου με το παραπάνω γεγονός;

Μα φυσικά συγχαίρουν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και δεν προάγουν την εσωστρέφεια!

Γιατί γνωρίζουν πως ο ανταγωνισμός μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών πανεπιστημίων κάνει και τα δύο καλύτερα. Κάνει και τα δύο να βελτιώνουν τις υπηρεσίες τους, να κερδίζουν την εμπιστοσύνη φοιτητών απ' όλο τον κόσμο και μάλιστα πολλών από την Ελλάδα και να εξελίσσονται, γεγονός και συνθήκη που στην χώρα μας ξορκίζεται εδώ και χρόνια επίμονα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tsoulias
Ανάσα Ζωής το Βιβλίο
«Στη χώρα μας συμβαίνει το εξής με το βιβλίο. Το παιδί όταν αρχίζει και μεγαλώνει (οπότε αποκτά την πρώτη του σχέση με το βιβλίο) δεν βλέπεις στο...
Ανάσα Ζωής το Βιβλίο