Μετεγγραφές φοιτητών: Ο φετινός νόμος δημιουργεί ανισορροπία σε οικογένειες που ανήκουν στην ίδια οικονομική ομάδα
Δύο τετραμελείς οικογένειες που ανήκουν στην ίδια οικονομική ομάδα (με βάση τα κριτήρια που ορίζονται από τον νόμο) και με μόνιμη κατοικία στην ίδια πόλη, καταλήγουν να έχουν με βάση τον ίδιο νόμο...διαφορετικές τύχες!

Ο φετινός νόμος περί μετεγγραφών αδελφών-φοιτητών (ν. 4692/2020, άρθρο 76, παρ.4: Κατ’ εξαίρεση… επικαρπία κατοικίας) δημιουργεί μια ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ εντός της ίδιας οικονομικής ομάδας. Επιτρέψτε μου να σας παραθέσω αυτό που διαπίστωσα με δύο παραδείγματα:

Έστω στην πρώτη περίπτωση μία τετραμελής οικογένεια με μόνιμη κατοικία στην Αθήνα, κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ και τα δύο παιδιά αυτής να πετυχαίνουν λ.χ. σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα (ή ο ένας αδερφός εκ των δύο σπουδάζει ήδη). Με βάση τον νόμο τα 2 αδέρφια δύνανται να μετεγγραφούν από κοινού σε αντίστοιχο τμήμα στην Αθήνα (τόπος μόνιμης κατοικίας), με αποτέλεσμα η οικογένεια αυτών να καλείται ορθά να συντηρήσει ένα σπίτι, τη μόνιμη δηλαδή κατοικία.

Εάν τώρα σε μία δεύτερη περίπτωση, και σε μία τετραμελή οικογένεια πάλι με μόνιμη κατοικία στην Αθήνα και κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, το ένα εκ των δύο παιδιών πετυχαίνει (ή σπουδάζει ήδη) στην Αθήνα (τόπος μόνιμης κατοικίας) και το άλλο παιδί πετυχαίνει λ.χ. στη Θεσσαλονίκη, με βάση τον νέο νόμο αυτή η οικογένεια υποχρεούται να συντηρήσει δύο σπίτια, τη μόνιμη δηλαδή κατοικία καθώς και την φοιτητική κατοικία του παιδιού που πέτυχε στην Θεσσαλονίκη.

Έτσι 2 τετραμελείς οικογένειες που ανήκουν στην ίδια οικονομική ομάδα (με βάση τα κριτήρια που ορίζονται από τον νόμο) και με μόνιμη κατοικία στην ίδια πόλη, καταλήγουν να έχουν με βάση τον ίδιο νόμο, διαφορετικές τύχες.

Είναι σημαντικό να συμβεί μια επισήμανση σε σχέση με τον νόμο ώστε να προληφθεί οποιαδήποτε αδικία ή παράλειψη μπορεί να τυχαία να συμβεί.

ΚΑΜΜΙΑ οικογενεια η οποία διαβιώνει σε συνθήκες ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ δεν πρέπει να είναι υποχρεωμένη να συντηρήσει περισσότερα από ένα σπίτια και έτσι να δέχεται άλλη μεταχείριση και πιο αυστηρή αντιμετώπιση.

ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΖΗΤΗΜΑ ΑΦΟΡΑ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΣΧΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟΥΣ ΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΊΑΣ ΗΡΘΕ ΝΑ ΠΛΗΞΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΑΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΘΕΊ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΊ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΛΗΦΘΕΊ ΥΠΟΨΙΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΑ.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Γροιλανδία: Τι τρώνε στον πιο παγωμένο τόπο της Γης

Ελαιόλαδο και λεμόνι πριν τον ύπνο: Ένα μυστικό που βοηθά σώμα και καρδιά

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2026
Αυτές είναι οι 10 βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι 30 μεταρρυθμίσεις του κυβερνητικού προγραμματισμού του 2026
Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2026
Αυτές είναι οι 10 βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι 30 μεταρρυθμίσεις του κυβερνητικού προγραμματισμού του 2026
megaphone_ntountouka_ekpaideytikoi_kinitopoiseis.jpg
Κινητοποίηση εκπαιδευτικών αύριο στο Βόρειο Αιγαίο για τις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών στην Τρίπολη
ΣΕΠΕ Λέσβου καλεί σε αλληλεγγύη προς τις διωκόμενες εκπαιδευτικούς
Κινητοποίηση εκπαιδευτικών αύριο στο Βόρειο Αιγαίο για τις πειθαρχικές διώξεις εκπαιδευτικών στην Τρίπολη