Στ. Πέτσας: Οι 7 λόγοι για την επαναλειτουργία των δημοτικών και των νηπιαγωγείων
Τους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε την επαναλειτουργία δημοτικών, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών και ειδικών σχολείων ανέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας

Τους λόγους για τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε την επαναλειτουργία και των υπόλοιπων μονάδων εκπαίδευσης (δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί, ειδικά σχολεία) ανέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Αναλυτικά η εισαγωγική τοποθέτηση του Στ. Πέτσας:

Συνεχίζεται η πορεία προς τη «νέα κανονικότητα»

Από σήμερα γίνεται ένα ακόμη βήμα στη γέφυρα που πάει τη χώρα στη νέα πραγματικότητα. Επαναλειτουργούν με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί, καθώς και οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων. Η απόφαση αυτή λήφθηκε μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών. Συνολικά λήφθηκαν υπόψη τα εξής δεδομένα:

1ον. Την καθοδική πορεία της επιδημίας στη χώρα.

2ον. Την ενθαρρυντική εμπειρία που είχαμε από το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων.

3ον. Την διαπίστωση ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα. 

4ον. Το γεγονός ότι η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική και ψυχική τους εξέλιξη.

5ον. Την εκτίμηση ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή όταν τηρούνται κανόνες, όπως στο σχολείο, παρά σε περιβάλλον χωρίς κανόνες.

6ον. Το γεγονός ότι τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα.

7ον. Το γεγονός ότι οι μαθητές που φοιτούν στα ειδικά σχολεία έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν στο περιβάλλον του σχολείου τους, με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους, τόσο για τη μαθησιακή τους εξέλιξη, όσο και για την ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη. 

Καλωσορίζουμε λοιπόν τα παιδιά μας στο φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο τους.

Σήμερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλλιθέας. Στη συνομιλία που είχε με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της 6ης Δημοτικού, κατά τη διάρκεια του μαθήματος των μαθηματικών, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ήταν δύσκολη εξίσωση αυτή που κληθήκαμε να λύσουμε όλοι μαζί, αλλά τα καταφέραμε καλά». Επίσης σημείωσε: «Νομίζω ότι και οι γονείς πια αισθάνονται αρκετά σίγουροι να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο. Και δεν σας κρύβω ότι και εγώ προσωπικά, έχοντας ακούσει όλες τις απόψεις των ειδικών και έχοντας πια πάρει τις διαβεβαιώσεις ότι ουσιαστικά δεν συντρέχει κάποιος λόγος δημόσιας υγείας, τοποθετήθηκα υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών, ουσιαστικά για μαθησιακούς λόγους. Η ιδέα ότι τα παιδιά θα έμεναν μακριά από το σχολείο για έξι μήνες από τον Μάρτιο μέχρι το Σεπτέμβριο νομίζω ότι δημιουργούσε σε όλους μας αρκετά μεγάλη ανησυχία». Ο Πρωθυπουργός, τέλος, είπε ένα «μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης γιατί δεν ήταν απλό αυτό που έγινε».

Εκτός από τις πύλες των δημοτικών σχολείων, η Ελλάδα ξανανοίγει τις πύλες της στον κόσμο. Από τις 15 Ιουνίου, υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας, σταθερά και μεθοδικά, με κανόνες και πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής. Είμαστε περήφανοι για τη συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας. Η έγκαιρη λήψη αποφάσεων, ο αποτελεσματικός έλεγχος, η ιχνηλάτηση, η διαφάνεια είναι μόνο ένα μέρος της επιτυχημένης αυτής αντιμετώπισης. Όλοι οι Έλληνες γίναμε ένα. Και κάναμε τη διαφορά. Δείξαμε βαθιά αίσθηση αλληλεγγύης, καθώς νοιαστήκαμε εξίσου για τα αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά και για τους γείτονές μας. Τώρα ανοίγουμε τη χώρα μας στον κόσμο με αίσθημα φιλοξενίας και καλωσορίσματος. Για να αναδείξουμε ένα σημαντικό στοιχείο της ανθρωπιάς μας: Να συναντηθούμε ως φίλοι και να μοιραστούμε εμπειρίες.

Φροντίζουμε, αυτό το Καλοκαίρι, η υγεία και η ασφάλεια να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα, ενόσω θα μοιραζόμαστε μαζί τον Πολιτισμό, την Ιστορία και τις ομορφιές της Πατρίδας μας. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να αξιολογεί συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε συνεργασία με τους ειδικούς και τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Και ανάλογα θα δέχεται επισκέπτες από χώρες που παρουσιάζουν βελτίωση στην επιδημιολογική τους καμπύλη. Ταυτόχρονα, θα παραμένει σε εγρήγορση για ενδεχόμενο επιδείνωσης σε κάποιες από αυτές. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα εφαρμόζει από 15 Ιουνίου στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους στους επισκέπτες μας και ήδη ενισχύει τις υγειονομικές υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά μας. Στόχος μας είναι η μέγιστη ασφάλεια για κατοίκους και επισκέπτες. 

Ήδη σήμερα, γίνεται το πρώτο βήμα για την επανεκκίνηση του τουρισμού, καθώς ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και οι κατασκηνώσεις (camping).

Από σήμερα, επίσης, ξεκινάει η λειτουργία:

-Του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Εκλογοδικείου και του Μισθοδικείου. Του Συμβουλίου της Επικρατείας και των τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων. Του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των πολιτικών δικαστηρίων. Η πλήρης λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών ξεκινά αύριο  2 Ιουνίου, ενώ η πλήρης λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων, θα αρχίσει στις 21 Ιουνίου. 

-Από, σήμερα, επιτρέπεται και η επαναλειτουργία των θερινών κινηματογράφων, των υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις (catering), των κτημάτων για τη διενέργεια εκδηλώσεων, των υπηρεσιών διοργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, των  βιβλιοθηκών και των αρχειοφυλακείων, των γηπέδων γκολφ, των κολυμβητηρίων, των υπηρεσιών τατουάζ και μασάζ. 

-Επιτρέπεται, επίσης η επαναλειτουργία των  πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων, χωρίς την πραγματοποίηση εκδηλώσεων, καθώς και των κυριακάτικων αγορών.

-Από σήμερα  αίρονται οι ηλικιακοί περιορισμοί στην αθλητική δραστηριότητα. Ατομικές ή ομαδικές προπονήσεις θα γίνονται με τους περιορισμούς που αφορούν στη χωρητικότητα των αθλητικών εγκαταστάσεων. Από το προσεχές Σάββατο, θα επιτρέπεται και η διεξαγωγή αγωνιστικών δραστηριοτήτων, χωρίς την παρουσία θεατών.

Β. Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης

Πρόκειται για μια τολμηρή και γενναία πρόταση που βάζει τον πήχη ψηλά. Τώρα -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Βέβαιο πάντως είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι από τις πιο ωφελημένες χώρες, καθώς οι προτάσεις της Επιτροπής πληρούν τις τέσσερις προϋποθέσεις που είχαμε θέσει:

Πρώτον, το προτεινόμενο πακέτο είναι μεγάλο και φιλόδοξο. Στην Ελλάδα αναλογούν πόροι περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και αυτό  αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της χώρας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έθεσε, εδώ και μήνες, τα θέματα αυτά, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο με αποκορύφωμα τις τηλεδιασκέψεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Δεύτερον, είναι ευέλικτο. Προβλέπεται  τετραπλασιασμός του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κάτι που είχε βάλει πρώτος ο Πρωθυπουργός στο ευρωπαϊκό τραπέζι, στο πλαίσιο της πράσινης ατζέντας της Κυβέρνησης. Προβλέπεται η αύξηση του rescEU για την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας των κρατών-μελών. Κάτι που, επίσης, είχε προτείνει εδώ και χρόνια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Προβλέπονται, επίσης, αυξημένες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη.

Τρίτον, αφορά περισσότερο επιχορηγήσεις και λιγότερο δάνεια. Και το πακέτο των επιχορηγήσεων που  αναλογεί στην Ελλάδα αντιστοιχεί, στην ουσία σε ένα δεύτερο ΕΣΠΑ, ανεβάζοντας σε περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ τα ποσά που θα κατευθυνθούν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

 

Τέταρτον, το πακέτο θα χρηματοδοτηθεί από κοινό δανεισμό. Υπενθυμίζεται πως όταν -στις 25 Μαρτίου- ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι οκτώ ηγέτες, με κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητούσαν έναν μηχανισμό κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού, το αίτημά τους έμοιαζε με ουτοπία. Και, όμως, έγινε, πραγματικότητα. Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη να αξιοποιήσει αυτή την ιστορική ευκαιρία για την Πατρίδα μας. Δεν θα ξοδέψουμε, αλλά θα επενδύσουμε, με σύνεση και υπευθυνότητα, τους πόρους αυτούς για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα. 

Γ. Σε ό,τι αφορά την οικονομία 

Από σήμερα ξεκινά -και θα διαρκέσει έως  τις 31 Οκτωβρίου- η καταβολή μειωμένου  Φ.Π.Α., από το 24% στο 13%, στον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια των κινηματογράφων, καθώς και στις μεταφορές με τρένο, μετρό και τραμ, αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπλάνα και  πλοία. Ήδη, από σήμερα, τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα μειώνονται στο 1,20 ευρώ και στη Θεσσαλονίκη στα 90 λεπτά.  

Από σήμερα ξεκινά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στη μισθωτή εργασία κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες (0,48% για τον εργοδότη και 0,42% για τον εργαζόμενο) για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης.

Από αύριο, 2 Ιουνίου, περίπου 240.000 συνταξιούχοι, θα έχουν μεσοσταθμική αύξηση περίπου 100 ευρώ το μήνα, μικτά, στις επικουρικές τους συντάξεις. Η Κυβέρνηση εφαρμόζει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή των επικουρικών συντάξεων που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Τις επόμενες μέρες θα αρχίσει να καταβάλλεται σε περίπου 3.500 ανέργους ναυτικούς το επίδομα ανεργίας. Ήδη, έχει καταβληθεί σε 2.160 ναυτικούς το επίδομα ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. 

Δ. Σε ό,τι αφορά τη στήριξη επιχειρήσεων

Εντός του Ιουνίου, θα δρομολογηθούν οι  διαδικασίες για το δεύτερο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Στο νέο κύκλο θα προστεθεί και το αδιάθετο υπόλοιπο του πρώτου κύκλου, έτσι  ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη ότι, στα εργαλεία ρευστότητας που έχουμε ανακοινώσει (ΤΕΠΙΧ ΙΙ και ταμείο εγγυοδοσίας), προστίθεται και ο νέος κύκλος ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου:

- Για τη γενική επιχειρηματικότητα ύψους 350 εκατ. ευρώ, και

 - για τις μικρές επιχειρήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, δρομολογούνται τρία νέα προγράμματα:

- Το πρώτο, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά περιβαλλοντικές υποδομές, εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων και σύσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα της ανακύκλωσης αποβλήτων. 

- Το δεύτερο, ύψους  32 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην  ενίσχυση αλυσίδων  προστιθέμενης αξίας, συνεργατικών συνεταιρισμών και δικτυώσεων και απευθύνεται σε υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μεταποιητικής δραστηριότητας. 

- Και το τρίτο, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, στοχεύει στην αναβάθμιση των υποδομών στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας και την κεντρική αγορά Θεσσαλονίκης.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού για αυτή την εβδομάδα, σημειώνω δύο σημαντικές πρωτοβουλίες:

- Την Πέμπτη 4 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε παρουσίαση του Προγράμματος «Restart Tourism».

- Την Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα μιλήσει στην παρουσίαση του φιλόδοξου σχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Ηλεκτροκίνηση.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 11/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
Στην Ελλάδα, η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένει υψηλή, με τους άνδρες να καταγράφουν 485 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού και τις...
Κίνδυνος ξαφνικού θανάτου για τους πάσχοντες από μυοκαρδιοπάθειες
anergia.jpg
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα
Οι προσδοκίες απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2025 παραμένουν θετικές, με το ποσοστό να διατηρείται στο 12%, αν και μειωμένο σε σχέση με το...
Ποιος είναι ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος απασχόλησης στην Ελλάδα