Πτυχία Κολεγίων-Έρευνα: Τι είπε η προεδρεύουσα της Συνόδου Πρυτάνεων στην Επιτροπή της Βουλής
Η προσθήκη που πρότεινε

Στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, για την κατάθεση προς ψήφιση της τροπολογίας για τα Μεταπτυχιακά, μίλησε σήμερα η προεδρεύουσα της Συνόδου Πρυτάνεων, Πρύτανης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, Μαρία Νικαλαΐδου.

Η ίδια αναφέρθηκε τόσο στο ζήτημα των Κολεγίων όσο και στις διατάξεις που αφορούν την έρευνα και την τεχνολογία.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

Πτυχία Κολεγίων

«Ανεξάρτητα με το φορέα που κρίνει την επαγγελματική ισοδυναμία, σίγουρα μέσα στα κριτήρια θα πρέπει να λάβει κανένας υπόψη του το κατά πόσον το Πανεπιστήμιο και κατ' επέκταση το πτυχίο που έχει κάποιος είναι από ένα ίδρυμα που είναι τουλάχιστον ομοταγές ίδρυμα με αυτά των Ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως ισχύει εξάλλου και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και βεβαίως, αυτό είναι μια πληροφορία που θα μπορούσε πολύ εύκολα το ΔΟΑΤΑΠ να την έχει διαθέσιμη για όλους. Η πληροφορία αυτή να είναι διαθέσιμη και για τις επαγγελματικές ενώσεις και για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα».

Παράλληλα, η Μαρία Νικαλαΐδου υπογράμμισε πως μια άκριτη αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε κατόχους πτυχίων μη αναγνωρισμένων Πανεπιστημίων ελλοχεύει κινδύνους υποβάθμισης της αγοράς εργασίας, ενώ πλήττει ευθέως και τη διαρκή προσπάθεια που αναβάθμισης των πτυχίων των αποφοίτων του εληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου.

Έρευνα

Αναφορικά με τις διατάξεις για την έρευνα και την τεχνολογία, η κα Νικαλαΐδου επεσήμανε πως «η απομάκρυνση της Γενικής Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας από το Υπουργείο Παιδείας δεν θα είναι η αρχή, έτσι ώστε να χαλαρώσει η έντονη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και την έρευνα».

Η ίδια πρόσθεσε ότι από όλους τους δείκτες διεθνώς το 70% της έρευνας στη χώρα παράγεται στα Πανεπιστήμια και ως εκ τούτου προτείνει να εξεταστεί η δυνατότητα της θεσμικής αντιπροσώπευσης των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Προσθήκη στην τροπολογία

Τέλος η προεδρεύουσα της Συνόδου Πρυτάνεων αιτήθηκε μία ακόμη προσθήκη στην τροπολογία, «έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε αλλοδαπούς φοιτητές που φοιτούν σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, να παίρνουν τον τίτλο σπουδών, χωρίς υποχρεωτικά να πρέπει να πάρουν και αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ, διότι , αυτό προκαλεί πολύ μεγάλες καθυστερήσεις».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Διευθυντές καλούνται να δηλώσουν ποιοι εκπαιδευτικοί δεν έκαναν τηλεκπαίδευση και για ποιο λόγο

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σοδα
Μαγειρική σόδα και οξυζενέ: Ένα απλό δίδυμο με εντυπωσιακή δράση στον καθαρισμό
Παρότι δεν διαθέτουν εντυπωσιακή συσκευασία ή έντονα αρώματα, ο συνδυασμός τους αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικός απέναντι σε λεκέδες, μούχλα...
Μαγειρική σόδα και οξυζενέ: Ένα απλό δίδυμο με εντυπωσιακή δράση στον καθαρισμό
τεχνητή
Πώς η φαντασία, τα Μαθηματικά και η τεχνητή νοημοσύνη συναντιούνται στο άγνωστο
Από τη λογοτεχνική φαντασία στις ριζικές επιστημονικές τομές και την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
Πώς η φαντασία, τα Μαθηματικά και η τεχνητή νοημοσύνη συναντιούνται στο άγνωστο
Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Από το ΕΠΑΛ στην κορυφή: Μαθητές που έσπασαν κάθε ρεκόρ στις πανελλαδικές
Ιστορίες αριστείας και επιμονής από μαθητές διαφορετικών διαδρομών που απέδειξαν ότι οι πανελλαδικές εξετάσεις μπορούν να γίνουν εφαλτήριο ζωής
Από το ΕΠΑΛ στην κορυφή: Μαθητές που έσπασαν κάθε ρεκόρ στις πανελλαδικές