elliniko sxoleio monaxo
«Πρέπει να βρεθεί λύση έστω και την ύστατη αυτή ώρα. Για την Κυβέρνηση η διάσωση του σχολείου θα ήταν μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό»

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το ελληνικό σχολείο του Μονάχου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής.

«Έστω και τώρα το ελληνικό κράτος πρέπει να αφυπνιστεί. Η θλιβερή εξέλιξη με την κατεδάφιση του ελληνικού σχολείο στο Μόναχο μας λυπεί όλους. Πρέπει να βρεθεί λύση έστω και την ύστατη αυτή ώρα. Για την Κυβέρνηση η διάσωση του σχολείου θα ήταν μια κίνηση με υψηλό συμβολισμό. Ας μην ξεχνάμε ότι λόγω του brain drain τα τελευταία χρόνια έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία χιλιάδες νέοι άνθρωποι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση των εκπαιδευτικών αναγκών για τους ελληνόπαιδες. Η κατεδάφιση ενός σχολείου πόσο μάλλον αυτού του Μονάχου μας αφορά όλους», δήλωσε η Χαρά Κεφαλίδου.

Διαβάστε τη σχετική ερώτηση:

Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως

Θέμα: «Κατεδαφίζεται το ελληνικό σχολείο στο Μόναχο»

Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες κατεδάφισης του ημιτελούς ελληνικού σχολείου στο Μόναχο, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί τον θλιβερό επίλογο μιας μακροχρόνιας διαδικασίας με το ελληνικό δημόσιο να μένει απλός θεατής των εξελίξεων. Τραγική ειρωνεία: η κατεδάφιση του σχολείου συμπίπτει με τα 50 χρόνια λειτουργίας του πρώτου ελληνικού σχολείου στο Μόναχο, με τη μεγάλη εορτή της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης!

Έστω και την ύστατη ώρα το ελληνικό κράτος πρέπει να αφυπνιστεί!

Το οικόπεδο, έκτασης 15 στρεμμάτων, αγοράστηκε το 2001 για λογαριασμό του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας. Το συμβόλαιο εμπεριείχε ρήτρα βάσει της οποίας ο αγοραστής (δηλαδή το ελληνικό δημόσιο) είχε υποχρέωση να οικοδομήσει το σχολικό συγκρότημα εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής οικοδομικής άδειας. Μάλιστα το γερμανικό δημόσιο θα επέστρεφε το 70% του κόστους στην ελληνική πλευρά. Η πρώτη πολεοδομική άδεια εκδόθηκε τελικά το 2008, επτά χρόνια μετά την αγορά του οικοπέδου. Από τις 12.12.2013 ο Δήμος Μονάχου μέσω αγωγής ενώπιον του Πρωτοδικείου του Μονάχου διεκδικούσε το ανοικοδόμητο οικόπεδο και τελικά το 2015 δικαιώθηκε δικαστικά. Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό συμβόλαιο υπήρχε σαφής ρήτρα αναστροφής της πώλησης και επιστροφής του οικοπέδου στον Δήμο Μονάχου εάν οι εργασίες δεν είχαν ολοκληρωθεί μέσα στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο δόθηκε η ευκαιρία παράτασης στην Ελληνική πλευρά για ολοκλήρωση του έργου, κάτι που όμως δεν κατόρθωσαν. Μια σειρά καθυστερήσεων και η χρονοβόρα διελκυστίνδα μεταξύ της ελληνικής Δημοκρατίας και του Δήμου Μονάχου που κράτησε 20 ολόκληρα χρόνια είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή θλιβερή κατεδάφιση. Λίγο πριν τις εκλογές του Ιουλίου το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας επί κ. Γαβρόγλου υπέγραψε συμφωνία με τον Μητροπολιτικό Δήμο του Μονάχου, με την οποία το ελληνικό Δημόσιο αποσύρεται (!) από το οικόπεδο. Σήμερα στο Μόναχο λειτουργούν επτά ελληνικά σχολεία για τα μισθώματα των οποίων το ελληνικό δημόσιο καταβάλει στο γερμανικό κράτος 200.000 Ευρώ κάθε μήνα, σύμφωνα με την κ. Αντωνάκη,  Πρόεδρο του  Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μονάχου και περιχώρων.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο σας σχετικά με το θέμα και σε ποιες έχετε σκοπό να προβείτε ώστε να σταματήσει η κατεδάφιση του ημιτελούς σχολείου; Μπορεί να γίνει κάτι έστω και την ύστατη ώρα;
  2. Θα αποζημιωθεί το ελληνικό κράτος από το Δήμο του Μονάχου; Αν ναι, ποιο ύψος θα έχει το ποσό και πώς θα το αξιοποιήσει το Υπουργείο Παιδείας;
  3. Με δεδομένο ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, λόγω του brain drain, έχουν μεταναστεύσει στη Γερμανία χιλιάδες νέοι άνθρωποι και αυξάνονται συνεχώς οι εκπαιδευτικές ανάγκες για τους ελληνόπαιδες σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο σας προκειμένου να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες; Υπάρχει στον σχεδιασμό του Υπουργείου σας η αγορά κτηρίου για να στεγάσει τις δράσεις του ελληνικού Εκπαιδευτηρίου αλλά και Μορφωτικού Κέντρου;

Η ερωτώσα Βουλευτής                                                                

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

«Κανόνι» σε μεγάλη ασφαλιστική στην Ελλάδα - Χιλιάδες οδηγοί χωρίς κάλυψη από 1η Ιουλίου!

Νηπιαγωγεία - Δημοτικά: Αυτό είναι το νέο μάθημα τον Σεπτέμβριο

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΖΑΧΑΡΑΚΗ
Σοφία Ζαχαράκη: Παιδαγωγική προσέγγιση με διαδραστικούς πίνακες στις σχολικές αίθουσες
«Με τους διαδραστικούς πίνακες στις σχολικές αίθουσες, η μάθηση γίνεται σύγχρονη, γίνεται ζωντανή, γίνεται εμπειρία για όλες τις μαθήτριες και τους...
Σοφία Ζαχαράκη: Παιδαγωγική προσέγγιση με διαδραστικούς πίνακες στις σχολικές αίθουσες
aristoteleio panepistimio thessalonikis
Συγκλονιστική Επιστολή φοιτητή με αυτισμό προς τον Πρύτανη του ΑΠΘ και τον Υφυπουργό Παιδείας
Αγώνας για συμπεριληπτική εκπαίδευση: Η φωνή ενός φοιτητή του ΑΠΘ με αυτισμό
Συγκλονιστική Επιστολή φοιτητή με αυτισμό προς τον Πρύτανη του ΑΠΘ και τον Υφυπουργό Παιδείας
daskala
Έντονες αντιδράσεις για την παραπομπή εγκύου νεοδιόριστης εκπαιδευτικού σε πειθαρχικό για την αξιολόγηση
Καταγγελία για παραπομπή σε πειθαρχικό κατά την άδεια κύησης
Έντονες αντιδράσεις για την παραπομπή εγκύου νεοδιόριστης εκπαιδευτικού σε πειθαρχικό για την αξιολόγηση
δημοσκ
Δημοσκόπηση Alco: Οι πλέον επιτυχημένοι υπουργοί της κυβέρνησης

Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Πιερρακάκης, Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης είναι οι πλέον επιτυχημένοι υπουργοί της κυβέρνησης, σύμφωνα με τη

Δημοσκόπηση Alco: Οι πλέον επιτυχημένοι υπουργοί της κυβέρνησης