24ωρη πανελλαδική απεργία στα φροντιστήρια την Τρίτη 19/3 - Να μην επιβληθεί εκ νέου Μεσαίωνας
Ανακοίνωση των Εκπαιδευτικών Ριζοσπαστικής Αριστεράς ΠΕ

Απεργία προκήρυξαν οι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών για την Τρίτη, 19 Μαρτίου. Η κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο του ΣτΕ, όπου θα εκδικαστεί η προσφυγή της ΟΕΦΕ (ιδιοκτήτες φρονιστηρίων) κατά του λεγόμενου "νόμου Φίλη" με το οποίο το ωράριο και οι συνθήκες εργασίας στους προαναφερθέντες χώρους εξομοιώνεται με αυτό τον εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Οι εκπαιδευτικοί στα φρονιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών διεκδικούν τον σεβασμό στις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και να μην γίνει δεκτή περαιτέρω μείωση των αποδοχών. Επίσης, ζητούν σεβασμό του νομικού πλαισίου και προστασία των εκπαιδευτικών από φαινόμενα αυθαιρεσίας και αδήλωτης εργασίας που τείνουν να γίνουν "θεσμός" στους συγκεκριμένους χώρους. 

Η ανακοίνωση των ΕΡΑ:

Τρίτη 19 Μαρτίου 24ωρη πανελλαδική απεργίας στο χώρο των Φροντιστηρίων Β΄αθμιας Εκπαίδευσης[ΦΜΕ] και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών[ΚΞΓ] και Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτήριο του  ΣτΕ.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Την Τρίτη 19 Μαρτίου εκδικάζεται προσφυγή της ΟΕΦΕ, της Ομοσπονδίας των ιδιοκτητών των φροντιστηρίων, στο ΣτΕ με την οποία οι εργοδότες ζητούν την ακύρωση του άρθρου 30 του Ν. 4415/2016 (Νόμος Φίλη).

Με το άρθρο 30 του νόμου 4415/2016 του Υπουργείου Παιδείας και την εγκύκλιο 41919/909/4/11/2016 του Υπουργείου Εργασίας θεσμοθετείται:

α) Πλήρες ωράριο εργασίας για τα ΚΞΓ και ΦΜΕ στις 21 ώρες εβδομαδιαίως  με απόδοση 25 ενσήμων το μήνα, προσαρμόζοντας το ωράριο με αυτό των εκπαιδευτικών.
β) Κατώτατο μεικτό ωρομίσθιο (μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού από 1.2.2019) στα 7,43 € όπως προκύπτει από τον λογιστικό τύπο [(6 / 21) / 25] X 650 €, λιγότερο από το οποίο οι εργοδότες απαγορεύεται να πληρώνουν.

Προσδοκία των εργοδοτικών οργανώσεων με αυτή την προσφυγή είναι η περαιτέρω κατακρήμνιση των αποδοχών και κάτω του ωρομίσθιου που καθορίζεται από τον κατώτατο μισθό με την ακύρωση της ιδιότητας του εκπαιδευτικού.

Δεν ξεχνούμε την επιβολή των εργοδοτικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας[ΣΣΕ] των 3,52 ευρώ από το Europalso και από  το στημένο εργοδοτικό σωματείο. Μια τακτική που εξαθλίωσε τους εργαζόμενους στον κλάδο και συνέβαλε στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τον φαύλο κύκλο της φτωχοποίησης.

Η ακύρωση της ιδιότητας του εκπαιδευτικού από τους διδάσκοντες στα κέντρα ξένων γλωσσών και τα φροντιστήρια θα βρει αντίθετους όλους τους εργαζόμενους εκπαιδευτικούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στόχος των εργοδοτών είναι οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί να λαμβάνουν 50% λιγότερο ωρομίσθιο. Δεν θα το επιτρέψουμε.

Θα είμαστε όλοι εκεί, μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 19 Μαρτίου στο ΣτΕ, Πανεπιστημίου 47-49 στην Αθήνα για να προασπίσουμε τις ζωές και την επιβίωση των 65.000 εργαζόμενων εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια και τα κέντρα ξένων γλωσσών.

Με την απεργιακή κινητοποίηση απαιτούμε:

1. Υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
2. Βιώσιμους και δίκαιους όρους εργασίας και αμοιβής για όλους τους εκπαιδευτικούς σε Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Κέντρα Ξένων Γλωσσών.
3. Πλήρη επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
4. Αποκατάσταση των όρων επεκτασιμότητας και μετενέργειας, όπως ίσχυαν πριν τη μνημονιακή λαίλαπα και τις προβλέψεις της Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου του 6/2012.
5. Το ωρομίσθιο των 7,43 ευρώ μικτά που ισχύει σήμερα δεν ικανοποιεί στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζόμενων και πρέπει με την νέα ΣΣΕ να αυξηθεί.

Η ακραία εργοδοτική αυθαιρεσία που προσδοκούν με την προσφυγή της ΟΕΦΕ στο ΣτΕ που έχει ως στόχο την εργασιακή εξαθλίωση των εκπαιδευτικών δεν θα περάσει. 

Η ακραία και αντικοινωνική προσφυγή της εργοδοτικής οργάνωσης στο χώρο των Φροντιστηρίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΕΦΕ) αλλά και η δραματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των Φροντιστηρίων Δ.Ε. και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών με κυρίαρχα φαινόμενα την παραβίαση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή, είναι τώρα η ώρα που οι εκπρόσωποι και οι φορείς της πολιτείας και πρώτιστα το συνδικαλιστικό κίνημα να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να απαιτήσουν λύσεις για τη διαχρονική, οξεία παραβατικότητα που επικρατεί σε έναν ευαίσθητο χώρο Παιδείας που αφορά 65.000 εκπαιδευτικούς και εκατομμύρια γονείς και μαθητές.
Αθήνα 12/3/2019
 

Διαβάστε Επίσης:

ΑΣΕΠ: Tο ΚΟΡΥΦΑΙΟ Σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ με ανοικτές αιτήσεις

Νέες Προσλήψεις Φιλολόγων (όλες οι ειδικότητες) σε όλη την Ελλάδα

Μοριοδότηση - Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. στη Σχολική Ψυχολογία

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ Η/Υ ΣΕ 10 ΗΜΕΡΕΣ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

 

 

σχετικά άρθρα

Σέρρες-κορονοϊός: Σε καραντίνα φοιτητές και διδάσκοντες Τμήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου
Σέρρες-κορονοϊός: Σε καραντίνα φοιτητές και διδάσκοντες Τμήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου
Θετική στον κορονοϊό διαγνώστηκε φοιτήτρια του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων - Αναστολή λειτουργίας 7 τμημάτων εργαστηρίου
Σέρρες-κορονοϊός: Σε καραντίνα φοιτητές και διδάσκοντες Τμήματος του Διεθνούς Πανεπιστημίου