Thumbnail
Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες

Η διάλυση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη Χώρα συνεχίζεται με την τελευταία πράξη της τραγωδίας, η οποία περιλαμβάνει ένα ακόμα πακέτο εξωφρενικών συγχωνεύσεων, ενώ καταλύει το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων με αλλαγές την τελευταία στιγμή στον τρόπο εκλογής των Πρυτανικών Αρχών.

Δεκάδες νέα τμήματα με ασαφές γνωστικό αντικείμενο και χωρίς καμία απολύτως αντιστοιχία με επαγγελματικό αντικείμενο, συγχώνευση ετερόκλητων σχολών, νέα Τμήματα σε ήδη υπερκορεσμένους Τομείς (Νομική, Φυσικό, Μαθηματικό κ.λπ.), ανύπαρκτες υποδομές, καθηγητές συχνά χωρίς επιστημονική επάρκεια, γεωγραφικός κατακερματισμός, μηδενικοί οικονομικοί πόροι, παντελής απουσία ενός περιφερειακού και Εθνικού σχεδιασμού, είναι μόνο μερικές από τις πτυχές που συνθέτουν ένα σκηνικό κατάρρευσης στην Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Μία χώρα που ήδη παράγει δεκαπλάσιους πτυχιούχους Α.Ε.Ι. από όσους μπορεί να απορροφήσει η αγορά εργασίας, ενώ δεν έχει πλέον Τεχνολογική και Επαγγελματική Εκπαίδευση, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν από τους κύριους πυλώνες για την ανάπτυξη του τόπου.

Ο παραλογισμός συνεχίζεται με την ίδρυση Διεθνών Πανεπιστημίων από την απίθανη συνένωση πολυδιασπασμένων Τ.Ε.Ι. για προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών από Βαλκανικές χώρες, που μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να χαρακτηριστεί, αλλά και με τη συνύπαρξη δύο Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων σε πόλεις της τάξεως των 50.000 κατοίκων

Η κορύφωση όμως της παρέμβασης ενόψει των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη των νέων Πρυτανικών Αρχών, είναι ο καταιγισμός τροπολογιών έσχατης ώρας για τις προϋποθέσεις εκλογής με τη μείωση ή αύξηση κατά περίπτωση των χρονικών ορίων, την παράταση ή την επανάληψη θητειών φωτογραφίζοντας πορφυρογέννητους υποψηφίους, που θα υπηρετήσουν πιστά και θα υλοποιήσουν τις εντολές του υπουργού, καταργώντας στην ουσία το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι.

Όπως ανέφερα σε επιστολή μου στον κ. Πρωθυπουργό, ομάδες με ιδιαίτερα συμφέροντα μετατρέπουν τα Πανεπιστήμια από φορείς εκπαιδευτικής, ερευνητικής, προοδευτικής και δημοκρατικής έκφρασης, σε κλειστά, ιδιόκτητα, ελεγχόμενα Ιδρύματα.

Η ευθύνη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας είναι μεγάλη, εάν αποδεχθούμε σιωπηρά τους εντεταλμένους υποψήφιους διατηρώντας καθεστωτικές καταστάσεις.

Δρ. Ευθύμης Λέκκας
Καθηγητής
Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας &
Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών
Διευθυντής Τομέα Δυναμικής, Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας
Διευθυντής ΠΜΣ "Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων" 

Πρόεδρος Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites-pliroforiki
Πληροφορική στο Γυμνάσιο: Γιατί τα νέα βιβλία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών
Σοβαρά προβλήματα στα βιβλία πληροφορικής του Γυμνασίου: Τι δεν διδάσκουν σωστά οι συγγραφείς
Πληροφορική στο Γυμνάσιο: Γιατί τα νέα βιβλία δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Δόμνα Μιχαηλίδου
Δόμνα Μιχαηλίδου στο alfavita.gr: «Χωρίς προσιτή στέγη δεν υπάρχει πραγματική κοινωνική συνοχή»
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δόμνα Μιχαηλίδου, σε συνέντευξή της στο alfavita.gr, ανοίγει τα χαρτιά της για τα σχολικά γεύματα, τα...
Δόμνα Μιχαηλίδου στο alfavita.gr: «Χωρίς προσιτή στέγη δεν υπάρχει πραγματική κοινωνική συνοχή»