Να επαναχαρακτηριστούν δυσπρόσιτα τα σχολεία του Έλους
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Έλους

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του Δ.Σ. και του Νηπιαγωγείου Έλους ζητάμε να επαναχαρακτηριστούν τα σχολεία του Έλους δυσπρόσιτα, όπως ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Τρία σχολεία του νομού Χανίων παρέμειναν στην κατηγορία των δυσπρόσιτων έπειτα από συμπλήρωμα νόμου (!) που εκδόθηκε στις 13/09/2018 αλλά και εκ νέου στις 14/11/2018 (βέβαια, το ΦΕΚ που ορίζει την μοριοδότηση των σχολείων φέρει υπογραφή 07/08/2018). Πρόκειται, λοιπόν, για τα σχολεία της Ασή Γωνιάς, του Ασκύφου και πρόσφατα και της Καντάνου, τα οποία δικαίως επανεντάχθηκαν στην κατηγορία του δυσπρόσιτου.

Ωστόσο, με βάση την εφαρμογή των αρχών της ισονομίας και της δικαιοσύνης, αλλά και τα κριτήρια που ισχύουν και καθιστούν ένα σχολείο δυσπρόσιτο, τα σχολεία του Έλους βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση από όλα τα υπόλοιπα προαναφερθέντα σχολεία του νομού, που επανεντάχθηκαν.

Όσον αφορά το Έλος ήταν και εξακολουθεί να είναι μία δυσπρόσιτη περιοχή εκ του αποτελέσματος. Διαθέτει αυξημένη απόσταση από το κέντρο της πόλης (58χλμ.), ορεινό και επικίνδυνο οδικό δίκτυο, παντελής έλλειψη συγκοινωνιών, μεγάλο υψόμετρο (563μ.), μικρή οργανικότητα και υποστελεχώνεται εξαιτίας της πλήρης απουσίας ειδικοτήτων ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί ένα μεγάλο γεωγραφικό εύρος του νομού. Φοιτούν σε αυτό μαθητές από εννέα απομακρυσμένα και απομονωμένα χωριά. Χωριά που φτάνουν μέχρι και τα 25 χιλιόμετρα απόστασης από το σχολείο. Παράλληλα, το αμέσως επόμενο προσβάσιμο σχολείο βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας από τα χωριά αυτά! 

Σε περίπτωση, λοιπόν, που το Έλος αποσυρθεί από την κατηγορία των δυσπρόσιτων οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε αυτό δεν θα έχουν πλέον κανένα κίνητρο για να βρίσκονται εδώ. Θα υπηρετούν στο σχολείο μας, δίχως να το επιλέγουν. Επίσης, θα είναι δικαίως δυσαρεστημένοι με τις συνθήκες που επικρατούν, καθώς δεν θα διαφέρει σε τίποτα γι’ αυτούς σε προνόμια από ένα κεντρικό σχολείο της πόλης των Χανίων. 

Ως φυσικό επακόλουθο όλης αυτής της κατάστασης τα σχολεία του Έλους θα απαξιωθούν, με κίνδυνο η συνολική τους αυτή υποβάθμιση να οδηγήσει και σε πιθανό μελλοντικό τους κλείσιμο. 

Βάση όμως όλων των ιδιαιτεροτήτων που αναφέραμε προηγουμένως και με δεδομένο ότι τα σχολεία μας εξυπηρετούν τον μαθητικό πληθυσμό 45 μαθητών, ζητάμε την υποστήριξη και την μέριμνα της πολιτείας.

Είναι καθήκον της πολιτείας μας να επαναφέρει τον χαρακτηρισμό του δυσπρόσιτου στα σχολεία του Έλους, εξασφαλίζοντάς τους έτσι το ελάχιστο κίνητρο, αυτό του διπλασιασμού των μορίων των εκπαιδευτικών. 

Μπορεί φαινομενικά ο όρος αυτός να αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, μα δυστυχώς δεν είναι έτσι. Επί τρία συναπτά έτη οι εκπαιδευτικοί επέλεγαν τα σχολεία μας ως πρώτη επιλογή. Αγάπησαν τα παιδιά μας, δέθηκαν με αυτόν τον τόπο και με το ίδιο το σχολείο, δίνοντας μια αρμονική συνέχεια στην εκπαίδευση των μαθητών για μία τριετία. Μπορεί το κίνητρό τους να ήταν η μοριοδότηση, όμως το τελικό αποτέλεσμα που περνούσε σε κάθε οικογένεια ήταν η συνεχής ροή και η άψογη συνεργασία μεταξύ αυτών και των παιδιών τους. 

Διεκδικούμε το αυτονόητο, μία κοινή μεταχείριση, μια μεταχείριση επί ίσοις όροις με τις υπόλοιπες σχολικές μονάδες που ανήκουν στον νομό μας, έτσι ώστε να εξασφαλιστούν συνθήκες ισότιμης εκπαίδευσης και μάθησης στους μαθητές των σχολείων μας!

Θέλουμε άμεσα να αποκατασταθεί η κατάφωρη αδικία που υφίστανται τα σχολεία του Έλους και θα κάνουμε οτιδήποτε περνάει από το χέρι μας, προκειμένου να επικρατήσει ξανά ένα δίκαιο σύστημα εκπαίδευσης στον νομό μας!

Ιδιαίτερα μετά την τελευταία υπουργική απόφαση που χαρακτήρισε δυσπρόσιτο το σχολείο της Καντάνου και αγνόησε, για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε διάστημα δύο μηνών το σχολείο μας, νιώθουμε την ανάγκη η αδικία αυτή να αποκατασταθεί άμεσα!  

Το ψήφισμα αυτό ζητάμε ως Σύλλογος Γονέων και Διδασκόντων να σταλεί στον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Κρήτης, σε όλα τα πολιτικά κόμματα, στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Χανίων, στον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου, σε όλους τους βουλευτές του νομού Χανίων, στα Μ.Μ.Ε. του νομού αλλά και της χώρας.
«Βοηθήστε μας να κρατήσουμε τα σχολεία μας δυσπρόσιτα!»

Επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειές μας.

Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος!

Με εκτίμηση

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 
& ο Σύλλογος Διδασκόντων του Δ.Σ. και Νηπιαγωγείου Έλους

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

ΣΕΠΕ «Σωκράτης»: Απαράδεκτες και υπονομευτικές οι δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ σσχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
ΣΕΠΕ «Σωκράτης»: Απαράδεκτες και υπονομευτικές οι δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ σσχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
Καταγγελία
ΣΕΠΕ «Σωκράτης»: Απαράδεκτες και υπονομευτικές οι δηλώσεις του προέδρου της ΑΔΕΔΥ σσχετικά με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις
«Οι "άριστοι" του Μπακογιάννη δεν βρήκαν ούτε ένα ευρώ για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή»
«Οι "άριστοι" του Μπακογιάννη δεν βρήκαν ούτε ένα ευρώ για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή»
«Η δημαρχία Μπακογιάννη που έδωσε μέσα σε μια συνεδρίαση 2.000.000 ευρώ για την πιλοτική εφαρμογή του "μεγάλου περίπατου", δε βρήκε να δώσει ούτε ένα...
«Οι "άριστοι" του Μπακογιάννη δεν βρήκαν ούτε ένα ευρώ για τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή»