Thumbnail
Αναλυτικά η ερώτηση

Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, σχετικά με την ένταξη των αποφοίτων του Ετήσιου Προγράμματος Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ), της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), στους πίνακες των αναπληρωτών, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, Γιάννης Βαρδαλής, Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Στη μάχη που δίνουν οι εκπαιδευτικοί με την πολιτική της αδιοριστίας και της ελαστικής εργασίας προστίθεται το πρόβλημα των 2.500 φοιτητών του ΕΠΠΑΙΚ πανελλαδικά, καθώς και των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών που ενδιαφέρονται να προλάβουν τις προθεσμίες για εγγραφή στους φετινούς πίνακες των αναπληρωτών.

Την περσινή χρονιά, ενώ η πλατφόρμα για τις αιτήσεις των αναπληρωτών άνοιξε Απρίλη, δεν πάρθηκε κάποιο μέτρο ώστε να προσμετρήσει ως προσόν το πτυχίο των αποφοίτων της ΑΣΠΑΙΤΕ που ολοκλήρωσαν το ΕΠΠΑΙΚ τον Ιούνιο. Κατόπιν αυτού, το ΕΠΠΑΙΚ σύμπτυξε το πρόγραμμα σπουδών του και ολοκληρώνεται μετά τα μέσα Απριλίου, όμως και πάλι είναι αβέβαιο αν θα προλάβουν τις εκάστοτε προθεσμίες για τις αιτήσεις.

Η κατάσταση είναι απελπιστική, αφού κάθε χρόνο προσπαθούν χιλιάδες να κληρωθούν ως επιτυχόντες σπουδαστές στο πρόγραμμα ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να διεκδικήσουν μία θέση ως αναπληρωτές την επόμενη σχολική χρονιά, καθώς η απαραίτητη παιδαγωγική επάρκεια είναι απαιτούμενο προσόν.

Σαν απαιτούμενο προσόν, λοιπόν, η απαραίτητη παιδαγωγική επάρκεια θα έπρεπε να εξασφαλίζεται δωρεάν και μέσα στο πτυχίο, καθώς και στους σπουδαστές του ΕΠΠΑΙΚ να χορηγείται πάσο και διευκολύνσεις για τις σπουδές.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει για τα παρακάτω:

1. Να κατατεθούν οι προγραμματισμένες αιτήσεις αναπληρωτών το Μάρτιο - Απρίλιο, να καταρτιστούν οι πίνακες Αναπληρωτών σύμφωνα με όλα τα αντικειμενικά κριτήρια και τυπικά προσόντα και να κατατεθεί η παιδαγωγική επάρκεια σε μεταγενέστερο χρόνο (π.χ. Ιούλιο), καλύπτοντας όλους τους σπουδαστές του ΕΠΠΑΙΚ και όσους άλλους βρίσκονται σε ανάλογα προγράμματα.

2. Να συμπεριληφθεί η παιδαγωγική - διδακτική επάρκεια στο πτυχίο. Όλη η απαραίτητη γνώση για την εξάσκηση του επαγγέλματος να δίνεται στο πτυχίο.

3. Ετήσια περιοδική επιμόρφωση για όλους τους εκπαιδευτικούς, με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα, η οποία να υπηρετεί τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Επιμόρφωση ενιαία, δημόσια και δωρεάν, μέσα από παιδαγωγικές σχολές, με κεντρική κρατική ευθύνη και πλήρη και αποκλειστική κρατική χρηματοδότηση». 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

papei_0.jpg
ΠΑΠΕΙ: Το κορυφαίο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οικονομική της Εκπαίδευσης και Διαχείριση Εκπαιδευτικών Μονάδων»
Ο ρόλος των εξ αποστάσεως μεταπτυχιακών προγραμμάτων στη δημιουργία ίσων ευκαιριών
ΠΑΠΕΙ: Το κορυφαίο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Οικονομική της Εκπαίδευσης και Διαχείριση Εκπαιδευτικών Μονάδων»
νομικη
Επίθεση στη Νομική: Τι εξετάζει η αστυνομία για τους δράστες - Ποιος είναι ο φοιτητής που δέχθηκε την επίθεση
Πώς περιγράφουν την επίθεση αυτόπτες μάρτυρες
Επίθεση στη Νομική: Τι εξετάζει η αστυνομία για τους δράστες - Ποιος είναι ο φοιτητής που δέχθηκε την επίθεση
Παύλος Μαρινάκης
Παύλος Μαρινάκης: Σχεδιάζεται εκστρατεία ενημέρωσης για την ενίσχυση της κριτικής σκέψης στα σχολεία
Πρωτοβουλία για ενίσχυση της κριτικής σκέψης και προστασία από την παραπληροφόρηση στα σχολεία
Παύλος Μαρινάκης: Σχεδιάζεται εκστρατεία ενημέρωσης για την ενίσχυση της κριτικής σκέψης στα σχολεία
pada
ΠΑΔΑ: Αυτό είναι το κορυφαίο Μεταπτυχιακό για Decision-Makers στη Δημόσια Οικονομία και Πολιτική
Ένα Μεταπτυχιακό για Decision-Makers στη Δημόσια Οικονομία και Πολιτική – Πιστοποιημένο από την ΕΘΑΑΕ. Έναρξη υποβολής αιτήσεων εισαγωγής για το...
ΠΑΔΑ: Αυτό είναι το κορυφαίο Μεταπτυχιακό για Decision-Makers στη Δημόσια Οικονομία και Πολιτική