Την υπόθεση της «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ υπηρέτησαν διακηρυκτικά, λίγο πολύ, όλες οι κυβερνήσεις από το 1983 και εξής, από τη στιγμή δηλαδή που τα ΤΕΙ ξεκίνησαν να υφίστανται ως τέτοια. Η πρώτη, όμως, «καλή» ανωτατοποίηση είναι προϊόν της νέας χιλιετίας:
Τον Ιούνιο του 2001 η κυβέρνηση του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ δημοσίευε ΦΕΚ με το οποίο «ανωτατοποιούσε» τα ΤΕΙ. Ο τότε υπουργός Παιδείας, Π. Ευθυμίου, εξηγούσε ότι η εφαρμογή του νόμου 2916/2001 για τα ΤΕΙ και η ανωτατοτοποίησή τους ήταν θέμα «δημοκρατικής τάξης» και ότι μάλιστα, «σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να αλλάξουμε τη μορφή του πολιτεύματος» (sic!). Όχι μόνο αναβαθμίστηκε κομμάτι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά …αποφύγαμε και τα χειρότερα.
Λίγα χρόνια μετά, η κυβέρνηση της καραμανλικής ΝΔ έκρινε σκόπιμο να ξανα-ανωτατοποιήσει τα ΤΕΙ με κάθε επισημότητα, και με τον νόμο 3549/2007 (επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου) τόνισε πως τα ΤΕΙ αποτελούν, ρητώς, Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, και πως δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ο χαρακτήρας τους ως ιδρυμάτων του τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης. Σε συνέχεια του εαυτού της, η ΝΔ ψήφιζε το καλοκαίρι του 2009 «Ρύθμιση θεμάτων του πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», για την οριστική εμπέδωση της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ. Απαντώντας ο τότε υπουργός Παιδείας, Α. Σπηλιωτόπουλος, στις αιτιάσεις που είχαν διατυπωθεί από φοιτητές και καθηγητές περί «ανωτατοποίησης μόνο στη θεωρία, που θα λειτουργήσει σε βάρος της ποιότητας των σπουδών», ξεκαθάριζε ότι «τα ΤΕΙ θα ανωτατοποιηθούν περαιτέρω και επί της ουσίας, και όχι μόνο στα χαρτιά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι συγκυβερνήσεις των πρώτων μνημονιακών χρόνων συνέχισαν και υποστήριξαν δραστήρια, με πράξεις, την υπόθεση της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ, μέσω της «Ανασυγκρότησης του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας» και του περιβόητου σχεδίου «Αθηνά» («Ι» και «ΙΙ»), το οποίο έμελλε να συγχωνεύσει και να καταργήσει, να σφραγίσει με οριστικό λουκέτο το 1/3 των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ της επικράτειας.
Οι πρυτάνεις των ΤΕΙ ζήλεψαν τη δόξα των υπουργών παιδείας και αποφάσισαν κι αυτοί να δώσουν μια νότα ανωτατοποίησης στα εκπαιδευτικά τους ιδρύματα, μετονομάζοντάς τα (με ομόφωνη απόφασή τους στην πρώτη συνεδρίασή τους για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017) σε «Πανεπιστήμια Εφαρμοσμένων Επιστημών». Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου… Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθηνών, Μ. Μπρατάκος, εξηγούσε μάλιστα ότι θα ανέμενε στο εξής να αυξηθεί η προτίμηση των υποψηφίων στα ΤΕΙ, αφού θα φέρουν πια τον τίτλο Πανεπιστήμια, τεχνολογικού, βέβαια χαρακτήρα. Παρεμπιπτόντως, η Σύνοδος των Πρυτάνεων, μαζί με την αυτό-επαν-ανωτατοποίηση, αποφάσιζε προειδοποιητική αναστολή της λειτουργίας όλων των ΤΕΙ, διαπιστώνοντας σοβαρές ελλείψεις (και) στο εκπαιδευτικό προσωπικό…
Στις αρχές του Μαΐου 2017, ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας ενημέρωνε με πανηγυρικό τρόπο για την συγχώνευση (σε μια προοπτική 3ετίας) των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς και τον αναβιβασμό τους σε «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής». Με έναν σμπάρο επιχειρούσε να πιάσει πολλά τρυγόνια, καθότι α) συνέχιζε το χαρμόσυνο γαϊτανάκι των ανωτατοποιήσεων (στον «ενιαίο» όπως, ούτως η άλλως, δεν κουραζόταν να επαναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, «χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης») β) προωθούσε με εύσχημο τρόπο των κύκλο των συγχωνεύσεων-καταργήσεων, και όλα αυτά γ) ενεργοποιώντας και ενισχύοντας με διακριτικό τρόπο «διαδικασίες αξιολόγησης».
Όλες αυτές οι ανωτατοτοποιήσεις θα ήταν πολύ χρήσιμες και ωφέλιμες, αν τυχόν θα είχαν την παραμικρή πρόθεση να ενισχύσουν πραγματικά τα ΤΕΙ και να τα μετατρέψουν ουσιαστικά, και όχι μόνο κατ’ όνομα, σε «ΑΤΕΙ».
Αν εξαιρέσουμε την παρατήρηση ότι όλα ανεξαιρέτως των ΤΕΙ της χώρας θα δώσουν και τη νέα χρονιά, μάχη επιβίωσης λόγω της περιορισμένης έως εξαφανισμένης κρατικής χρηματοδότησής τους,
αν παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι πάνω από το 70% του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ είναι συμβασιούχοι οι οποίοι θα κληθούν, όταν κατορθώσουν να βρουν αίθουσα, να διδάξουν χωρίς εξοπλισμό, σε συγχωνευμένα τμήματα (με πολλαπλάσιο αριθμό) σπουδαστών,
αν αφήσουμε κατά μέρος τη συζήτηση για τις εκπαιδευτικές πολιτικές τής αμάθειας και της απάθειας (έκφραση των οποίων, σε σημαντικό βαθμό, είναι και το υψηλότατο 65% το οποίο για πολλοστή χρονιά συγκεντρώνουν ΔΑΠ και ΠΑΣΠ μαζί στα ΤΕΙ της χώρας),
και, φυσικά, αν θάψουμε την -σχεδόν καθολική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση- αλήθεια ότι τα πτυχία ΑΕΙ τε και ΤΕΙ ισοδυναμούν με διαβατήρια ανεργίας ή μετανάστευσης σε ξένες αγορές εργασίας,
τότε, θα μπορούσε κανείς να πει ότι οι ανωτατοποιήσεις έχουν πετύχει τους στόχους τους.
Πάντως, στη συγκυρία, ο χώρος της πολλάκις ανωτατοποιημένης τεχνολογικής εκπαίδευσης βράζει. Από την υπέρμετρη ανωτατοποίηση, τα ΤΕΙ κινδυνεύουν, με βάση το σχέδιο νόμου που έχει θέσει για «δημόσια διαβούλευση» ο νυν υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, να ξεκινήσουν να χορηγούν πτυχία διετούς κύκλου σπουδών, δίπλα σε εκείνα της τετραετούς φοίτησης, δηλαδή να ξεκινήσουν να παράγουν τα ίδια, με τη σφραγίδα του εκπαιδευτικού νόμου, σπουδαστές δύο ταχυτήτων. Ήδη, στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου, σημειώθηκαν καταλήψεις και αντιδράσεις στο έσχατο κύμα …ανωτατοποίησης.
Πηγή: Δημήτρης Κουφοβασίλης - εφημερίδα Λαϊκός Δρόμος
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη