Thumbnail
Υπουργείο Παιδείας

Η απάντηση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου στον Πρόεδρο της Ν.Δ, στην Ολομέλεια της Βουλής

Απαντώντας στην τοποθέτηση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου ανέφερε:

«Κύριε Μητσοτάκη, σας άκουσα πολύ προσεκτικά. Και κυρίως άκουσα αυτά που δεν είπατε, διότι αυτά που είπατε είναι τα απολύτως τετριμμένα. Αυτά που δεν είπατε είναι τα σοβαρά. Και εδώ θα ήθελα να υποβάλω ένα σύνολο ερωτημάτων για να δούμε τι ακριβώς λέει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας.

Δε θα μιλήσω για το ότι η πολιτική μας είναι μία διχαστική και σκληρή πολιτική γραμμή. Θεωρώ ότι είναι μία ρητορεία που δεν έχει περιεχόμενο και θέλω να την αγνοήσω. Μας κατηγορείτε, όμως, ότι δεν έχουμε σχέδιο για την Εκπαίδευση και ότι υπάρχει κάτι που ανακαλύψατε: τη μεγάλη διαφορά απόψεων ανάμεσα στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας ως προς την κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων. Να το πούμε για χιλιοστή φορά; Θέλετε, κύριε Μητσοτάκη και η Νέα Δημοκρατία, στο πλαίσιο της περίφημης εθνικής συνεννόησης που λέτε, να συμφωνήσουμε ότι το πρόβλημα είναι οι τελευταίες δύο τάξεις του Λυκείου; Ξέρετε ότι είμαστε μια χώρα χωρίς Λύκειο; Το ξέρετε ή απομονωμένοι μέσα στα γραφεία σας δεν ξέρετε τι σας γίνεται; Αυτή τη στιγμή, η μεγάλη πρόκληση στην κοινωνία μας είναι αν θα καταφέρουμε να συγκροτήσουμε μία κοινωνία με Λύκειο, κάτι για το οποίο δεν έχουν ευθύνη οι εκπαιδευτικοί. Αλλά οι τελευταίες δύο τάξεις του Λυκείου δεν υφίστανται παιδαγωγικά κι εκπαιδευτικά. Αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις στη νέα γενιά. Έχει τεράστιες ψυχολογικές και προσωπικές επιπτώσεις. Έχει τεράστιες παιδαγωγικές κι εκπαιδευτικές επιπτώσεις. Επιτέλους, θα πείτε ‘ναι αυτό είναι το πρόβλημα’; Διότι, αν πούμε ότι αυτό είναι το πρόβλημα, τότε από τη λύση του θα δούμε τι είδους εισαγωγικές εξετάσεις θα προκύψουν. Και προφανώς αυτές οι εισαγωγικές εξετάσεις θα καταργηθούν κι αυτό ακριβώς είπε ο Πρωθυπουργός. Αυτές οι εισαγωγικές εξετάσεις που το μόνο τους στοιχείο είναι ότι είναι αδιάβλητες, αλλά δεν είναι καθόλου αξιόπιστες. Αυτές που τυραννάνε τα δεκαοκτάχρονα τα οποία δεν μπορούν χωρίς ενοχές να πάνε για ένα ποτό το Σάββατο το βράδυ, δεν μπορούνε να ερωτευθούνε όταν είναι στη Γ Λυκείου διότι όλη η οικογένεια παθαίνει μία τεράστια κρίση αν τα παιδιά βγουν από αυτήν την πορεία. Αυτές οι εξετάσεις οι οποίες καταστρέφουν γενιές ολόκληρες και γι αυτές τις εξετάσεις δεν έχετε να πείτε τίποτα. Δεν έχετε να πείτε τίποτα, γιατί δεν θέλετε να αναβαθμιστεί το Λύκειο.

Τώρα, ως προς την υποβάθμιση, κοιτάξτε. Αν θεωρείτε ότι το Ολοήμερο Σχολείο που γενικεύτηκε πέρυσι και το οποίο γενικεύουμε φέτος για τα ολιγοθέσια, αν αυτό θεωρείτε ότι είναι υποβάθμιση του σχολείου, με αυτόν τον τρόπο να βγείτε να το πείτε. Με αυτόν όμως! Όχι πάλι μέσω ρητορικής. Εκτός πάλι, αν δεν ξέρετε τι σημαίνει Ολοήμερο Σχολείο. Αν δεν ξέρετε τι σημαίνει Ολοήμερο Σχολείο που πάμε να καθιερώσουμε από το Σεπτέμβρη που μας έρχεται στις εσχατιές της πατρίδας μας για τα μονοθέσια, γιατί ενδεχομένως να μην τα ξέρετε όλα αυτά.

Για τη Θεματική Εβδομάδα, περιμέναμε, περιμέναμε… φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ξέρετε πόσες χιλιάδες σχολεία κάνανε Θεματική Εβδομάδα; Ξέρετε πόσο δημιουργική ήταν η Θεματική Εβδομάδα; Ξέρετε ότι εμπλακήκατε σε μία μιζέρια, ότι αυτή ήταν μόνο για τις σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα; Ξέρετε τι θαύματα έχουν γίνει στα σχολεία από τους εκπαιδευτικούς γύρω απ’ αυτό το θέμα; Αναγνωρίστε το τουλάχιστον. Μη σιωπείτε. Γι’ αυτό είπα και ότι οι σιωπές του κυρίου Μητσοτάκη ήταν πολύ πιο δηλωτικές.

Επίσης, με τα ΕΠΑΛ και τη Μαθητεία. Αναγνωρίστε το τουλάχιστον ότι τα παιδιά από τις λαϊκές τάξεις έχουν αυτές τις δυνατότητες της Μαθητείας τον τέταρτο χρόνο μετά τα ΕΠΑΛ και εμείς θα προχωρήσουμε στην ίδρυση διετών δομών μέσα στα ΤΕΙ  και τα Πανεπιστήμια στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παίρνουν επαγγελματική πιστοποίηση με ευρωπαϊκά προσόντα. Αυτή είναι η δική μας πολιτική. Αλλά αυτήν την πολιτική ας τη δούμε ως τέτοια  κι ας την κριτικάρουμε ως τέτοια. Μην αρχίσουμε πάλι με όλο αυτό το θέμα ότι πρέπει να συνεννοούμαστε μεν αλλά την επόμενη στιγμή να την τινάζουμε στον αέρα.

Τώρα, ως προς την συνέντευξη, εδώ ο λαός μας είναι πολύ εκφραστικός. Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Γιατί οι 20.000 απολυμένοι με κάτι τέτοια κόλπα απολύθηκαν. Δεν φταίγανε σε τίποτα αυτοί οι άνθρωποι, αν πάνω σ’ αυτούς πήγατε να πειραματιστείτε με τέτοιους τρόπους μανατζαρίσματος μιας κοινωνίας. Με βλέπετε και μιλάω πάρα πολύ αυστηρά και δεν είναι το στυλ μου. Αλλά σε αυτά τα πράγματα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί.

Επίσης, ξανασυζητήθηκε κάτι που μάλλον δεν έγινε κατανοητό. Ότι ο Νόμος 4009 του 2011 ψηφίστηκε με τεράστια πλειοψηφία σ’ αυτό το Κοινοβούλιο. Και όντως έτσι έγινε. Και ο λόγος για τον οποίο έγινε αυτή η πλειοψηφία, ο λόγος που συμφωνήθηκε ανάμεσα στα κόμματα να ψηφιστεί, ήταν ότι υπήρχε μία ιδεολογική συμφωνία. Ήταν ότι ο Νόμος 4009 προβλήθηκε ως ο νόμος που βάζει την ταφόπλακα στη Μεταπολίτευση. Ακούστε την αγόρευση του κυρίου Βορίδη από αυτό το βήμα -είναι στα πρακτικά της Βουλής- ακούστε τι είπε ο κ. Βορίδης και τι είπαν πάρα πολλοί βουλευτές που σήμερα είναι επίσης βουλευτές. Ότι με αυτόν τον νόμο, επιτέλους, σταματάει η ηγεμονία της Αριστεράς στα Πανεπιστήμια. Είναι δυνατόν; Είναι ντροπή να ψηφιστεί ένας νόμος μ’ αυτό το σκεπτικό. Και ψηφίστηκε από 251 Βουλευτές. Μπράβο τους! Αλλά προσέξτε, ο νόμος αυτός είχε κι ένα στοιχείο αστικής αναξιοπρέπειας και μη γελάτε. Ποια ήταν αυτή η αστική αναξιοπρέπεια; Το Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσιζε ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι Πρυτάνεις. Νομίζω ότι ούτε σε φυλές, απ’ ό,τι λένε οι ανθρωπολόγοι, δεν υπάρχουν αυτές οι διαδικασίες. Αυτός λοιπόν ο νόμος, που ψηφίστηκε με τους 251, είναι μία κατάρα για τη Δημοκρατία. Διότι, διέλυσε τα Πανεπιστήμια, διότι γραφειοκρατικοποίησε τα Πανεπιστήμια, διότι ιδεολογικοποίησε τα Πανεπιστήμια. Αποτέλεσμα ήταν ότι τα Συμβούλια Ιδρυμάτων μαράθηκαν, έφυγαν, πέθαναν. Αυτά που βγήκαν με το 70%. Και χαίρομαι που ο κύριος Μητσοτάκης όχι μόνο διάβασε το άρθρο που είχα γράψει το 2014 αλλά είχε και τάσεις να το ερμηνεύσει. Με τιμά αυτό και το εννοώ. Αλλά κοιτάξτε να δείτε, εκεί ακριβώς είπα ότι και εμείς, η Αριστερά, πρέπει να δούμε αυτοκριτικά ορισμένα πράγματα. Γιατί πήγε το 70% και το ψήφισε, λοιπόν; Είναι ένα ερώτημα για την Αριστερά και τους Πανεπιστημιακούς. Δεν θέλω να δώσω απαντήσεις. Αυτό, λοιπόν, αν εμείς δημόσια λέμε ότι θέλουμε να διερευνούμε ορισμένα προβλήματα, αν εσείς τώρα αυτό θεωρείτε ότι είναι αυτό που είπε ο κύριος Μητσοτάκης, εγώ σηκώνω τα χέρια ψηλά.

Εμείς θα πούμε τώρα, να το ξέρετε αυτό, ότι οι Πρυτάνεις θα εκλέγονται από ένα ψηφοδέλτιο και οι Αντιπρυτάνεις με μονοσταυρία από άλλο ψηφοδέλτιο. Και όλο λέτε, ‘μα τι θα γίνει αν τσακωθούν μετά γιατί δεν είναι της ίδιας ομάδας που βγήκαν;’. Μα εσείς δεν λέτε για εθνική συνεννόηση; Έτσι άρχισε ο κ. Μητσοτάκης. Η κοινωνία ξέρετε τι λέει; Η κοινωνία λέει ‘βρείτε τα’. Και ενώ εσείς λέτε ότι πρέπει να υπάρχει συνεννόηση, εσείς οι ίδιοι θέλετε να τινάξετε στον αέρα ένα σύστημα το οποίο θα σπάσει τη διαπλοκή.

Δεν είναι εδώ ο κ. Μητσοτάκης για να τον ρωτήσω αν γνωρίζει να χειρίζεται υπολογιστή. Εγώ είμαι σίγουρος ότι γνωρίζει και το γνωρίζει πολύ καλά. Είμαι δε σίγουρος, ότι δεν έχει πάρει από πουθενά πιστοποιητικό. Άρα τι θέλετε να πείτε; Ότι ο κ. Μητσοτάκης αν είχε και τα άλλα κριτήρια δεν θα μπορούσε να είναι υποψήφιος Διευθυντής; Αφήστε λοιπόν την πλάκα. Αν εσείς θεωρείτε ότι εμείς ενισχύουμε την αρχαιότητα, κάνετε λάθος. Την εμπειρία ενισχύουμε. Άλλο είναι η αρχαιότητα άλλο είναι η εμπειρία. Η ελληνική γλώσσα, δόξα τω Θεώ, έχει πολλούς τρόπους να εκφράζεται.

Και τελειώνω με δύο θέματα. Το ένα είναι το θέμα της εθνικής συνεννόησης. Εγώ λέω, παρόλες τις διαφορές μας, να κάνουμε προσπάθειες να συνεννοούμαστε και να κάνουμε προσπάθειες να συνεννοούμαστε σε θέματα επί της ουσίας. Ξέρετε ότι έχουμε ολοκληρώσει με επιτυχία το εγχείρημα του βιβλίου για τα Θρησκευτικά; Μια πρωτοβουλία που άρχισε επί υπουργίας του κυρίου Φίλη, συνεχίστηκε με τις Επιτροπές, ολοκληρώθηκε και προχωράμε στο επόμενο βήμα. Ξέρετε ότι έχουμε αρχίσει μια συζήτηση γύρω από την Ιστορία, στην οποία οι μόνοι που διαφώνησαν ήταν ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων όταν κάναμε τη συζήτηση με όλους τους φορείς; Αυτά πρέπει να τα χειροκροτείτε, διότι αυτές είναι ουσιαστικές πρωτοβουλίες για εκσυγχρονισμό. Δεν είναι ουσιαστικές πρωτοβουλίες το να κρυβόμαστε πίσω από απίστευτα δημοσιεύματα.

Το τελευταίο που είπε ο κ. Μητσοτάκης για το τέμενος. Εξέφρασε νομίζω μια ειλικρινή ανησυχία. Ως το τέλος της συνεδρίασης θα ήθελα να το δούμε και να δούμε πώς θα το κάνουμε διότι το είπε και με ένα τρόπο χωρίς να αφήνει κανένα υπονοούμενο κομματικό ή άλλο».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

THEODOROPOYLOS
Γιατί τον πνευματώδη κ. Τάκη Θεοδωρόπουλο τον εξοργίζουν οι δάσκαλοι που κάλεσαν την κόρη του Τσε Γκεβάρα
Η αλήθεια όμως είναι ότι η Αλέιδα Γκεβάρα μίλησε για τα παιδικά της χρόνια, αλλά και τα νεανικά του πατέρα της, περιέγραψε με συγκίνηση στους μαθητές...
Γιατί τον πνευματώδη κ. Τάκη Θεοδωρόπουλο τον εξοργίζουν οι δάσκαλοι που κάλεσαν την κόρη του Τσε Γκεβάρα