Αντίο στο φιλόλογο και μεταφραστή της Ιλιάδας Γιάννη Κόραβο
Γιάννης Κόραβος

ΑΝΤΙΟ ΣΤΟ ΦΙΛΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΗ ΤΗΣ ΙΛΙΑΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΑΒΟ
ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 159 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ «ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ», ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ – ΜΑΡΤΙΟΣ 2015
ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι στις 27 Νοεμβρίου του 2014 ο αγαπητός συνάδελφος Γιάννης Κόραβος. Ο Γιάννης δεν ήταν απλώς ένας καλός φιλόλογος∙ ήταν εξαιρετικός φιλόλογος και σπάνιος Άνθρωπος.
Γεννήθηκε στη φτωχή επαρχία των Γρεβενών, στο χωριό Οροπέδιο, το 1935. Από τους πρώτους μαθητές της τάξης μας, διακρινόταν στη λογοτεχνία, κι έτσι χωρίς ιδιαίτερη προετοιμασία πέρασε στα 1955 στο Τμήμα Φιλολογίας του ΑΠΘ, και μάλιστα με υποτροφία. Είχε όνειρα, πίστη και θέληση να πάει μπροστά. Εκείνο όμως που τον τοποθετούσε ψηλά από τα μαθητικά του ακόμα χρόνια ήταν το σπάνιο ήθος του, ο χαρακτήρας και η σεμνότητά του.
Ήταν ένα διαμάντι: πράος, ειλικρινής, τίμιος, ντόμπρος, ευαίσθητος, συμπονετικός και αισιόδοξος∙ παράλληλα όμως και μαχητικός, με χαμηλούς τόνους, χωρίς καμία έπαρση. Μαζί με την ευφυΐα, είχε και ένα λεπτό, πηγαίο και ευχάριστο χιούμορ. Καθώς ήταν «επίστροφος», όπως θα έλεγε και η μεγάλη του αγάπη, ο Όμηρος, όπου βρέθηκε, στο πανεπιστήμιο, τα σχολεία, τις παρέες, αβίαστα ξεδιπλώνονταν όλες αυτές οι αρετές του και όλοι όσοι τον γνώριζαν επιδίωκαν την παρέα και τη φιλία του. Εκείνος είχε πάντα ανοιχτή την καρδιά του.
Η ιδιαίτερη κλίση του στη λογοτεχνία τον οδήγησε στο να γράφει ποίηση και πεζά κείμενα. Αρκετά δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά με καλές κριτικές. Είχε την επιθυμία να τα εκδώσει, και πιστεύω ότι αυτό θα γίνει από τους δικούς του σύντομα. Εκείνο όμως που υπήρξε έργο ζωής, αφού το πάλεψε για είκοσι σχεδόν χρόνια, ήταν η έμμετρη μετάφραση της Ιλιάδας. Τιτάνιο έργο∙ με την προτροπή, τη συμπαράσταση και τη βοήθεια της συζύγου του, άφησε κάτι σπάνιο και πολύτιμο για την παιδεία και τα γράμματά μας.
Οι δικοί του, εμείς οι συμμαθητές του, οι συνάδελφοί του, και οι φίλοι του θα τον έχουμε πάντα στην καρδιά μας.
 
Αλέκος Νάκας

 

best of network

σχετικά άρθρα

Σκοτώθηκε γνωστός επιχειρηματίας σε τροχαίο στη Μεταμόρφωση
Σκοτώθηκε γνωστός επιχειρηματίας σε τροχαίο στη Μεταμόρφωση
Σοκαρισμένη είναι η τοπική κοινωνία στα Καμένα Βούρλα από τον αδόκητο χαμό του 56χρονου επαγγελματία Απόστολου Τσιτσιπά ξημερώματα Σαββάτου 15...
Σκοτώθηκε γνωστός επιχειρηματίας σε τροχαίο στη Μεταμόρφωση
Μπακογιάννης: Δεν θα κλείνουν πλέον οι δρόμοι για τις διαδηλώσεις
Μπακογιάννης: Δεν θα κλείνουν πλέον οι δρόμοι για τις διαδηλώσεις

Στο πλαίσιο της καμπάνιας για τον δήμο Αθηναίων, ο Κώστας Μπακογιάννης δεσμεύτηκε για αλλαγή του πλαισίου και της συμπεριφοράς των αρχών για τις...

Μπακογιάννης: Δεν θα κλείνουν πλέον οι δρόμοι για τις διαδηλώσεις