μητσοτακης
Τεχνητή νοημοσύνη, ισότητα ευκαιριών, βιωσιμότητα και ψυχική υγεία στο επίκεντρο της ομιλίας για τον νέο ρόλο της εκπαίδευσης

Ένα σαφές μήνυμα για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της εκπαίδευσης στην εποχή των ραγδαίων αλλαγών έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Κολλέγιο Αθηνών.

Σε μια ομιλία με έντονο προσωπικό τόνο, ο ίδιος –ως απόφοιτος του σχολείου– επέλεξε να μετατοπίσει το ενδιαφέρον από το παρελθόν στο μέλλον, καλώντας την εκπαιδευτική κοινότητα να δει την επέτειο ως αφετηρία νέων στόχων. Η αναφορά του στη φράση «αι καινοτομίαι», που είχε χρησιμοποιήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ανέδειξε τη διαχρονική ανάγκη προσαρμογής της παιδείας στις απαιτήσεις κάθε εποχής.

Στο επίκεντρο της τοποθέτησής του βρέθηκαν τέσσερις βασικοί άξονες που, όπως υπογράμμισε, θα καθορίσουν το σχολείο του μέλλοντος.

Πρώτος άξονας είναι η ενσωμάτωση της Τεχνητή Νοημοσύνη στη μαθησιακή διαδικασία. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η εκπαίδευση οφείλει να συμβαδίζει με τις τεχνολογικές εξελίξεις, αξιοποιώντας σύγχρονα εργαλεία και καλλιεργώντας δεξιότητες που ανταποκρίνονται σε έναν ψηφιακό κόσμο που αλλάζει διαρκώς.

Δεύτερη πρόκληση αποτελεί η διασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους μαθητές, με την αξιοκρατία να παραμένει θεμέλιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, αναδείχθηκε και η ανάγκη ενίσχυσης της κοινωνικής κινητικότητας μέσα από την εκπαίδευση.

Τρίτος πυλώνας είναι η οικονομική βιωσιμότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μέσα από σύγχρονους μηχανισμούς στήριξης, όπως τα εκπαιδευτικά καταπιστεύματα, που εφαρμόζονται ήδη σε διεθνές επίπεδο, εξασφαλίζοντας πρόσβαση στη γνώση ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ψυχική υγεία των μαθητών, έναν τομέα που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία. Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, η εκπαιδευτική εμπειρία πρέπει να είναι ασφαλής και υποστηρικτική για όλους, με δομές που ενισχύουν τη συναισθηματική ισορροπία και την προσωπική ανάπτυξη των νέων.

Η παρέμβασή του ανέδειξε ότι η εκπαίδευση του 21ου αιώνα δεν περιορίζεται στη γνώση, αλλά επεκτείνεται στη διαμόρφωση υπεύθυνων, ανθεκτικών και δημιουργικών πολιτών, ικανών να ανταποκριθούν στις προκλήσεις ενός σύνθετου και μεταβαλλόμενου κόσμου.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρουαζιεροπλοιο
Έλληνας ανάμεσα στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου με τους νεκρούς από χανταϊό
Oι αρχές διερευνούν πιθανή σύνδεση με τον ιό hantavirus και συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις για την ασφάλεια επιβατών και πληρώματος
Έλληνας ανάμεσα στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου με τους νεκρούς από χανταϊό
Πόλεμος Ιράν - Ισραήλ - ΗΠΑ
Στο χείλος της σύγκρουσης: Απειλές Ντόναλντ Τραμπ και φόβοι για άμεση επίθεση κατά του Ιράν
Εύθραυστη εκεχειρία, στρατιωτική κινητοποίηση και χτυπήματα σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανεβάζουν επικίνδυνα την ένταση στη Μέση Ανατολή
Στο χείλος της σύγκρουσης: Απειλές Ντόναλντ Τραμπ και φόβοι για άμεση επίθεση κατά του Ιράν
απάτη
Ψεύτικα πρόστιμα για ταχύτητα: Προειδοποίηση της Ελληνική Αστυνομία για νέα απάτη μέσω SMS
Επιτήδειοι παριστάνουν την Τροχαία και «παγιδεύουν» πολίτες με μηνύματα-δόλωμα για την υποκλοπή προσωπικών και τραπεζικών δεδομένων
Ψεύτικα πρόστιμα για ταχύτητα: Προειδοποίηση της Ελληνική Αστυνομία για νέα απάτη μέσω SMS
μητσοτακης
Μητσοτάκης από Κολλέγιο Αθηνών: «Να μην μείνουμε στη νοσταλγία – Να θέσουμε στόχους για τα επόμενα 100 χρόνια»
Τεχνητή νοημοσύνη, ισότητα ευκαιριών, βιωσιμότητα και ψυχική υγεία στο επίκεντρο της ομιλίας για τον νέο ρόλο της εκπαίδευσης
Μητσοτάκης από Κολλέγιο Αθηνών: «Να μην μείνουμε στη νοσταλγία – Να θέσουμε στόχους για τα επόμενα 100 χρόνια»