Thumbnail
Μεγάλες καταστροφές

Σεισμική δόνηση 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:28 τη Δευτέρασ στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Λέσβο και Χίο.

Αρχικά, το Γεωδυναμικό εκτίμησε την ένταση του σεισμού στα 6,2 Ρίχτερ αλλά στη συνέχεια αναθεώρησε στο 6,1 Ρίχτερ. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν 6,3 Ρίχτερ.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 38 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μυτιλήνης και 18 χιλιόμετρα νότια του Πλωμαρίου και εστιακό βάθος μόλις 10 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς και στην Τουρκία, ακόμη και στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα, ΜΜΕ της γειτονικής χώρας "δίνουν" 6,3 Ρίχτερ.

Μεγάλες καταστροφές στο Πλωμάρι

Από την ισχυρή δόνηση έχουν προκληθεί εκτταμένες ζημιές σε σπίτια στο Πλωμάρι.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, δήλωσε στο newsit.gr ότι μικρές ζημιές έχουν προκληθεί και στο κτίριο του Δημαρχείου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ζημιές επικεντρώνονται στα νότια του νησιού, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

Ο αντιδήμαρχος Πλωμαρίου, Μανώλης Αρμενάκας, ανέφερε από την πλευρά του κατέρρευσαν πολλά παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

Ισοπεδώθηκε το χωριό Βρίσα

Την ίδια ώρα, στο χωριό Βρίσα είχαν εγκλωβιστεί δύο άτομα, ή σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μία γυναίκα, μέσα σε σπίτι που κατέρρευσε, ενώ ολόκληρος ο οικισμός εκκενώθηκε.

Άνδρες της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή με τέσσερα οχήματα.

Αργότερα έγινε γνωστό ότι η γυναίκα εξακολουθεί να αγνοείται. Αντιθέτως, η πυροσβεστική πληροφόρησε μέσω twitter ότι απεγκλωβίστηκε ζευγάρι ηλικιωμένων.

Απεγκλωβίστηκε ζευγάρι ηλικιωμένων από οικία που υπέστη ζημιές, στη Βρίσα Λέσβου.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) 12 Ιουνίου 2017

Συνολικά πάνω από 12 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και συνεχώς καταφτάνουν και άλλοι. Η κατάσταση της υγείας τους όμως δεν αποπνέει κίνδυνο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Στέλιος Πανσεληνάς, κάτοικος της Βρίσας, "εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες". Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό αφορά τα παλιά σπίτια του χωριού, καθώς τα νεότερα δεν έχουν τόσο σοβαρές ζημιές.

"Όλα τα παλαιά κτίσματα έχουν πέσει μόνο τα νέα έχουν διασωθεί", ανέφερε ο κ. Πανσεληνάς, που σημείωσε ακόμη ότι αγνοείται μια γυναίκα η οποία εκείνη την ώρα κοιμόταν σε ένα από τα παλιά κτίσματα του χωριού.

Επίσης, ο κ. Πανσεληνάς δήλωσε ότι οι περίπου 800 κάτοικοι βρίσκονται εκτός χωριού, ενώ έχουν φτάσει στην περιοχή τέσσερα οχήματα της πυροσβεστικής και οχήματα της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Δείτε εδώ βίντεο-σοκ από την καταστροφή στο χωριό Βρύσα.

Νεκρή η αγνοούμενη

Νεκρή ανασύρθηκε τελικά στις 8:20 το βράδυ η εγκλωβισμένη στα ερείπια του σπιτιού της 45χρονη γυναίκα.

Η εύρεση της νεκρής γυναίκας έγινε από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν στο σημείο.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μετέδωσε την είδηση και λίγο αργότερα την επιβεβαίωσε μέσω Twitter ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός

"Δυστυχώς δεν έχω καλά νέα: η συμπολίτισσά μας που ήταν εγκλωβισμένη στο σπίτι που κατέρρευσε στην Βρίσα, ανασύρθηκε νεκρή" έγραψε συγκεκριμένα.

Σε ότι αφορά την Χίο δεν αναφέρθηκε καμία ζημιά τόσο στο νησί όσο και στα Ψαρά και στις Οινούσσες. 

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την αναβολή των Πανελλαδικών

Αναβάλλονται αύριο οι Πανελλαδικές των ΕΠΑΛ σε Λέσβο και Χίο, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης που έχει προκαλέσει ο ισχυερός σεισμός που έπληξε τα δύο νησιά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Στη Μυτιλήνη μεταβαίνει κλιμάκιο με επικεφαλής τον Ν.Τόσκα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη Μυτιλήνη με ελικόπτερο μεταβαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μετά τον μεγάλο σεισμό 6,1R που σημειώθηκε μεταξύ Λέσβου και Χίου. Μαζί του είναι ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κλιμάκιο του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, μηχανικοί, και ομάδα της ΕΜΑΚ.

Τι λένε οι ειδικοί για τον σεισμό

Όπως επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.

Σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά για σημαντικές ζημιές. Μικρές ζημιές όπως είπε έχουν αναφερθεί στην πόλη της Χίου και στο χωριό Κάμπος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι υπάρχει κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και ζήτησε από τους κατοίκους να μην μπαίνουν στα σπίτια τους για να μπορέσουν τα ειδικά συνεργεία να πραγματοποιήσουν ελέγχους. 

"Ο σεισμός δεν προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας", δήλωσε πριν λίγο στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας. 

"Ήταν επιφανειακός σεισμός, δεν τον περιμέναμε", επεσήμανε παράλληλα ο ίδιος στο protothema.gr.

Ζημιές και στην Τουρκία

Η εγκύτητα του σεισμού στην Τουρκία προκάλεσε αναστάτωση και υλικές ζημιές και στη γειτονική χώρα.

Βίντεο: Youtube newsittv/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτο: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα