Thumbnail
Παρεμβάσεις ΠΕ

ανεξάρτητες  αυτόνομες  αγωνιστικές  ριζοσπαστικές

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ Π.Ε.

Δήλωση των εκπροσώπων

των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ–ΚΙΝΗΣΕΩΝ–ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ Π.Ε. στο Δ.Σ της ΔΟΕ

Δημήτρη Πολυχρονιάδη (6974750410), Ηλία Σμήλιου (6975308409) 

Η πρόσβαση στην εκπαίδευση, αυτονόητο δικαίωμα όλων

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ Ν. ΡΩΜΑΝΟ – Η. ΚΩΣΤΑΡΗ

Οι κρατούμενοι Νίκος Ρωμανός και Ηρακλής Κωστάρης βρίσκονται σε απεργία πείνας από τις 10/11 και 29/10 αντίστοιχα, διεκδικώντας εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσουν τη σχολή στην οποία πέρασε φέτος με πανελλαδικές εξετάσεις ο πρώτος και φοιτά ήδη εδώ και τρία χρόνια ο δεύτερος. Το συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατούνται απέρριψε το καθ’ όλα νόμιμο αίτημά τους, εφαρμόζοντας στην περίπτωσή τους ένα απαράδεκτο καθεστώς εξαίρεσης και διακρίσεων.

H εκπαιδευτική κοινότητα συνολικά επισήμανε  ευθύς εξ αρχής  τον κίνδυνο να απαξιωθεί και να ακυρωθεί στην πράξη ο πολύτιμος όσο και πολύπαθος θεσμός του σχολείου εντός της φυλακής, εξαιτίας των απαράδεκτων αυτών διακρίσεων που υιοθετεί η πολιτεία σε βάρος των δύο κρατούμενων. 

Θεωρούμε απαράδεκτο να φτάνουν δυο νέοι άνθρωποι να διεκδικούν ένα τόσο βασικό και αυτονόητο δικαίωμα, όπως η πρόσβαση στην παιδεία, χρησιμοποιώντας ως έσχατο μέσο το σώμα τους και βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους.

Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες….

Η ανάλγητη–λαομίσητη κυβέρνηση των μνημονίων ύστερα από την κατεδάφιση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους, ύστερα από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ύστερα από το χάρισμα εκατομμυρίων ευρώ στις τράπεζες και το κεφάλαιο, ύστερα από την περιστολή–κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζόμενων και την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών των πολιτών στο πλαίσιο της εφαρμογής των αντιλαϊκών πολιτικών Ε.Ε.–Δ.Ν.Τ., ολοκληρώνει το έγκλημα της σε βάρος του λαϊκών δικαιωμάτων και της δημοκρατίας οδηγώντας το Ν. Ρωμανό στο θάνατο.

Το 2008 η τότε κυβέρνηση (της Νέας Δημοκρατίας)  «όπλισε» το μυαλό και το χέρι του αστυνομικού που δολοφόνησε τον Αλέξη Γρηγορόπουλο, στέλνοντας το μήνυμα πως το κράτος δεν θα διστάσει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να μην μετατραπεί η οργή της νεολαίας σε αμφισβήτηση της πολιτικής της.  Σήμερα, λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου επανέρχεται σύσσωμο το μπλοκ της αστικής εξουσίας, για να «δολοφονήσει» το φίλο του Αλέξη, Νίκο Ρωμανό, στα χέρια του οποίου είχε αφήσει την τελευταία του πνοή. Όλοι μαζί (κυβέρνηση, ΥΠΑΙΘ, δικαστές, Πρόεδρος Δημοκρατίας), χωρίς όπλα και αίματα οδηγούν ένα παιδί στο θάνατο αρνούμενοι να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του να σπουδάσει ενώ είναι στη φυλακή και ενώ έχει όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, αλλά και το κατοχυρωμένο δικαίωμα να το κάνει. Με άλλα λόγια  του αρνούνται το μοναδικό παράθυρο ελευθερίας του στον κόσμο, παραβιάζοντας απροκάλυπτα (οι ίδιοι) το νόμο που υπάρχει.

Όλοι οι φορείς της αστικής εξουσίας αδιαφορούν μπροστά στη διεκδίκηση  του δικαιώματος ενός νέου παιδιού με απεργία πείνας, διατάσσοντας  εξαναγκαστική πρόσληψη τροφής, τη στιγμή που ο Ν. Ρωμανός φλερτάρει με το θάνατο, παραβιάζοντας την προσωπική του ελευθερία και κάθε ιατρική δεοντολογία.

Δεν πρόκειται για αναλγησία από την πλευρά της κυβερνητικής εξουσίας, αλλά για μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, που δεν είναι άλλοι από τους εκπαιδευτικούς και τη μαχόμενη εκπαίδευση.

Οι εκπαιδευτικοί συντασσόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα του Ν. Ρωμανού να σπουδάσει ακόμα και μέσα από τις φυλακές, «με οδόφραγμα το σώμα του, για μια ανάσα ελευθερίας», όπως ο ίδιος λέει. Γιατί προτεραιότητά μας είναι το δικαίωμά του  σ’ αυτή την ανάσα ελευθερίας.

Η κυβέρνηση ΝΔ–ΠΑΣΟΚ φυσικά έχει άλλες προτεραιότητες. Θέλει να εμπεδωθεί ότι αυτό το κράτος είναι εντελώς ανάλγητο με τους ανυπάκουους. Τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα για την πολιτική του ΥΠΑΙΘ σχετικά με το «πρώτα ο μαθητής» και τα περί παιδείας «ανοιχτών οριζόντων», ξεκινούν από κει και πέρα.

 Θέλουν να σκορπίσουν φόβο για ν’ αντιμετωπίσουν το δικό τους το φόβο. Το φόβο που νοιώθει η εξουσία απέναντι στα «θρασίμια», όπως αποκάλεσαν τους μαθητές και τους φοιτητές που κινητοποιούνται. Το φόβο, απέναντι στους εργαζόμενους που διαδηλώνουν.

Οι εκπαιδευτικοί έχουμε χρέος απέναντι στους μαθητές μας  και στην εκπαιδευτική μας ιδιότητα, να μην αφήσουμε το Νίκο Ρωμανό μόνο του σε αυτή του τη διεκδίκηση.

Απαιτούμε να δοθεί στους δύο απεργούς πείνας άμεσα, πριν να είναι αργά, η εκπαιδευτική άδεια την οποία δικαιούνται και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων τους.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ Ν. ΡΩΜΑΝΟ – Η. ΚΩΣΤΑΡΗ

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ στις ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

την ΤΡΙΤΗ 20–12–2014

ΑΘΗΝΑ – ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ στις 18:00

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΚΑΜΑΡΑ στις 18:00

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παγωτό φράουλα - μπανάνα
Απολαυστικό παγωτό μπανάνα – φράουλα με μέλι και κομματάκια σοκολάτας
Μια πανεύκολη συνταγή για να ετοιμάσετε σπιτικό παγωτό, με απλά υλικά, όπως είναι οι μπανάνες και οι φράουλες, το μέλι και την κρέμα γάλακτος
Απολαυστικό παγωτό μπανάνα – φράουλα με μέλι και κομματάκια σοκολάτας
kataskinoseis.jpg
Έρευνα: Mε λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα τα παιδιά που ζουν κοντά σε χώρους πρασίνου
Η συσχέτιση παρέμεινε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν το φύλο του παιδιού, την εκπαίδευση των γονέων, την ηλικία τους κατά τη γέννηση και...
Έρευνα: Mε λιγότερα συναισθηματικά προβλήματα τα παιδιά που ζουν κοντά σε χώρους πρασίνου