Πολιτική 0

Social media: Ψηφίστηκε η απαγόρευση για παιδιά κάτω των 15 ετών – Σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2027

social media
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο – «Παρών» από το ΠΑΣΟΚ και καταψήφιση από τα υπόλοιπα κόμματα που τοποθετήθηκαν. Στο επίκεντρο ο έλεγχος ηλικίας και η αποτελεσματικότητα των περιορισμών.

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την απαγόρευση πρόσβασης παιδιών κάτω των 15 ετών στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, με έναρξη εφαρμογής την 1η Ιανουαρίου 2027. Η κοινοβουλευτική συζήτηση ολοκληρώθηκε με έντονη αντιπαράθεση για το κατά πόσο οι νέες ρυθμίσεις μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τους ανηλίκους. 

Το νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, με τίτλο «Απαγόρευση χρήσης επιγραμμικών υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους», υποστηρίχθηκε επί της αρχής μόνο από τη Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ δήλωσε «παρών», ενώ ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας καταψήφισαν.

Η κυβέρνηση παρουσίασε την παρέμβαση ως αναγκαίο βήμα για την αντιμετώπιση του ψηφιακού εθισμού και την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών. Από την πλευρά της, η αντιπολίτευση αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των προβλέψεων, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση επικοινωνιακή διαχείριση ενός σύνθετου κοινωνικού προβλήματος.

Υπερασπιζόμενος τις ρυθμίσεις, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τεχνητής Νοημοσύνης, Δημήτρης Παπαστεργίου, υποστήριξε ότι η λύση είναι αναλογική και συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ανέφερε ότι η ανάγκη παρέμβασης είναι άμεση και δεν μπορεί να αναμένει την ολοκλήρωση μιας συνολικής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στον έλεγχο της ηλικίας από τις πλατφόρμες και στον ρόλο του Kids Wallet. Σύμφωνα με τον υπουργό, η εφαρμογή ακολουθεί ευρωπαϊκές τεχνικές προδιαγραφές και επιβεβαιώνει εάν ο χρήστης βρίσκεται πάνω ή κάτω από το όριο των 15 ετών, χωρίς να κοινοποιεί την ημερομηνία γέννησής του.

«Χρωστάμε στα παιδιά μας την παιδική τους ηλικία», δήλωσε, συνδέοντας την κυβερνητική πρωτοβουλία με την ανάγκη περιορισμού της ανεξέλεγκτης χρήσης των κοινωνικών δικτύων. 

Το διάστημα μέχρι την έναρξη εφαρμογής μεταφέρει πλέον το ενδιαφέρον στην πρακτική λειτουργία του μέτρου: στον τρόπο επαλήθευσης της ηλικίας, στη συμμόρφωση των πλατφορμών και στην ενημέρωση των οικογενειών. Για γονείς και εκπαιδευτικούς, το ζητούμενο παραμένει η ουσιαστική προστασία των παιδιών, μαζί με την καλλιέργεια δεξιοτήτων ασφαλούς και υπεύθυνης παρουσίας στο ψηφιακό περιβάλλον.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Γνωρίζετε τι σημαίνει η σπάνια λέξη «φλήναφος»;

Δεκάδες καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα – Η λίστα με τα κλειστά σχολεία

Τα ιδανικά χωριά για φθινοπωρινές εξορμήσεις και περιπέτεια

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

πολιτική