Ευθεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο συνέντευξής του στην εκπομπή «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.
Ο επικεφαλής της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ) έθεσε ως κεντρικό εκλογικό διακύβευμα την απομάκρυνση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι οι δεύτερες κάλπες θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα διακυβέρνησης.
Το εκλογικό δίλημμα, η εμπειρία διακυβέρνησης και οι συνεργασίες
Ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο αντικειμενικός σκοπός του νέου φορέα είναι η αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης στη χώρα, σημειώνοντας ότι η ΕΛΑΣ διαθέτει τόσο την εμπειρία όσο και το εναλλακτικό πρόγραμμα για να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας.
Παρομοίασε την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας με τις αναμετρήσεις του Ιουνίου του 2012 ή τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, υποστηρίζοντας ότι η τελική λύση θα δοθεί στην επαναληπτική κάλπη. Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε εφικτή την πρωτιά για το κόμμα του, σημειώνοντας ότι η κάλυψη της απόστασης από την κορυφή είναι εξίσου πιθανή με το ενδεχόμενο επίτευξης αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία.
Παράλληλα, δήλωσε ανοικτός σε συνεργασίες με το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων στη βάση του προγράμματος της ΕΛΑΣ, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιδιώξει τη συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας μέσω μεταγραφών βουλευτών, σεβόμενος την ετυμηγορία των πολιτών.
Κριτική σε ΠΑΣΟΚ και πολιτικές εκτιμήσεις
Αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η σύγκριση της περιόδου 2015-2019 με το σήμερα είναι ατυχής, καθώς η χώρα πλέον δεν βρίσκεται σε μνημονιακό καθεστώς.
Παράλληλα, άσκησε αιχμηρή κριτική στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, αναφέροντας ότι είχε τον χρόνο και τον πολιτικό χώρο να ανατρέψει τους συσχετισμούς τα τελευταία τρία χρόνια. Σχετικά με το πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ, διαβεβαίωσε ότι είναι πλήρως κοστολογημένο και εντός των ορίων του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου.
Σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα από τον Αντώνη Σαμαρά, ο επικεφαλής της ΕΛΑΣ εκτίμησε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε πλήγμα για τη Νέα Δημοκρατία, προσφέροντας διέξοδο στους συντηρητικούς ψηφοφόρους και σμικρύνοντας την απόσταση μεταξύ των δύο βασικών πόλων.
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θεωρεί πιθανή μια αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι κανείς πρωθυπουργός στη Μεταπολίτευση δεν έχει ολοκληρώσει τρίτη συνεχή θητεία.
Τέλος, αναφερόμενος στην παρουσία του Ηλία Κασιδιάρη, υπογράμμισε ότι η δικαιοσύνη τον καταδίκασε για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και όχι για τις ιδέες του, καtemplatesώντας την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τη συμμετοχή του στην πολιτική ζωή.