Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στη «Βραδυνή» και στον δημοσιογράφο Νίκο Αρμένη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Βασίλης Κικίλιας, παρουσίασε το συνολικό πλάνο αναβάθμισης του Λιμενικού Σώματος, τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό, καθώς και την οικονομική στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει της ΔΕΘ.
Εξοπλιστικά, ανθρώπινο δυναμικό και μεταναστευτικές ροές
Η επιχειρησιακή ενίσχυση του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. βρίσκεται στο επίκεντρο του υπουργικού σχεδιασμού, με την άμεση προκήρυξη 420 νέων θέσεων στελεχών. Παράλληλα, τρέχουν ήδη διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια ναυτικού εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας:
- Πλωτά μέσα: Πλοία ανοικτής θαλάσσης, καταδιωκτικά σκάφη, καθώς και μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας και υποβρύχια.
- Τεχνολογική υποδομή: Δημιουργία υπερσύγχρονου θαλάμου επιχειρήσεων, προμήθεια θερμικών καμερών, drones και εξελιγμένων συστημάτων επιτήρησης.
Ο κ. Κικίλιας εξήρε την προσφορά του προσωπικού, κάνοντας ειδική αναφορά στους δεκάδες επικίνδυνους απεγκλωβισμούς εκατοντάδων πολιτών από τις ακτές κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, όπου τα στελέχη επιχείρησαν κάτω από θυελλώδεις ανέμους και μηδενική ορατότητα.
Αποτροπές και μείωση των μεταναστευτικών ροών
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός, η κυβερνητική στρατηγική επιφέρει μετρήσιμα αποτελέσματα, καταγράφοντας συνολική πτώση των μεταναστευτικών ροών κατά 34%. Συγκεκριμένα, οι αφίξεις από την Τουρκία σημείωσαν μείωση της τάξης του -61%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό από τη Λιβύη, σημείωσε ωριακή μεταβολή στο +4%.
Για τη θωράκιση της Κρήτης και του Λιβυκού πελάγους, το Λιμενικό ενισχύθηκε με τέσσερα εναέρια μέσα της Frontex και δύο drones πολύ μεγάλης εμβέλειας. Παράλληλα, αναβαθμίστηκε το δόγμα απόκρισης, αυξήθηκε το προσωπικό και εδραιώθηκαν δίαυλοι επικοινωνίας με τις λιβυκές αρχές για το πλήγμα στα δίκτυα των διακινητών στην πηγή τους.
ΔΕΘ, μάχη κατά της ακρίβειας και η «γαλάζια» οικονομία
Αναφερόμενος στην οικονομική επικαιρότητα, ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε την ακρίβεια ως τη σκληρότερη μάχη για τα ελληνικά νοικοκυριά, συνδέοντάς την με τις διεθνείς πιέσεις, τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη συμπλήρωση τεσσεράμισι ετών πολέμου στην Ουκρανία.
Ενόψει της ΔΕΘ, προανήγγειλε μέτρα που θα εστιάζουν στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος και τη μείωση των φορολογικών βαρών, πάντοτε στο πλαίσιο της δημοσιονομικής σοβαρότητας. Όπως σημείωσε, οι αυξημένοι πόροι από τη ναυτιλία, τον τουρισμό, το εμπόριο και τις μαρίνες επιστρέφουν στην κοινωνία, δημιουργώντας καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται αποκλειστικά στην παραγωγή έργου, αφήνοντας κατά μέρος τα πολιτικά σενάρια, καθώς οι πολίτες θα κρίνουν το κυβερνητικό έργο στην κάλπη.