Μήνυμα μηδενικής ανοχής απέναντι στα κυκλώματα που δρουν στο Δημόσιο έστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση για τα δύο χρόνια λειτουργίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ).
Ο πρωθυπουργός επανέφερε το σύνθημα «Νομιμότητα Παντού», με φόντο τις πρόσφατες αποκαλύψεις για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής (όπως η Pizza Fan και το «Χωριάτικο»), αλλά και την εξάρθρωση δικτύου στις πολεοδομίες.
Απαντώντας στις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τον χρόνο δημοσιοποίησης των ερευνών – λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2027 – αλλά και στις αιτιάσεις περί ανοχής, με αφορμή τις πληροφορίες για εμπλοκή υπαλλήλων της ΑΑΔΕ στο «Χωριάτικο», ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η μάχη για τη νομιμότητα περιλαμβάνει και την εξυγίανση του ίδιου του Δημοσίου.
Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «όσοι δημόσιοι υπάλληλοι βρεθούν να "βάζουν πλάτη" σε κυκλώματα, δεν έχουν θέση στη Διοίκηση. Θα εντοπιστούν, θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη και θα αποπεμφθούν. Κανένα εγκληματικό δίκτυο δεν είναι ισχυρότερο από την Πολιτεία». Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για στενή συνεργασία της ΑΑΔΕ με τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, περιγράφοντας ένα ενιαίο μέτωπο κατά του οργανωμένου εγκλήματος.
Τα 2,2 δισ. ευρώ και τα «όπλα» της ΔΑΟΕ
Ο κ. Μητσοτάκης συνέδεσε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής με την οικονομική ενίσχυση του κράτους, σημειώνοντας ότι μόνο από τις σχετικές δράσεις εξασφαλίστηκαν πάνω από 2,2 δισ. ευρώ το 2025, με τις εκτιμήσεις για το 2026 να είναι ακόμη πιο αισιόδοξες. Όπως είπε, τα πρόσθετα έσοδα θα κατευθυνθούν σε νευραλγικούς τομείς όπως η Υγεία, η Παιδεία, η Άμυνα και η Πολιτική Προστασία, ανταποκρινόμενα στις προσδοκίες των συνεπών φορολογουμένων.
Αναφερόμενος στα δύο χρόνια λειτουργίας της ΔΑΟΕ, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε εντυπωσιακά στοιχεία: Μέσα σε 24 μήνες, η Υπηρεσία διαχειρίστηκε 1.510 υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος, απήγγειλε κατηγορίες σε 5.454 άτομα και εξάρθρωσε 259 εγκληματικές ομάδες. Οι υποθέσεις αφορούσαν μεταξύ άλλων κυκλώματα παράνομων καυσίμων, λαθρεμπόριο τσιγάρων, διασυνοριακή εγκληματικότητα, αλλά και δίκτυα διαφθοράς σε εφορίες, πολεοδομίες και φυλακές.
«Υποκριτική» η κριτική για το timing – Το «καρφί» σε Τσίπρα
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «υποκριτική» την αμφισβήτηση για τη χρονική συγκυρία των πρόσφατων αποκαλύψεων, υποστηρίζοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι η ύπαρξη της παρανομίας, αλλά η οργανωμένη αποκάλυψη και δίωξή της, η οποία –όπως είπε– οφείλεται στη δράση της ΔΑΟΕ.
Κλείνοντας την ομιλία του, δεν παρέλειψε τις πολιτικές αιχμές προς την αντιπολίτευση και προσωπικά προς τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός αντιπαρέβαλε τη σημερινή πολιτική με νομοθετικές επιλογές του παρελθόντος, κάνοντας αναφορά σε αποφυλακίσεις κρατουμένων και αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες λίγο πριν από εκλογικές αναμετρήσεις. Υποστήριξε ότι η δική του κυβέρνηση προωθεί ρυθμίσεις που διευκολύνουν τη σύλληψη των παραβατών και επιβάλλουν αυστηρότερες ποινές, κατηγορώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι καταψήφισαν τη μεταρρύθμιση.
«Δεν είμαστε, συνεπώς, "όλοι ίδιοι" και αυτό αναγνωρίζεται», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Πρωθυπουργού, ο οποίος έκλεισε την παρέμβασή του επαναλαμβάνοντας ότι βασικός στόχος παραμένει η αποκατάσταση της εφαρμογής του νόμου απέναντι σε κάθε μορφή αυθαιρεσίας.