Πολιτική

Στέφανος Παραστατίδης: «Η Επαγγελματική Εκπαίδευση παραμένει ο φτωχός συγγενής του εκπαιδευτικού συστήματος»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο Στέφανος Παραστατίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, άσκησε κριτική στο νομοσχέδιο για τις Ακαδημίες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, κάνοντας λόγο για προχειρότητα, ασάφειες και απουσία στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ παρουσίασε την πρόταση του κόμματός του για ένα ενιαίο και αξιολογήσιμο σύστημα ΕΕΚ.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την ίδρυση Ακαδημιών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ), ο βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Στέφανος Παραστατίδης, υπογράμμισε ότι η ΕΕΚ εξακολουθεί να αποτελεί τον «φτωχό συγγενή» του εκπαιδευτικού συστήματος, παρά τις αντίθετες κυβερνητικές εξαγγελίες.

Όπως ανέφερε, «στην έβδομη χρονιά διακυβέρνησης της ΝΔ, η επαγγελματική κατάρτιση χαρακτηρίζεται από υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, κακοδιαχείριση ευρωπαϊκών πόρων και ανενεργούς θεσμούς». Παράλληλα, επισήμανε ότι η Ελλάδα παραμένει στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. στους δείκτες συμμετοχής σε κατάρτιση, απασχόλησης αποφοίτων και διά βίου μάθησης.

Κριτική στο νομοσχέδιο για τις «Ακαδημίες ΕΕΚ»

Ο Στέφανος Παραστατίδης αναγνώρισε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην κάλυψη υπαρκτών αναγκών, ωστόσο παρουσίασε σοβαρές ασάφειες και έλλειψη επιχειρησιακού σχεδίου εφαρμογής, γεγονός που καθιστά αμφίβολη την επιτυχία του.

Όπως τόνισε:

  • Οι ρόλοι και οι αρμοδιότητες των νέων δομών παραμένουν ασαφείς και επικαλύπτονται με εκείνες των ΣΑΕΚ και ΚΕΕΚ.

  • Δεν καθορίζονται κριτήρια για την επιλογή ειδικοτήτων, τα ποσοστά απορρόφησης ή τη συμμετοχή φορέων.

  • Η διοικητική οργάνωση των Ακαδημιών είναι αδιευκρίνιστη, με επικαλυπτόμενες ευθύνες μεταξύ Συντονιστή και Υποδιευθυντή.

  • Οι περισσότερες διατάξεις παραπέμπονται σε μελλοντικές υπουργικές αποφάσεις, δημιουργώντας πλαίσιο νομικής ασάφειας.

  • Δεν προβλέπεται η ουσιαστική διασύνδεση με τα Εργαστηριακά Κέντρα (ΕΚ), όπως το ΕΚ Κιλκίς που λειτουργεί σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις.

  • Δεν προηγήθηκε διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ, ΣΕΦ κ.ά.) που καλούνται να συμβάλουν στην εφαρμογή του θεσμού.

Ο βουλευτής σημείωσε ότι, αντί μιας συνεκτικής μεταρρύθμισης, η κυβέρνηση προωθεί αποσπασματικές ρυθμίσεις που εντείνουν την πολυτυπία και αποδυναμώνουν τις υπάρχουσες δομές.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Ο Στέφανος Παραστατίδης παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για τη δημιουργία ενός ενιαίου, αυτόνομου φορέα στρατηγικού σχεδιασμού για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και τη διά βίου μάθηση.

Ο φορέας αυτός θα έχει την ευθύνη να:

  • Συγκεντρώνει δεδομένα,

  • Χαράσσει πολιτικές,

  • Αξιολογεί αποτελέσματα,

  • Διαβουλεύεται με κοινωνικούς εταίρους για την προσαρμογή της κατάρτισης στις πραγματικές ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει την ενοποίηση και αποσαφήνιση όλων των εκπαιδευτικών διαδρομών, από την είσοδο έως την πιστοποίηση, μέσα από ευέλικτες συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προσαρμοσμένες στις τοπικές ανάγκες.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει τις δυνατότητες να οικοδομήσει ένα σύγχρονο, δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα επαγγελματικής εκπαίδευσης, εφόσον υπάρξει πολιτική βούληση και σοβαρός στρατηγικός σχεδιασμός.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν μας λείπουν οι ικανότητες, μας λείπει η στρατηγική. Ήρθε η ώρα για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα εγγυάται επαγγελματική εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς, με επίκεντρο τον άνθρωπο, την τοπική ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας».

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Αναδρομικά έως 3.500 ευρώ και αυξήσεις συντάξεων: Ποιοι πληρώνονται

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

πολιτική