samaras karamanlhs
Ο πρώην πρωθυπουργός χαράζει νέα στρατηγική με τη δημιουργία κόμματος που στοχεύει σε διψήφιο εκλογικό ποσοστό, επιδιώκοντας συμμαχία με τον Κώστα Καραμανλή για την ανατροπή των ισορροπιών στη δεξιά παράταξη

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κινείται προς την ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού, με στόχο τη δημιουργία ενός κεντροδεξιού πόλου που θα αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό.

Παρά τις προσωπικές δυσκολίες των τελευταίων μηνών, ο Μεσσήνιος πολιτικός φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει, θεωρώντας ότι ο λεγόμενος «πατριωτικός χώρος» έχει αφεθεί χωρίς αποτελεσματική πολιτική έκφραση.

Γιατί θεωρεί αναγκαία την ίδρυση νέου κόμματος

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, ο Σαμαράς εντοπίζει «κενό» μεταξύ της παραδοσιακής ΝΔ και μικρότερων σχηματισμών, καθώς ούτε ο Κυριάκος Βελόπουλος ούτε η Αφροδίτη Λατινοπούλου μπόρεσαν να απευθυνθούν σε ευρύτερο εκλογικό ακροατήριο.

Ταυτόχρονα, υπάρχει αίσθηση πολιτικής αδράνειας απέναντι σε ζητήματα όπως το δημογραφικό, η μεταναστευτική πολιτική, η λεγόμενη woke ατζέντα και η υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων.

Συμμαχίες και στρατηγικές συνεργασίες

Ενδεικτική είναι η παρουσία του Μελέτη Μελετόπουλου, ο οποίος έχει ιστορικό πολιτικών συνεργασιών από το ΠΑΣΟΚ έως την πατριωτική Αριστερά, προσφέροντας στον νέο σχηματισμό χαρακτηριστικά υπερκομματικής απεύθυνσης.

Ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή

Καθοριστική θεωρείται η στάση του Κώστα Καραμανλή, καθώς ο «καραμανλικός» μηχανισμός φέρεται ήδη να λειτουργεί υπέρ της πρωτοβουλίας Σαμαρά. Η συμμαχία τους, ακόμη και αν εκφραστεί με έμμεσο τρόπο, θα μπορούσε να διαμορφώσει έναν νέο πολιτικό άξονα στη Δεξιά.

Ο στόχος είναι η κατάκτηση ενός διψήφιου ποσοστού (10%), που θα δώσει στο νέο κόμμα διαπραγματευτική ισχύ στις μετεκλογικές διεργασίες.

Η στρατηγική περιλαμβάνει τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού με τη ΝΔ, αλλά με τρίτο πολιτικό πρόσωπο για πρωθυπουργό – μια επιλογή που εκτιμάται πως θα πλήξει πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η επίσημη ανακοίνωση της πρωτοβουλίας αναμένεται μετά τον Οκτώβριο, ενώ δεν αποκλείονται κοινές δημόσιες εμφανίσεις Σαμαρά – Καραμανλή σε πολιτικές εκδηλώσεις, ως προάγγελος της νέας συμμαχίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Η πρώτη αργία του Σεπτεμβρίου για όλες τις τάξεις τη νέα σχολική χρονιά

Νέο Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ - Πιστοποιηθείτε άμεσα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 27/8

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ορκωμοσία εκπαιδευτικών στα σχολεία
Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί 2025: Οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας για ανάληψη υπηρεσίας και ορκωμοσία
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι διοριζόμενοι εκπαιδευτικοί - Προθεσμία παρουσίασης, τι ισχύει με τη φυσική παρουσία και ειδικές περιπτώσεις (Εγκύκλιος)
Νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί 2025: Οδηγίες από το Υπουργείο Παιδείας για ανάληψη υπηρεσίας και ορκωμοσία
apospaseis_pysde_38.jpg
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ): Απόσπαση και τοποθέτηση εκπαιδευτικών - Όλα τα ονόματα
Συμπληρωματική λίστα ονομάτων για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας – Δείτε ποιοι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται από το Υπουργείο Παιδείας
Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ): Απόσπαση και τοποθέτηση εκπαιδευτικών - Όλα τα ονόματα
Πανεπιστήμιο Κρήτης
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης εγκαινιάζει το πρώτο Science Hub με χρηματοδότηση 300.000 €
Νέος κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο Ηράκλειο φέρνει επιστήμη και κοινωνία πιο κοντά
Το Πανεπιστήμιο Κρήτης εγκαινιάζει το πρώτο Science Hub με χρηματοδότηση 300.000 €
youth pass
Μετά τις διακοπές
Φορτώνουμε τις αποσκευές της θερινής διαμονής με τις λαμπρές μέρες του ήλιου, της θάλασσας και του βουνού, (όχι, δεν ξεχνάμε το «θυμό» της φύσης για...
Μετά τις διακοπές