Κωστής Χατζηδάκης
ΙΝΤΙΜΕ NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
«Θέλω να πω μπράβο στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη για αυτή την πολιτική πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού της ανώτατης εκπαίδευσης»

Για ιστορική ψηφοφορία στη Βουλή κάνει λόγο σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα.

Μάλιστα δήλωσε συγκινημένος, διότι όπως εξήγησε: «τον Μάρτιο του 1988, 36 χρόνια πριν, ως γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έγραψα μόνος μου το μανιφέστο της ΔΑΠ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια». 

Αναλυτικά όσο έγραψε ο υπουργός

«Ήταν ιστορική η ψηφοφορία στη Βουλή για την ίδρυση παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα! Και όλοι στη Νέα Δημοκρατία αισθάνονται βαθιά ικανοποίηση. Προσωπικά αισθάνομαι συγκίνηση, μαζί με τους ΟΝΝΕΔίτες και τους ΔΑΠίτες όλων των γενεών και ειδικά της δικής μου γενιάς.

Θέλω να σας πω ότι τον Μάρτιο του 1988, 36 χρόνια πριν, ως γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έγραψα μόνος μου το μανιφέστο της ΔΑΠ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για τα οποία μιλήσαμε πρώτη φορά τόσο ανοιχτά. Οι θέσεις αυτές εγκρίθηκαν εσωτερικά, προκαλώντας μάλλον αρνητική έκπληξη σε ορισμένα μέλη της τότε κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, μεγαλύτερης ηλικίας. Και αποτυπώθηκαν στο έντυπο για τη φιλελεύθερη προοπτική του ελληνικού Πανεπιστημίου.

Οι υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις θεώρησαν τις θέσεις μας «βούτυρο στο ψωμί τους». Κι επειδή εκφράζαμε τόσο ξεκάθαρα τις θέσεις μας για τη σύνδεση των Πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, για την κατάργηση του μονοπωλίου του ενός συγγράμματος, για το δικαίωμα των Πανεπιστημίων να θέτουν τα ίδια τις βάσεις εισαγωγής και φυσικά για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτό που έκανε τότε, θυμάμαι, η ΚΝΕ ήταν να αναρτά τα έντυπά μας στους δικούς της πίνακες, ισχυριζόμενη πως «έπεσαν πια οι μάσκες». «Νεοφιλελεύθερη αναλγησία»!

Παρότι και ορισμένα στελέχη της δικής μας παράταξης είχαν τότε τρομάξει, οι φοιτητές μάς επιβράβευσαν. Βγήκαμε πρώτη δύναμη, με αυξημένα ποσοστά στο 34% (τότε τα αποτελέσματα δεν αμφισβητούνταν από κανέναν). Και την επόμενη χρονιά, το 1989, με βάση τα αποτελέσματα της ΕΦΕΕ, η ΔΑΠ έλαβε 40%. Με όλες τις θέσεις μας που, σωστά τις χαρακτηρίσαμε, νέες ιδέες και απλή λογική. Οι ιδέες αυτές παραμένουν ακόμα νέες! Ορισμένες από αυτές τις προτάσεις ξεκίνησαν να εφαρμόζονται σχετικά πρόσφατα, πριν από το 2023. Άλλες ξεκινάνε να εφαρμόζονται τώρα. Και κάποιες άλλες απομένει ακόμα να εφαρμοστούν.

Προσωπικά, δεν θα άλλαζα ούτε λέξη από αυτό το μανιφέστο. Γράφαμε τότε χαρακτηριστικά: «Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καμιά προκατάληψη δεν έχει με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Τα «ταμπού» και σ’ αυτό το θέμα είναι προνόμιο της Αριστεράς. Ο ανταγωνισμός ιδιωτικών και δημοσίων ΑΕΙ είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει στην ανύψωση των σπουδών. Κι από την άλλη διασφαλίζει την ελευθερία επιλογών του σπουδαστή. Γιατί λοιπόν να αρνηθούμε την συνύπαρξη ιδιωτικών και δημοσίων ΑΕΙ;

Προβάλει η Αριστερά το επιχείρημα της πλεονεκτικής θέσης των πλουσίων. Ξεχνά, όμως ότι οι περισσότεροι από αυτούς στέλνουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό, σε καλύτερα Πανεπιστήμια από τα Ελληνικά, ενώ οι υπόλοιποι «καταδικάζονται» σε σπουδές συνεχώς και χαμηλότερου επιπέδου. Αυτό δεν είναι «κοινωνική αδικία;» Η ίδρυση και ιδιωτικών ΑΕΙ δεν είναι για μας αυτοσκοπός. Εξυπηρετεί κατά την άποψή μας αυτόν το διπλό στόχο: ελευθερία επιλογής – αναβάθμιση των σπουδών. Η ισότητα των ευκαιριών – που σήμερα δεν διασφαλίζεται, όπως είδαμε- είναι εύκολο να διασφαλιστεί με ένα σύστημα υποτροφιών για όσους από τους ασθενέστερους οικονομικά έχουν υψηλές επιδόσεις και θέλουν να σπουδάσουν στα ιδιωτικά».

Θέλω, λοιπόν, να πω μπράβο στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη για αυτή την πολιτική πρωτοβουλία εκσυγχρονισμού της ανώτατης εκπαίδευσης. Πρωτοβουλία που προχωρεί υπό το φως των εξελίξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει την ίδρυση παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων. Και να αφιερώσω αυτή την ανάρτηση στους ΟΝΝΕΔίτες και στους ΔΑΠίτες. Ιδιαίτερα τους ΟΝΝΕΔίτες και τους ΔΑΠίτες της γενιάς του ’80 και του ’90. ΟΝΝΕΔίτες και ΔΑΠίτες που σήμερα θα αισθάνονται επίσης συγκινημένοι».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panselinos
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο
Tην Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024, θα λάβει χώρα το θερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή η μεγαλύτερη ημέρα του έτους. Από την επόμενη ημέρα, δηλαδή από την Παρασκευή...
Πανσέληνος – Ιούνιος 2024: Έρχεται το «Φεγγάρι της Φράουλας» και το θερινό ηλιοστάσιο