Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Κάνει λόγο για «βιντεοσκοπικό ακτιβισμό» και για μειοψηφίες που «στο ένα χέρι κρατούν κινητό και στο άλλο μολότοφ»

Την ενόχλησή του για την προβολή και την υιοθέτηση καταγγελιών για περιστατικά αστυνομικής βίας εκφράζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με άρθρο του στα «Νέα Σαββατοκύριακο».

Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για ιδικές ενεργές μειοψηφίες που εκτοξεύουν τυφλή βία και σίγουρα ξεβολεύονται από την ατιμωρησία ετών κυκλοφορούν κυριολεκτικά με το «κινητό στο χέρι» παράγοντας με καταχρηστικό τρόπο αποσπάσματα δήθεν άσκησης βίας. Μερικές φορές στο άλλο χέρι κρατάνε πέτρες ή μολότοφ, αλλά αυτά δεν τα «γράφει» το βίντεο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη αναφορά του Μ. Χρυσοχοΐδη έρχεται στο φως αποκαλύψεων περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας που καταγράφηκαν σε βίντεο, όπως ο άγριος ξυλοδαρμός του Βασίλη Μάγγου (περιστατικό που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο υπουργός). Σε βίντεο επίσης έχει καταγραφεί από θαμώνες επίθεση σε μαγαζί στα Εξάρχεια, με πρόκληση πολλαπλών φθορών, η επίθεση σε αντιφασιστική συγκέντρωση και ο ξυλοδαρμός των Λάλου, Τιτκώβ.

Αξίζει, τέλος, για σημειολογικούς λόγους να αναφερθεί πως η υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ θα έμενε στο σκοτάδι, αν η απάνθρωπη μεταχείρισή του από αστυνομικούς δεν είχε καταγραφεί από περαστικούς, στο πλαίσιο του... βιντεοσκοπικού ακτιβισμού που αναφέρει ο Μ. Χρυσοχοΐδης.

Το επίμαχο απόσπασμα από το άρθρο  του υπουργού:

Αντίθετα, πιστεύω πως ειδικές ενεργές μειοψηφίες που εκτοξεύουν τυφλή βία και σίγουρα ξεβολεύονται από την ατιμωρησία ετών κυκλοφορούν κυριολεκτικά με το «κινητό στο χέρι» παράγοντας με καταχρηστικό τρόπο αποσπάσματα δήθεν άσκησης βίας. Μερικές φορές στο άλλο χέρι κρατάνε πέτρες ή μολότοφ, αλλά αυτά δεν τα «γράφει» το βίντεο.

Αυτός ο «βιντεοσκοπικός» ακτιβισμός πολύ συχνά παράγει πολλές «ψεύτικες εικόνες». Η αβασάνιστη υιοθέτησή τους από μέλη της ενημέρωσης ή του πολιτικού κόσμου δεν βοηθά ούτε στην ενημέρωση ούτε στον εντοπισμό πραγματικών περιστατικών βίας. Χρειάζεται έρευνα και συστηματική διερεύνηση για να ξεχωρίζουν τα πολλά fake news από τα πραγματικά περιστατικά κατάχρησης.

Πιστεύω, και νομίζω ελάχιστοι θα διαφωνήσουν, πως καλύτερα να υπάρξουν εκατό ανυπόστατες καταγγελίες, παρά να αποκρυβεί ένα πραγματικό περιστατικό αστυνομικής βίας.

Το άρθρο εδώ

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές εξετάσεις: Ο αθέατος «κόσμος» πίσω από τα 350.000 γραπτά
Το αθέατο «ρολόι» των Πανελλαδικών περιλαμβάνει τους "ήρωες των 1,5€", καλοκαιρινά 12ωρα και βαθμολογητές στα όρια της εξάντλησης
Πανελλαδικές εξετάσεις: Ο αθέατος «κόσμος» πίσω από τα 350.000 γραπτά
Το Δελτίο Εξεταζομένου που πρέπει να έχουν όλοι οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026
Πανελλαδικές 2026: Πώς γίνεται η βαθμολόγηση των γραπτών – Ο ρόλος του τρίτου διορθωτή
Τι αλλάζει στη βαθμολόγηση, πότε παρεμβαίνει τρίτος βαθμολογητής και πώς διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα στις πανελλαδικές εξετάσεις
Πανελλαδικές 2026: Πώς γίνεται η βαθμολόγηση των γραπτών – Ο ρόλος του τρίτου διορθωτή
Εξετάσεις
Πανελλαδικές 2026: Όταν οι προσδοκίες των γονιών γίνονται βάρος για τους μαθητές
Το άγχος των εξετάσεων δεν προέρχεται μόνο από την ύλη και τους βαθμούς, αλλά συχνά από την πίεση να πραγματοποιηθούν τα όνειρα των άλλων
Πανελλαδικές 2026: Όταν οι προσδοκίες των γονιών γίνονται βάρος για τους μαθητές