Έκτακτο Δελτίο ΕΜΥ: Έρχεται η πρώτη σοβαρή κακοκαιρία στη χώρα — «Κόκκινος συναγερμός» για Αττική και 10 ακόμη περιοχές

Εκπαίδευση 0

Τουριστικές Σχολές: Στο τραπέζι αύξηση του στεγαστικού επιδόματος κατά 500 ευρώ

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η Όλγα Κεφαλογιάννη προαναγγέλλει εξέταση αύξησης της στεγαστικής ενίσχυσης και παρουσιάζει τον σχεδιασμό για την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων των τουριστικών σχολών

Την αύξηση κατά 500 ευρώ του στεγαστικού επιδόματος για τους σπουδαστές των Ανώτερων Σχολών Τουριστικής Εκπαίδευσης (ΑΣΤΕ) εξετάζει το Υπουργείο Τουρισμού, την ώρα που το ζήτημα της επαναλειτουργίας του οικοτροφείου της ΑΣΤΕ Ρόδου παραμένει χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επίλυσης.

Αυτό προκύπτει από την έγγραφη απάντηση της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, σε κοινοβουλευτική ερώτηση της βουλευτού, Σοφίας – Χάιδως Ασημακοπούλου, σχετικά με την επαναλειτουργία του οικοτροφείου της σχολής και την ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας.

Σύμφωνα με την υπουργό, σήμερα οι σπουδαστές των ΑΣΤΕ δικαιούνται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ετήσιο στεγαστικό επίδομα 1.500 ευρώ, το οποίο αυξάνεται στα 2.000 ευρώ σε περίπτωση συγκατοίκησης. Ωστόσο, το Υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης κατά 500 ευρώ, ώστε οι παροχές να προσεγγίσουν εκείνες που ισχύουν για τους φοιτητές των ΑΕΙ εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Η υπουργός διευκρινίζει, πάντως, ότι η ενδεχόμενη αύξηση θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές δυνατότητες, χωρίς να ανακοινώνει συγκεκριμένη ημερομηνία εφαρμογής.

Τι θα γίνει με το οικοτροφείο της ΑΣΤΕ Ρόδου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απάντηση για το οικοτροφείο της ΑΣΤΕ Ρόδου, το οποίο παρείχε στο παρελθόν δωρεάν διαμονή και σίτιση στους σπουδαστές, αλλά έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Το Υπουργείο Τουρισμού επισημαίνει ότι τα οικοτροφεία των εκπαιδευτικών του μονάδων τέθηκαν σε αναστολή το 2012, στο πλαίσιο της περιστολής των κρατικών δαπανών.

Ωστόσο, στην απάντηση δεν περιλαμβάνεται συγκεκριμένη δέσμευση για την επαναλειτουργία του οικοτροφείου της Ρόδου, ούτε παρουσιάζεται χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης της δωρεάν στέγασης και σίτισης.

Αντίθετα, η υπουργός αναφέρεται σε προγραμματική σύμβαση με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), για την εκπόνηση οικονομοτεχνικής μελέτης σχετικά με την αξιοποίηση των κτιριακών εγκαταστάσεων πέντε ιδιόκτητων εκπαιδευτηρίων του Υπουργείου Τουρισμού, σε Ανάβυσσο, Περαία, Ρόδο, Ηράκλειο και Γαλαξίδι.

Όπως αναφέρεται, αναμένεται η παράδοση των επιμέρους μελετών, προκειμένου στη συνέχεια να αναζητηθεί η ένταξη των έργων σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Σχέδιο αξιοποίησης των σχολών με ιδιώτες και ξενοδοχειακές μονάδες

Παράλληλα, το Υπουργείο Τουρισμού προωθεί ένα νέο μοντέλο αξιοποίησης των εγκαταστάσεων των τουριστικών σχολών, με τη συνύπαρξη εκπαιδευτικών μονάδων και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, κατά τα πρότυπα του ελβετικού μοντέλου τουριστικής εκπαίδευσης.

Ο σχεδιασμός προβλέπει μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων μέσω δημόσιων διαγωνισμών, με τους ιδιώτες μισθωτές να αναλαμβάνουν την υποχρέωση αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών, διασφαλίζοντας παράλληλα τη συνέχιση της εκπαιδευτικής λειτουργίας.

Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο εξειδικεύτηκε με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2025.

0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

28η Οκτωβρίου: Τι ισχύει για τις απουσίες μαθητών σε γιορτή και παρέλαση

Σοφία Ζαχαράκη: «Διατηρούμε ανοιχτά σχολεία ακόμη και για δύο ή τρία παιδιά στην περιφέρεια»

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

εκπαίδευση