Καταγγελίες για μεταβολή των κατηγοριών: «Αναρχικός» σημαίνει «τρομοκράτης»... ακόμα και χωρίς οργάνωση!
Καταγγελία

Την κατηγορία της «ατομικής τρομοκρατίας» αντιμετωπίζουν οι τέσσερις κατηγορούμενοι που παραπέμφθηκαν με τον «τρομονόμο» ως μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» (Ν. Ρωμανό, Δ. Πολίτη, Α. Ντάλιο, Γ. Μιχαηλίδη) και αθωώθηκαν αμετάκλητα με σειρά δικαστικών αποφάσεων. Οπως κατήγγειλε σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο συνήγορος ενός εκ των κατηγορουμένων, Γ. Καρκανιάς, πρόκειται για «ανεπίτρεπτη μεταβολή των κατηγοριών». Πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα δεν έχει καταδικαστεί κανένας με τις συγκεκριμένες κατηγορίες, μόνο στις ΗΠΑ, ή για επιθέσεις που γίνονται στο όνομα του «Ισλαμικού Κράτους». Οπως είπε, με μία απλή αναδιατύπωση του νόμου και χωρίς κανένα απολύτως στοιχείο ή έστω αναγνώριση από τους 50 μάρτυρες που κλήθηκαν από το δικαστήριο, αλλά κυρίως μετά την αμετάκλητη αθώωσή τους για ένταξη στη συγκεκριμένη οργάνωση, ανασύρθηκε άλλη παράγραφος του 187Α (παρ. 1) περί τρομοκρατικού εγκλήματος, για να καταδικαστούν ως τρομοκράτες με βαρύτατες ποινές.

Συγκεκριμένα, πρωτόδικα το τελευταίο δικαστήριο δέχτηκε ότι ναι μεν δεν είναι μέλη της ΣΠΦ, ωστόσο οι πράξεις τους (3 ληστείες, 2 εμπρησμοί αυτοκινήτων διαφυγής, κατοχή πυρομαχικών όπως φυσίγγια και κυνηγητική καραμπίνα, πλαστογραφία) «δεν απεκδύονται τον χαρακτήρα των τρομοκρατικών». Στο Εφετείο, που γίνεται τώρα και αναμένεται η απόφαση στις 26 Μάρτη, η εισαγγελέας υιοθέτησε την ίδια άποψη, χαρακτηρίζοντάς τους «μοναχικούς λύκους». Μάλιστα, ο συνήγορος υπογράμμισε ότι στην εισαγγελική πρόταση αναφέρεται πως «ένας αναρχικός όταν διαπράττει ληστεία δεν μπορεί να διαπράττει για άλλο λόγο πέραν του 187Α».

Στη σημερινή Ελλάδα ο όρος τρομοκράτης έφτασε -καθόλου τυχαία- να είναι απολύτως ταυτόσημος με τον όρο αναρχικός. Ο ειδικός Νόμος περί τρομοκρατίας 187Α εφαρμόζεται μόνο και αποκλειστικά για πράξεις και αδικήματα που έχουν ή φέρονται να έχουν διαπράξει αναρχικοί αντεξουσιαστές.

Προχθές ακόμα και ενώ έχουν συλληφθεί από την Αντιτρομοκρατική μέλη δύο ναζιστικών οργανώσεων για σωρεία επιθέσεων και κατοχή όπλων και μεγάλης ποσότητας εκρηκτικής ύλης, οι κατηγορίες κινούνται στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης και όχι της τρομοκρατίας.

σχετικά άρθρα

ΕΠΕ: Αναμενόμενο το πρόβλημα στο σύστημα αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ
ΕΠΕ: Αναμενόμενο το πρόβλημα στο σύστημα αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ
Ενωση Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ) σχετικά με το καταστροφικό πρόβλημα στο σύστημα αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ και τη θέση της Ελλάδας στο Δείκτη Ψηφιακής...
ΕΠΕ: Αναμενόμενο το πρόβλημα στο σύστημα αλληλογραφίας του ΥΠΕΞ