Ενα επικίνδυνο νομοσχέδιο είναι το λεγόμενο αντιρατσιστικό, το οποίο θα ψηφιστεί τελικά στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας από το Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής.
Το νομοσχέδιο από τον τίτλο του ακόμα, καθώς ενσωματώνει την αντιδραστική απόφαση - πλαίσιο 2008/913/ΔΕ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προϊδεάζει για τους πραγματικούς του στόχους παρά τις όποιες αλλαγές προετοιμάζονται, όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίες αφορούν κυρίως το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια κ.ά. και δεν θίγουν την ουσία του.
Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο: «Τροποποίηση του ν.927/1979 (Α΄ 139) και προσαρμογή του στην απόφαση πλαίσιο 2008/913/ΔΕΥ της 28ης Νοέμβρη 2008, για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου (L 328)».
Το «ζουμί» του νομοσχεδίου εντοπίζεται σε άρθρο στο οποίο αναφέρεται: «Οποιος με πρόθεση προφορικά ή διά του Τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώματος και εγκλημάτων του ναζισμού και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, ή την αναπηρία, κατά τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία, ή μίσος ή ενέχει απειλητικό, υβριστικό ή προσβλητικό χαρακτήρα κατά μίας τέτοιας ομάδας ή μέλους της τιμωρείται, με τις τιμές της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου».
Δηλαδή, οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν περιορίζονται στην καταδίκη των ναζιστικών θηριωδιών, αλλά επεκτείνονται και σε ό,τι θεωρεί ή βαφτίζει «έγκλημα πολέμου» και «γενοκτονία» η κυρίαρχη ιδεολογία, με γνώμονα την οποία κινούνται διεθνή δικαστήρια κι άλλοι ελεγχόμενοι οργανισμοί.
Το πρόσχημα που προβάλλεται, ότι το νομοσχέδιο έρχεται ως απάντηση στον αυξανόμενο ρατσισμό, δεν ισχύει καθώς ο ίδιος ο τίτλος του αναφέρει πως αυτό γίνεται απλά για να εξειδικευτεί η απόφαση - πλαίσιο. Οσο για τον ισχυρισμό ότι η νομοθετική αυτή ρύθμιση έρχεται να καλύψει κενά της νομοθεσίας, τον καταρρίπτει το γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος 927 του 1979, που τώρα τροποποιείται, τιμωρεί ακόμη και τις προσβλητικές ρατσιστικές εκφράσεις. Μάλιστα, με τροπολογία που ψηφίστηκε το 2001, τα παραπάνω εγκλήματα διώκονται αυτεπάγγελτα. Επομένως, έρχεται ένας νόμος να ποινικοποιήσει την όποια διαφορετική άποψη, π.χ., για ιστορικά ζητήματα, όπως είναι ο χαρακτηρισμός «γενοκτονία» μιας εθνότητας. Αρα, ποινικοποιείται και η άποψη και η ιστορική έρευνα, επειδή αυτό συμφέρει σήμερα την αστική τάξη, την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων.
Ηταν χαρακτηριστικό το σχόλιο του βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Γκιόκα κατά την τοποθέτησή του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής: «Το άρθρο αναφέρεται, πέρα από τα εγκλήματα του ναζισμού, γενικά σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, γενοκτονίες, εγκλήματα πολέμου. Ποιος θα τα κρίνει; Τα διεθνή δικαστήρια, που υιοθετούν όλα τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών για να δικαιολογήσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας; Τα ελληνικά δικαστήρια; Δηλαδή, θα κάνει μήνυση κάποιος στο ΚΚΕ, σε έναν ιστορικό, σε έναν επιστήμονα που δεν δέχεται την παραχάραξη της Ιστορίας και την προπαγάνδα για τα "εγκλήματα του κομμουνισμού" και θα έρχεται ένα μονομελές πλημμελειοδικείο να αποφανθεί αν ο Λένιν ή ο Στάλιν έκαναν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, με βάση τις αποφάσεις της ΕΕ; Με αυτές τις γενικεύσεις καταφέρνετε να ξεγλιστράει η Χρυσή Αυγή».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κόμματος έκανε καθαρό ότι: «Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι δεν είναι αντίθετο με τη βελτίωση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, αν και σε γενικές γραμμές τη θεωρούμε επαρκή για την τιμωρία ρατσιστικών πράξεων και συμπεριφορών». Και σημείωσε πως το γεγονός ότι το υπάρχον πλαίσιο δεν αξιοποιήθηκε για την αντιμετώπιση τέτοιων πράξεων «δεν ήταν θέμα ανεπάρκειας, ήταν θέμα πολιτικής βούλησης, ανοχής απέναντι σε τέτοιου είδους φαινόμενα».
«Θα μπορούσαν να υπάρχουν βελτιώσεις - πρόσθεσε - στην υπάρχουσα νομοθεσία, όχι γιατί πιστεύουμε ως ΚΚΕ ότι φταίει η ελλιπής νομοθεσία για την έξαρση ρατσιστικών φαινομένων, αλλά για να μπορεί να υπάρχει μια ακόμη δυνατότητα να προστατευθούν τα πιο ευάλωτα τμήματα των εργαζομένων, όπως οι μετανάστες, το εργατικό - λαϊκό κίνημα να αντιπαλεύει το ρατσισμό και το δηλητήριο που χύνει».
Ο Γ. Γκιόκας έκανε σαφές ότι «ως ΚΚΕ δεν θεωρούμε ότι με νόμους και δικαστικές αποφάσεις μέσα στο πλαίσιο του σημερινού συστήματος μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά ο ρατσισμός και ο ναζισμός», γιατί είναι γέννημα - θρέμμα του συστήματος. Ενώ τόνισε ότι «ο ναζισμός αξιοποιήθηκε από το σύστημα για να παγιδεύσει λαϊκό κόσμο και σήμερα αξιοποιείται με το δήθεν μάζεμά του για να προωθηθεί η θεωρία των άκρων, να συνδέεται η εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής με την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Η οριστική και τελεσίδικη αντιμετώπιση του ρατσισμού και του ναζισμού μπορεί να γίνει μόνο σε ρήξη με το σύστημα που τον γεννά».
Τον Απρίλη του 2007, το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αποφάσισε την έκδοση απόφασης - πλαισίου, με τον τίτλο «Για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου». Με την απόφαση αυτή και κάτω από τον όρο «ολοκληρωτικά καθεστώτα», όπου ανιστόρητα, αντιεπιστημονικά και συκοφαντικά εξίσωναν το φασισμό - ναζισμό με τον πιο συνεπή και αταλάντευτο αντίπαλό του - τόσο θεωρητικά όσο και ιστορικά - τον κομμουνισμό, ξεκίνησε η σύγχρονη εκστρατεία ποινικοποίησης της κομμουνιστικής ιδεολογίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και της ίδιας της ταξικής πάλης.
Στις 3/6/2008, με πρωτοβουλία της Τσέχικης Προεδρίας, εκδόθηκε η Διακήρυξη της Πράγας «Σχετικά με την Ευρωπαϊκή Συνείδηση και τον Κομμουνισμό», όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται: «...πολλά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο όνομα του κομμουνισμού πρέπει να εκτιμηθούν ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας (...) Με τον ίδιο τρόπο που τα ναζιστικά εγκλήματα εκτιμήθηκαν από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης», και να υπάρξει «ευρωπαϊκή και διεθνής πίεση για αποτελεσματική καταδίκη των παρελθόντων κομμουνιστικών εγκλημάτων και για αποτελεσματική πάλη ενάντια σε τρέχοντα κομμουνιστικά εγκλήματα».
Το Νοέμβρη του 2008 εκδίδεται τελικά η απόφαση 2008/913/ΔΕΥ, η οποία ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο. Μπορεί μεν να μην περιλαμβάνεται ευθέως η ποινικοποίηση της κομμουνιστικής ιδεολογίας, όμως δίνεται το «πράσινο φως».
Στις Βαλτικές χώρες, θεωρείται έγκλημα πολέμου και έχουν ασκηθεί διώξεις σε όσους εγκωμιάζουν ή δεν καταδικάζουν την ηρωική δράση του Κόκκινου Στρατού, που τσάκισε τους φασίστες κατακτητές, γιατί έτσι συμφέρει να ξαναγράψουν την Ιστορία οι νεκραναστημένοι συνεργάτες των ναζί κατακτητών που απολαμβάνουν την προστασία της ΕΕ. Με ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο λιμός στην Ουκρανία την περίοδο 1932 - '33, θεωρείται «τεχνητός» λιμός και αναγνωρίζεται ως έγκλημα κατά του ουκρανικού λαού και της ανθρωπότητας. Ανάλογη προσπάθεια να αναγνωριστεί ως έγκλημα πολέμου γίνεται και με το Κατίν, όπου ΕΕ, κράτη - μέλη και άλλοι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί - που δήθεν ανησυχούν για την άνοδο του ναζισμού - έχουν αναλάβει το ρόλο του διαφημιστή της χαλκευμένης από τον ίδιο τον Γκέμπελς συκοφαντίας σε βάρος της ΕΣΣΔ για τη σφαγή στο Κατίν. Αξιοποιείται, δηλαδή, η συγκεκριμένη απόφαση για να ποινικοποιηθεί η ιδεολογικοπολιτική άποψη και η αποτίμηση ιστορικών γεγονότων που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της αστικής τάξης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 14/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη