Στην τελική τους ευθεία εισέρχονται οι Πανελλήνιες Εξετάσεις για το έτος 2026, καθώς την Τρίτη 16 Ιουνίου ξεκινά η εξεταστική διαδικασία για τα ειδικά μαθήματα. Η συγκεκριμένη φάση αφορά τους αποφοίτους των Γενικών (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) οι οποίοι διεκδικούν μια θέση σε σχολές που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις. Η αυλαία της διαδικασίας ανοίγει παραδοσιακά με το μάθημα της Αγγλικής Γλώσσας, ενώ ο κύκλος των γραπτών δοκιμασιών πρόκειται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη 25 Ιουνίου με την εξέταση των Ισπανικών.
Παράλληλα με τις γραπτές δοκιμασίες, σε εξέλιξη θα βρίσκεται και η διαδικασία για τους υποψηφίους των Τμημάτων Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα, έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι απαραίτητες υγειονομικές εξετάσεις καθώς και τα πρακτικά αγωνίσματα (δοκιμασίες) για την εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.
Το ημερολόγιο των εξετάσεων
Το υπουργείο έχει διαμορφώσει το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα των δοκιμασιών, το οποίο εκτείνεται σε διάστημα δέκα ημερών και περιλαμβάνει τις εξής ημερομηνίες:
- Τρίτη 16 Ιουνίου: Αγγλικά (Έναρξη στις 10:00 π.μ.)
- Τετάρτη 17 Ιουνίου: Ελεύθερο Σχέδιο (Έναρξη στις 08:30 π.μ.)
- Πέμπτη 18 Ιουνίου: Γραμμικό Σχέδιο (Έναρξη στις 08:30 π.μ.)
- Παρασκευή 19 Ιουνίου: Γερμανικά (Έναρξη στις 08:30 π.μ.)
- Σάββατο 20 Ιουνίου: Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία (Έναρξη στις 10:00 π.μ.)
- Δευτέρα 22 Ιουνίου: Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία (Έναρξη στις 08:30 π.μ.)
- Τρίτη 23 Ιουνίου: Γαλλικά (Έναρξη στις 08:30 π.μ.)
- Τετάρτη 24 Ιουνίου: Ιταλικά (Έναρξη στις 08:30 π.μ.)
- Πέμπτη 25 Ιουνίου: Ισπανικά (Έναρξη στις 08:30 π.μ.)
Ωράριο προσέλευσης και χρονική διάρκεια ανά μάθημα
Για την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος, οι υποψήφιοι υποχρεούνται να βρίσκονται στα εξεταστικά κέντρα έγκαιρα. Συγκεκριμένα, η άφιξη πρέπει να γίνεται έως τις 08:00 π.μ. για όσα μαθήματα η εξέταση ξεκινά στις 08:30 π.μ., και έως τις 09:30 π.μ. για τις δοκιμασίες που έχουν ως ώρα έναρξης τις 10:00 π.μ.
Αναφορικά με τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι μαθητές επάνω στα θρανία, αυτός ποικίλλει ανάλογα με το αντικείμενο:
- Για τις ξένες γλώσσες (Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά) η διάρκεια είναι 3 ώρες.
- Για το Ελεύθερο και το Γραμμικό Σχέδιο προβλέπεται η μεγαλύτερη διάρκεια, η οποία φτάνει τις 6 ώρες.
- Το μάθημα της Μουσικής Αντίληψης, Θεωρίας και Αρμονίας θα διαρκέσει 3 ώρες και 30 λεπτά.
- Η Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία αποτελεί εξαίρεση, καθώς πρόκειται για ατομική εξέταση που διαρκεί από 4 έως 6 λεπτά για κάθε υποψήφιο.
Όσον αφορά τη χωροταξική κατανομή των μαθητών, ειδικά για το μαζικό μάθημα των Αγγλικών, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένα εξεταστικά κέντρα. Αυτές οι μονάδες έχουν ήδη καθοριστεί και οριστεί με σχετικές αποφάσεις από τις κατά τόπους αρμόδιες Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.