Μεγάλη προχειρότητα διέκρινε τα θέματα των Λατινικών στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, που, σε συνδυασμό με αστοχίες σε άλλα μαθήματα, δίνουν μια αρνητική εικόνα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται μια διαδικασία σημαντική για την ελληνική κοινωνία.
Ας τα πάρουμε λοιπόν με τη σειρά:
- Στο θέμα Δ2α δίνονται δυο ακριβώς ίδιες προτάσεις (είδος, εισαγωγή, εκφορά) και ζητείται να μεταφερθούν στον ευθύ λόγο. Για ποιο λόγο να αξιολογηθεί και να μοριοδοτηθεί 2 φορές η ίδια ακριβώς άσκηση;
- Στο ίδιο θέμα οι οδηγίες της ΚΕΕ δεν πρόβλεπαν βαθμολόγηση της χρήσης ερωτηματικού στον ευθύ λόγο. Κατόπιν ερωτημάτων από πολλά βαθμολογικά κέντρα η απάντησή της ήταν πως προφανώς απαιτείται η χρήση του ερωτηματικού. Με ποιον λοιπόν ακριβώς τρόπο απαιτείται κάτι το οποίο δεν βαθμολογείται;;;
- Στο ίδιο θέμα η σωστή απάντηση στο υποερώτημα ii μπορεί να είναι Nasica domi non est (νοηματικά η ορθότερη) Ego domi non sum και Domi non sum (Το υποκείμενο ego εννοείται εφόσον έχουμε ρήμα α΄ ενικού προσώπου και προφανώς μπορεί να παραλειφθεί όπως ακριβώς και στα ελληνικά).
Η ΚΕΕ θεωρεί ως μόνη αποδεκτή απάντηση την δεύτερη χωρίς φυσικά να δικαιολογεί την επιλογή της
- Στο θέμα Δ2β ζητείται η μετατροπή της ενεργητικής σύνταξης σε παθητική μιας περιόδου στην οποία υπάρχουν 4 υποκείμενα [το ένα έχει και επιθετικό προσδιορισμό, άρα 5 λέξεις]. Επομένως η γνώση ενός και μόνο πράγματος βαθμολογείται με 5(!) μονάδες.
- Όταν, κατόπιν εορτής προφανώς, το συνειδητοποίησε η ΚΕΕ, έστειλε οδηγία ότι και με εμπρόθετη εκφορά του ποιητικού αιτίου η απάντηση θα θεωρείται σωστή. Διόρθωσε δηλαδή το λάθος της με ένα άλλο λάθος. Η δικαιολογία ότι όλα τα υποκείμενα είναι δυνατόν να θεωρηθούν μεταφορικά έμψυχα δεν ευσταθεί, γιατί αναιρεί το νόημα της διδασκαλίας του φαινομένου.
Πολλές αστοχίες για μια επιτροπή! Είναι απαράδεκτο, σε μια διαδικασία που συμβαίνει μια φορά το χρόνο και κρίνει ποιοι μαθητές θα εισαχθούν στις πανεπιστημιακές σχολές, η ΚΕΕ να επιδεικνύει τέτοιου μεγέθους προχειρότητα (γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι πρόκειται για άγνοια).
* Γ. Πλακίδας, καθηγητής, μέλος της συντακτικής ομάδας του study4examsγια το μάθημα των Λατινικών.
Όλα τα νέα και οι ειδήσεις που αφορούν τις Πανελλήνιες
Βαθμολογίες κάτω από τη βάση... να φάνε και οι κότες! Μα τι συμβαίνει επιτέλους;
Πανελλήνιες 2025: Με ποια κριτήρια επιλέγω σχολές για το Μηχανογραφικό μου;
Μηχανογραφικό 2025: Αυτός είναι ο χάρτης των αντιστοιχιών για 96 Τμήματα - Οι μεγάλες αλλαγές