Δύο μαθητές από σχολεία του Ηρακλείου είδαν τα γραπτά τους να μηδενίζονται κατά τη δεύτερη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τα Γενικά Λύκεια, εξαιτίας της κατοχής κινητού τηλεφώνου στον χώρο εξέτασης.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, η κατοχή ή/και χρήση κινητού τηλεφώνου ή οποιασδήποτε συσκευής με δυνατότητα επικοινωνίας, ανεξαρτήτως χρήσης, αποτελεί σοβαρή παράβαση, η οποία επισύρει αυτόματο μηδενισμό του γραπτού.
Το περιστατικό σημειώθηκε στα εξεταστικά κέντρα του Ηρακλείου, ενώ παρόμοια περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε προηγούμενες εξετάσεις στο Ρέθυμνο και άλλες περιοχές της Κρήτης, με τις αρμόδιες επιτροπές να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τον κανονισμό.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιτηρητές είναι υποχρεωμένοι να απομακρύνουν οποιονδήποτε υποψήφιο παραβεί τους όρους του κανονισμού, ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Μήνυμα προς τους υποψηφίους:
Οι μαθητές καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν να φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα ή οποιαδήποτε συσκευή τεχνολογίας, ακόμη κι αν δεν σκοπεύουν να τη χρησιμοποιήσουν. Η αυστηρότητα στην εφαρμογή των κανόνων είναι δεδομένη και τα περιθώρια παρερμηνείας μηδενικά.
Η συνέπεια για τους δύο μαθητές, λίγες μόλις ημέρες πριν ολοκληρωθεί η εξεταστική διαδικασία, υπενθυμίζει πόσο κρίσιμη είναι η τήρηση των οδηγιών και η υπευθυνότητα σε κάθε στάδιο των Πανελλαδικών.