panelladikes_02
Στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις υπάρχουν τμήματα που βάσει του τίτλου τους δεν πάει τα μυαλό μας στα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρουν

Καθώς με τον καινούργιο χρόνο αρχίζει η αντίστροφη πορεία, οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων (2025) ακόμη και όσοι είναι ήδη κατασταλαγμένοι για το πεδίο που θέλουν να ακολουθήσουν, καλό θα ήταν να μην επαναπαυθούν και να αναζητήσουν εξονυχιστικά τα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρουν οι σχολές του ενδιαφέροντός τους.

Κι αυτό γιατί καθένα από τα συνολικά 453 τμήματα που θα υπάρχουν προς συμπλήρωση στο μηχανογραφικό κρύβουν ιδιαιτερότητες και επαγγελματικές δυνατότητες που από τους τίτλους τους δεν είναι εμφανείς.

Όπως επισημαίνουν οι σύμβουλοι της Orientum και καταγράφει η Σοφία Χρήστου στην Καθημερινή, υπάρχουν τμήματα που βάσει του τίτλου τους δεν πάει τα μυαλό μας στα επαγγελματικά δικαιώματα που προσφέρουν, καθώς αυτός δεν παραπέμπει απευθείας και στην άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος που προσφέρουν.

Σχολές με παρόμοιο τίτλο, αλλά διαφορετικά δικαιώματα

Ξεκινώντας από τις ανθρωπιστικές επιστήμες, ένα παράδειγμα για τις σχολές με παρόμοιο τίτλο, αλλά διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα είναι τα Παιδαγωγικά.

Ειδικότερα από τα τμήματα Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης μπορεί κάποιος να γίνει δάσκαλος. Ωστόσο οι απόφοιτοι στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ θα αποκτήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του φιλολόγου.

Επίσης ενώ από όλα τα τμήματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας οι απόφοιτοι αποκτούν δικαιώματα φιλολόγου, εντάσσονται δηλαδή στο ΠΕ02, οι απόφοιτοι του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών δεν αποκτούν προς το παρόν τα επαγγελματικά δικαιώματα του φιλολόγου. Το ίδιο ισχύει και για το τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, από το οποίο δεν μπορεί κανείς να γίνει φιλόλογος.

Ένα ακόμη παράδειγμα είναι το τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη το οποίο εντάσσει τους αποφοίτους του στην κατηγορία (ΠΕ71) των Δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αν εκείνοι επιλέξουν την κατεύθυνση «Εκπαίδευση ατόμων με ειδικές ανάγκες». Ωστόσο το τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Κόρινθο, το οποίο έχει παρόμοιο τίτλο με αυτό του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στην πραγματικότητα δεν προσφέρει τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.

Αλλάζοντας επιστημονικό πεδίο, στο τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής οι απόφοιτοι ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν, θα αποκτήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχου είτε Αισθητικής και Κοσμητολογίας, είτε Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας, είτε Ιατρικών Εργαστηρίων, είτε Οδοντικής Τεχνολογίας, είτε Οπτικής και Οπτομετρίας. Αντίθετα από το τμήμα Βιοϊατρικών επιστημών του ΔΙΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη οι απόφοιτοι έχουν μόνο την επιλογή του πτυχιούχου Ιατρικών Εργαστηρίων.

Παρόμοια περίπτωση είναι και αυτή του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, όπου οι απόφοιτοι αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του βιολόγου, ενώ από το τμήμα Βιοτεχνολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του γεωπόνου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

9ο δ
Αυτό το σχολείο θα το «αξιολογήσει» κανείς προτού καταρρεύσει στα κεφάλια παιδιών και εκπαιδευτικών;
Πατέρας μαθήτριας, με επιστολή του προς το alfavita.gr υπέδειξε το πρόβλημα περιλαμβάνοντας και τι φωτογραφίες που ακολουθούν και εικονίζουν την κακή...
Αυτό το σχολείο θα το «αξιολογήσει» κανείς προτού καταρρεύσει στα κεφάλια παιδιών και εκπαιδευτικών;
panelladikes 2023
Πανελλήνιες 2025: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στα Μαθηματικά
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2025: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στα Μαθηματικά από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλήνιες 2025: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στα Μαθηματικά
molivia
Μισθολογική καθήλωση - Απαράδεκτη ποινή για διωκόμενη εκπαιδευτικό
Αυθαίρετη και παράνομη ποινή στην εκπαιδευτικό Κυριακή Μπουρμπούλη - Κάλεσμα για στήριξη και αντιδράσεις εκπαιδευτικών
Μισθολογική καθήλωση - Απαράδεκτη ποινή για διωκόμενη εκπαιδευτικό
Πρόστιμο
Πρόστιμο έως 700 ευρώ για χιλιάδες Έλληνες οδηγούς - Τι πρέπει να αφαιρέσουν άμεσα από το αυτοκίνητο
Οποιοδήποτε παράπτωμα εντοπιστεί κατά τη διάρκεια ενός τροχονομικού ελέγχου μπορεί να επιφέρει πρόστιμο που φτάνει έως και 700 ευρώ
Πρόστιμο έως 700 ευρώ για χιλιάδες Έλληνες οδηγούς - Τι πρέπει να αφαιρέσουν άμεσα από το αυτοκίνητο