Πανελλήνιες 2021: Πώς υπολογίζονται τα μόρια στα αγωνίσματα
Πώς υπολογίζονται τα μόρια για όλους τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων που θέλουν να πετύχουν στα ΤΕΦΑΑ; Σε ποια αθλήματα εξετάζονται οι μαθητές; Που κυμαίνονται οι βάσεις στις πανελλήνιες για τα τμήματα αυτά

Οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων που θέλουν να εξασφαλίσουν μία θέση σε κάποιο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) θα πρέπει εκτός από τα μαθήματα να υποβληθούν σε υγειονομική εξέταση και σε πρακτικές δοκιμασίες (αθλήματα).

Η υγειονομική εξέταση περιλαμβάνει παθολογικές, οφθαλμολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις, ενώ οι ιατρικές εξετάσεις μπορεί να είναι και από ιδιώτη ιατρό.

Η πρακτική δοκιμασία προβλέπει εξέταση σε 3 από τα 4 αγωνίσματα που αναφέρονται παρακάτω. Ο μέσος όρος των 3 αγωνισμάτων πολλαπλασιάζεται επί 200 για να δώσει τα επιπλέον μόρια. (Άριστα:4000 μόρια)

Ο χρόνος και ο τόπος των εξετάσεων ανακοινώνεται συνήθως πριν από τη λήξη των απολυτηρίων εξετάσεων της Γ' Λυκείου. Οι εξετάσεις στις πρακτικές δοκιμασίες πραγματοποιούνται συνήθως μετά το πέρας των εξετάσεων των μαθημάτων.

Τα αθλήματα που εξετάζονται

Τα αθλήματα διαφέρουν για άνδρες και γυναίκες και τα μόρια τους υπολογίζονται βάση των επιδόσεων των υποψηφίων σε μέτρα και εκατοστά για τη σφαιροβολία και το μήκος σε δευτερόλεπτα για τον αγώνα δρόμου και κολύμβησης.

Συγκεκριμένα τα αγόρια εξετάζονται στα:

 • Δρόμος 400 μέτρων
 • Άλμα σε μήκος
 • Σφαιροβολία (6 κιλά)
 • Κολύμβηση 50 μέτρα ελεύθερο

Ενώ τα κορίτσια δοκιμάζονται ως εξής:

 • Δρόμος 200 μέτρων
 • Άλμα σε μήκος
 • Σφαιροβολία (4 κιλά)
 • Κολύμβηση 50 μέτρα ελεύθερο

Πώς υπολογίζονται τα μόρια

Τα μόρια στις πρακτικές δοκιμασίες υπολογίζονται βάση των επιδόσεων των υποψηφίων όπως φαίνεται στους παρακάτω πίνακες και στην συνέχεια προστίθενται στα μόρια που έχουν συγκεντρώσει οι υποψήφιοι από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.

Τα μόρια για τα ΤΕΦΑΑ υπολογίζονται σύμφωνα με τους πίνακες παρακάτω. Ο υπολογισμός του μέσου όρου γίνεται με δύο δεκαδικά ψηφία (ακρίβεια εκατοστού).

Αγωνίσματα Αρρένων

Πανελλήνιες 2021: Πώς υπολογίζονται τα μόρια στα αγωνίσματα

Αγωνίσματα Θηλέων

Πανελλήνιες 2021: Πώς υπολογίζονται τα μόρια στα αγωνίσματα

Να σημειώσουμε ότι φέτος στην αγωνία των υποψηφίων προστίθεται και η εισαγωγής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, καθώς και οι συντελεστές βαρύτητας.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα ανακοινωθεί για κάθε Τμήμα, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι βαθμολογίες στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, στα ειδικά μαθήματα, και στις πρακτικές δοκιμασίες, στα οποία έχει τεθεί και σε αυτά ελάχιστη βάση εισαγωγής.

Οι νέες αλλαγές που φέρνει το νέο Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τις πανελλήνιες εξετάσεις αναμένεται να αφήσει εκτός Πανεπιστημίων πάνω από 20.000 υποψηφίους.

Τμήματα ΤΕΦΑΑ

Υπάρχουν συνολικά πέντε Τμήματα στην Ελλάδα στα οποία μπορούν να σπουδάσουν την επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού οι υποψήφιοι που συμμετέχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα ΤΕΦΑΑ υπάρχουν σε Αθήνα (ΕΚΠΑ) , Θεσσαλονίκη (ΑΠΘ), Σέρρες (ΑΠΘ), Κομοτηνή (ΔΠΘ) και Τρίκαλα ( Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

Οι Πανεπιστημιακές Σπουδές σε όλα τα ΤΕΦΑΑ είναι τετραετούς φοίτησης και οδηγούν σε πτυχίο, σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, επιπέδου 6 (αντίστοιχο του Bachelor's Degree).

Βάσεις 2020

Οι βάσεις εισαγωγής όπως διαμορφώθηκαν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις το 2020:

 • Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Αθήνα): ΕΚΠΑ - 17.450
 • Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Θεσσαλονίκη): ΑΠΘ - 17.116
 • Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Σέρρες): ΑΠΘ - 14.609
 • Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Κομοτηνή): ΔΠΘ - 13.941
 • Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (Τρίκαλα): Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - 15.666

Δείτε Εδώ όλες τις βάσεις του 2020

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Ένα self test για μαθητές-εκπαιδευτικούς από τις 17 Μαΐου

Πανελλαδικές 2021: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα εξετάσεων για ΓΕΛ - ΕΠΑΛ

Σε όλα τα σχολεία το ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ μάθημα ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - ΝΕΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΜΟΡΙΟΟΤΗΣΗ

Το Κορυφαίο Μοριοδοτούμενο σεμινάριο στην ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ του Παν.Αιγαίου ΧΩΡΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

Μόρια για Προσλήψεις - ΑΣΕΠ - Μεταπτυχιακά με ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΓΓΛΙΚΩΝ LTE του GoLearn - ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΗ ΜΟΝΟ σε Reading - Listening

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ για ΑΣΕΠ σε 10 ημέρες εξ αποστάσεως με ΔΩΡΕΑΝ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ 97% ΕΠΙΤΥΧΙΑ

σχετικά άρθρα

exosi syggrafea palaistini
Παλαιστίνη: Έξωση σε συγγραφέα μετά από αποκαλύψεις στο CNN (Βίντεο)
«Με πέταξαν στο δρόμο και μου είπαν ότι δεν μπορούσα να επιστρέψω στη γειτονιά», δηλώνει ο Παλαιστίνιος συγγραφέας και ποιητής, μετά τις...
Παλαιστίνη: Έξωση σε συγγραφέα μετά από αποκαλύψεις στο CNN (Βίντεο)