Η αυλαία έπεσε - Ή σχεδόν έπεσε
Μια ευχαριστήρια επιστολή εκπαιδευτικού και μητέρας

Τώρα που η αυλαία των Πανελλαδικών έπεσε… ή σχεδόν έπεσε… αισθάνομαι επιτακτική την ανάγκη ως εκπαιδευτικός και μητέρα υποψηφίου Πανελλαδικών Εξετάσεων να εκφράσω ένα μεγάλο Ευχαριστώ και ένα μεγάλο Μπράβο στους:

  1. Εκπαιδευτικούς που παρά τον Covid - 19 στάθηκαν άξιοι των περιστάσεων και έδωσαν δυναμικά το παρόν για να διεξαχθούν με ομαλό τρόπο οι Πανελλαδικές. Σε αυτούς που αρχικά αφιέρωσαν ώρες προσωπικού χρόνου και δουλειάς για να υλοποιήσουν το Πρόγραμμα της Εξ Αποστάσεως Διδασκαλίας  (Σύγχρονης και Ασύγχρονης) έτσι ώστε οι μαθητές - και κυρίως οι μαθητές της Γ‘ Λυκείου - να νιώσουν πως η εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται κανονικά. Σε όλους αυτούς που αν και δεν ήθελαν για ιδεολογικούς λόγους ή δεν μπορούσαν να υλοποιήσουν το παραπάνω Πρόγραμμα στάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια ακοίμητοι φρουροί των παιδιών μας. Σε αυτούς τους «τεμπέληδες», «αχρείους», «αδαείς» εκπαιδευτικούς που τόσο εύκολα οι ιθύνοντες (πολιτικοί και δημοσιογράφοι) εξύβριζαν με τους παραπάνω βαρύτατους χαρακτηρισμούς όλο αυτό το διάστημα, ξεχνώντας πως αυτοί ήταν που πάντα στήριζαν και εξακολουθούν να  στηρίζουν με πενιχρή βοήθεια από την Πολιτεία το δημόσιο σχολείο!!! Σε αυτούς που πρώτοι μου φανέρωσαν την κλίση του παιδιού μου στο Σχέδιο και που τον έστρεψαν στην Κατεύθυνση Σπουδών που του ταιριάζει!!! Σε αυτούς δηλαδή που οι μισοί και πλέον με τα νέα δεδομένα θα αναγκαστούν να χάσουν τη δουλειά τους!!! Σε αυτούς που αν και είχαν παιδιά στο Δημοτικό, που αν και νόσησαν πριν από την διεξαγωγή των Πανελλαδικών αρνήθηκαν να πάρουν Άδεια Ειδικού Τύπου λέγοντας πως πρέπει «να βάλουν πλάτη» γιατί οι Πανελλαδικές έπρεπε να διεξαχθούν με κάθε τρόπο!!! Σε όλους αυτούς τους μάχιμους εκπαιδευτικούς, λοιπόν, που έδωσαν και δίνουν το παρόν για  να ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία.
  2. Μαθητές Γ’ Λυκείου – Υποψηφίους!!! Κάθε χρόνο οι μαθητές – υποψήφιοι είναι ήρωες αφού το ψυχολογικό φορτίο αυτών των εξετάσεων είναι πολύ μεγάλο. Οι μαθητές που δίνουν για δεύτερη φορά Πανελλαδικές είναι δύο φορές ήρωες. Οι φετινοί, όμως, μαθητές – υποψήφιοι ήταν και είναι υπερήρωες!!! Και ο λόγος; Αρχικά είχαν να εξασκηθούν σε δύο καινούρια μαθήματα: στην Λογοτεχνία και στην Κοινωνιολογία. Είχαν μια τεράστια ύλη που την είχαν τελειώσει πριν αφαιρεθεί (μέσα Απριλίου) από το Υπουργείο. Και το πιο βασικό: από την 11η Μαρτίου άλλαξε ριζικά η ζωή τους!!! Κλείστηκαν μέσα στο σπίτι τους με μοναδική συντροφιά τα βιβλία τους και τα μέλη των οικογενειών τους. Αφιέρωσαν ατελείωτες ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή για να κάνουν τα μαθήματά τους. Έχασαν ξαφνικά την κανονικότητά τους. Έχασαν το σχολείο τους, τους φίλους τους, τις παρέες τους, ακόμα και τις εντάσεις και τους διαπληκτισμούς με τους καθηγητές τους. Και κυρίως έπρεπε να παλέψουν με τον φόβο μιας πανδημίας. Με τον φόβο του αν θα νοσήσουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους, με τον φόβο του αν και πότε θα διεξάγονταν οι Εξετάσεις. Γι’ αυτό και εγώ, που γνωρίζω,             εξ ιδίων, την ψυχολογική τους  πίεση σας μιλώ ειλικρινά πως κάθε άλλο παρά «τυχερή χρονιά» ήταν!!! Πως κάθε άλλο παρά «εύκολη χρονιά» ήταν, αφού όπως λέγεται είχαν άπλετο χρόνο για διάβασμα!!! Λυπάμαι αλλά δεν ήταν έτσι! Σκεφθείτε μόνο πόσο γρήγορα μπήκαν στην πραγματικότητα των ενηλίκων,  πόσο απότομα διακόπηκε η σχολική τους φοίτηση. Γι’ αυτόν τον λόγο εύχομαι ολόψυχα «καμία άλλη φουρνιά μαθητών να μην είναι ΤΟΣΟ ΤΥΧΕΡΗ όσο ήταν αυτή!!!».
  3. Γονείς των υποψηφίων. Στους ανθρώπους αυτούς που φέτος είχαν ένα επιπρόσθετο βάρος και άγχος: τον φόβο της πανδημίας. Σε όλους εσάς που νυχθημερόν τρέματε για τα παιδιά σας, για το τι θα γίνει τελικά… Σε όλους εσάς που αντιμετωπίσατε επιπλέον οικονομικά προβλήματα, μιας και ξαφνικά μείνατε εκτός εργασίας. Που αν και μπορεί να σας έτυχαν προβλήματα υγείας ή άλλα οικογενειακά προβλήματα έπρεπε να παλέψετε και να διατηρήσετε τις ισορροπίες όταν ήσασταν όλοι έγκλειστοι. Και ως κορωνίδα: να διατηρήσετε ακμαίο το ηθικό των παιδιών σας που σε λίγο θα καλούνταν στην αρένα των Εξετάσεων!!!

          Τέλος, επιτρέψτε μου προσωπικά να ευχαριστήσω όλους όσους οδήγησαν τον γιο μου σε αυτές τις Εξετάσεις. Αρχικά, το προσωπικό του Βαφειαδάκειου Βρεφονηπιακού Σταθμού Αγίων Αναργύρων που του έδωσε τα πρώτα ερεθίσματα και ερείσματα ένταξής του στο σχολικό περιβάλλον. Τους δασκάλους του από το 9ο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Αναργύρων και τους καθηγητές του από το 2ο Γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων που του εμφύσησαν γνώσεις και αρχές. Τους καθηγητές του από το 3ο Γενικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων (τόσο της Α’ όσο και της Β’ Λυκείου). Κυρίως, όμως, τους καθηγητές της Γ’ Λυκείου που καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, και ειδικά υπό τις αντίξοες συνθήκες που ζήσαμε,  έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να αισθάνονται οι μαθητές ότι είναι δίπλα τους… Επιπλέον, τους καθηγητές του από το Φροντιστήριο και τα Ιδιαίτερα μαθήματα (ναι, ναι, υπάρχουν και αυτοί!) που τον βοήθησαν με κάθε τρόπο!!!

          Και θα ήταν παράλειψή μου εάν δεν ευχαριστούσα ολόψυχα την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους οικείους μου, τους συναδέλφους μου (πρώην και νυν) που ανέχθηκαν όλο αυτό το εφιαλτικό διάστημα τις φωνές μου, τα νεύρα μου, την οργή μου, το κλάμα μου, τη θλίψη μου, την απογοήτευσή μου… που ήταν εκεί, που με τα λόγια τους, τα μηνύματά τους, κάθε φορά μου έλεγαν: «Προχώρα!!! Όλα θα πάνε καλά!!! Θα δεις!!! Σε λίγο όλα θα τελειώσουν!!!».

          Έτσι, λοιπόν, φτάσατε – φτάσαμε στο τέλος…

          Καλά αποτελέσματα σε όλους τους υποψηφίους!!! Και να θυμάστε: ακόμα και αν δεν είναι τα αναμενόμενα, δώσατε μια μεγάλη μάχη και βγήκατε νικητές γιατί την  δώσατε!!!

       Καλή επιτυχία  σε όλους όσους δίνουν Ειδικά μαθήματα και Αγωνίσματα!!!

       Και σε όλους εσάς εύχομαι να έχετε ένα όμορφο, υγιές, ξέγνοιαστο και χαρούμενο Καλοκαίρι!!!

                 

Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς!!!

 Ψύκου Αικατερίνη

Εκπαιδευτικός – Φιλόλογος

του 1ου Γυμνασίου Αγίων Αναργύρων

Διαβάστε Επίσης:

Εκτοξεύεται η ζήτηση για το ετήσιο σεμινάριο του Παν.Αιγαίου στη Σχολική Ψυχολογία

googlenews4
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο GOOGLE NEWS 
viber67
Ακολουθήστε το alfavita.gr στο VIBER

 

σχετικά άρθρα

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει «λάθος» την απόφαση περιφερειών για κλειστά σχολεία τον Σεπτέμβριο
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει «λάθος» την απόφαση περιφερειών για κλειστά σχολεία τον Σεπτέμβριο
Λος Άντζελες και Σαν Ντιέγκο θα διατηρήσουν κλειστά τα σχολεία τους τον Σεπτέμβριο
Ο Τραμπ χαρακτηρίζει «λάθος» την απόφαση περιφερειών για κλειστά σχολεία τον Σεπτέμβριο
Βουλή: Επίκαιρες ερωτήσεις για την αφαίρεση διδακτικής υπηρεσίας λόγω κύησης και εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη
Βουλή: Επίκαιρες ερωτήσεις για την αφαίρεση διδακτικής υπηρεσίας λόγω κύησης και εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη
Συζήτηση επίκαιρων ερωτήσεων στη Βουλή
Βουλή: Επίκαιρες ερωτήσεις για την αφαίρεση διδακτικής υπηρεσίας λόγω κύησης και εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη