e-ΕΦΚΑ: Αυξήσεις στις συντάξεις εργαζομένων συνταξιούχων – Πώς να κερδίσετε έως 120 ευρώ τον μήνα

Κόσμος 0

Όταν ένας 18χρονος δεν μπορεί να συμπληρώσει τέσσερις λέξεις: Τα λόγια ενός καθηγητή που άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για το σχολείο.

kathigitis mathimatika pinakas kimolia mathites taxi sxoleio
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Δεν μπορούν να διαβάσουν»: Εκπαιδευτικός ξεσπάει σε κλάματα μέσα στην τάξη

Ένας καθηγητής σε λύκειο του Τέξας έβαλε τα κλάματα μέσα στην τάξη. Όχι επειδή ένας μαθητής τον προσέβαλε, ούτε επειδή συνέβη κάποιο ακραίο περιστατικό. Έκλαψε επειδή, όπως περιέγραψε ο ίδιος, βρέθηκε μπροστά σε κάτι που τον ξεπέρασε: τελειόφοιτοι μαθητές, παιδιά 17 και 18 ετών, δεν μπορούσαν να συμπληρώσουν τέσσερις λέξεις σε μια σχεδόν έτοιμη πρόταση.

Ο Ντάριους Γουίλιαμς, εκπαιδευτικός σε λύκειο του Χιούστον, είχε δώσει στους μαθητές του δύο μικρές παραγράφους για ανάγνωση, είχε συζητήσει μαζί τους το περιεχόμενο, είχε κρατήσει σημειώσεις στον πίνακα και, όπως υποστήριξε, είχε ουσιαστικά οδηγήσει τα παιδιά μέχρι την απάντηση. Κι όμως, αρκετοί μαθητές δεν κατάφεραν να μεταφέρουν στο χαρτί ούτε μια απλή ολοκληρωμένη σκέψη.

«Τέσσερις λέξεις», επαναλάμβανε στο βίντεο που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η απόγνωσή του δεν προερχόταν τόσο από μια αποτυχημένη άσκηση όσο από τη συνειδητοποίηση ότι είχε απέναντί του νέους ανθρώπους που βρίσκονταν ένα βήμα πριν από την αποφοίτηση και δυσκολεύονταν να χρησιμοποιήσουν τον γραπτό λόγο σε στοιχειώδες επίπεδο.

Και κάπου εκεί η ιστορία παύει να αφορά έναν καθηγητή στο Τέξας.

Το πραγματικό ερώτημα είναι πολύ μεγαλύτερο: Πώς μπορεί ένας μαθητής να φτάσει στα 18 του χρόνια, έχοντας περάσει περισσότερα από δέκα χρόνια στο σχολείο, χωρίς να μπορεί να διαβάσει με άνεση ή να αποτυπώσει στο χαρτί μια απλή σκέψη;

Το παράδοξο που περιέγραψε ο ίδιος ο καθηγητής είναι ίσως και το πιο ενδιαφέρον. Οι μαθητές του μπορούσαν να μιλήσουν. Μπορούσαν να επιχειρηματολογήσουν, να διαφωνήσουν, να υπερασπιστούν τις απόψεις τους. Όταν όμως έπρεπε να μετατρέψουν αυτή τη σκέψη σε γραπτό λόγο, πολλοί αδυνατούσαν.

Αυτό ακριβώς είναι μία από τις πιο ανησυχητικές μορφές λειτουργικού αναλφαβητισμού. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ένας νέος δεν γνωρίζει τα γράμματα ή δεν μπορεί να διαβάσει καθόλου. Σημαίνει ότι δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τη γλώσσα ώστε να κατανοήσει ένα κείμενο, να οργανώσει τη σκέψη του, να γράψει με σαφήνεια ή να αξιοποιήσει πληροφορίες στην καθημερινή ζωή.

Και τότε γεννιέται ένα ακόμη δύσκολο ερώτημα: Ποιος απέτυχε; Ο μαθητής ή ένα ολόκληρο εκπαιδευτικό σύστημα που τον άφηνε κάθε χρόνο να περνά στην επόμενη τάξη;

Γιατί ένα παιδί δεν ξυπνά ξαφνικά στα 18 του χρόνια χωρίς επαρκείς δεξιότητες γραφής. Υπήρξαν προηγουμένως χρόνια ολόκληρα σχολικής διαδρομής. Υπήρξαν αξιολογήσεις, εργασίες, τάξεις, εξετάσεις, εκπαιδευτικοί, αναλυτικά προγράμματα. Το πρόβλημα δεν εμφανίστηκε ξαφνικά στη Β΄ ή στη Γ΄ Λυκείου. Απλώς κάποια στιγμή έγινε αδύνατο να κρυφτεί.

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν παράλληλα για μαθητές της Νέας Υόρκης κάνουν τη συζήτηση ακόμη πιο ανησυχητική. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα για το σχολικό έτος 2025-2026, περισσότεροι από τους μισούς μαθητές σε ορισμένες τάξεις του Δημοτικού δεν έφτασαν το απαιτούμενο επίπεδο στις εξετάσεις Αγγλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας. Συνολικά, μόλις το 48% των μαθητών που εξετάστηκαν κρίθηκε επαρκές.

Πίσω όμως από τα ποσοστά υπάρχουν παιδιά.

Και πίσω από κάθε παιδί που δυσκολεύεται να γράψει μια παράγραφο υπάρχει πιθανότατα μια αλυσίδα μαθησιακών κενών που κάποτε δεν εντοπίστηκαν, κάποτε υποτιμήθηκαν και κάποτε απλώς μεταφέρθηκαν στην επόμενη τάξη.

Το βίντεο του Γουίλιαμς προκάλεσε αντιδράσεις. Ορισμένοι έσπευσαν να κατηγορήσουν τον ίδιο τον καθηγητή και να αμφισβητήσουν τις ικανότητές του. Εκείνος απάντησε παρουσιάζοντας τις σπουδές και τις πιστοποιήσεις του και προκάλεσε όσους θεωρούν εύκολη τη δουλειά του εκπαιδευτικού να μπουν οι ίδιοι σε μια σχολική αίθουσα και να αναλάβουν μια τάξη.

Ίσως όμως το σημαντικότερο σημείο της ιστορίας να μην είναι ούτε τα πτυχία του καθηγητή ούτε η συζήτηση στα social media.

Είναι τα δάκρυά του.

Γιατί πολλές φορές η κατάρρευση ενός εκπαιδευτικού δεν είναι αδυναμία. Είναι η στιγμή κατά την οποία συνειδητοποιεί ότι καλείται μέσα σε λίγους μήνες να διορθώσει κενά που δημιουργήθηκαν επί χρόνια. Να διδάξει το μάθημά του και ταυτόχρονα να μάθει σε έναν σχεδόν ενήλικο μαθητή πράγματα που θα έπρεπε να έχουν κατακτηθεί πολύ νωρίτερα.

Η εκπαίδευση έχει σήμερα αμέτρητα εργαλεία. Ψηφιακούς πίνακες, εφαρμογές, πλατφόρμες, τεχνητή νοημοσύνη, tablets, ηλεκτρονικά βιβλία. Όλα αυτά μπορούν να είναι πολύτιμα.

Όμως υπάρχει κάτι που παραμένει θεμελιώδες και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από καμία τεχνολογία: ένα παιδί πρέπει να μάθει να διαβάζει, να κατανοεί, να σκέφτεται και να γράφει.

Γιατί τέσσερις λέξεις μπορεί να φαίνονται λίγες.

Όταν όμως ένας νέος 18 ετών δεν μπορεί να τις γράψει, τότε αυτές οι τέσσερις λέξεις γίνονται μια ολόκληρη προειδοποίηση για το σχολείο.

 
0 Δείτε τα σχόλια

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις στο alfavita.gr

Υπουργείο Παιδείας: Διορισμός 4.789 εκπαιδευτικών μονίμων εκπαιδευτικών - Όλα τα ονόματα

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΟ: Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ ο ενιαίος γραπτός ΑΣΕΠ για 30.000 θέσεις προϊσταμένων

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Viber Ακολουθήστε το Αlfavita στο Viber

κόσμος