Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι έζησαν στιγμές δέους όταν σκάβοντας στην Ελ-Μπαχνάσα, στην επαρχία Μίνια, περίπου 190 χιλιόμετρα νότια του Καΐρου, ανακάλυψαν μια ταφική τοποθεσία που μοιάζει να βγήκε από μύθο: μούμιες με χρυσές γλώσσες στο στόμα τους.
«Δεν περιμέναμε ποτέ να βρούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής αρχαιολόγους. «Η θέα των χρυσών γλωσσών ήταν καθηλωτική».
Η ανασκαφή αποκάλυψε ξύλινα φέρετρα με ανθρώπινα λείψανα της ρωμαϊκής περιόδου, τυλιγμένα σε λινά υφάσματα με περίτεχνα γεωμετρικά μοτίβα. Τρεις από τις μούμιες είχαν στο στόμα τους χρυσές γλώσσες, ενώ μια άλλη έφερε μία από χαλκό.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα μεταλλικά αυτά εμφυτεύματα δεν ήταν διακοσμητικά. «Πρόκειται για ιεροτελεστία», εξηγεί η Δρ. Σάρα Χαλιλ. «Η χρυσή γλώσσα επέτρεπε στους νεκρούς να μιλήσουν στους θεούς, κυρίως στον Όσιρι, στη μετά θάνατον ζωή».
Η ανακάλυψη δεν σταματά εκεί. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν μούμιες με πρόσωπα καλυμμένα με φύλλα χρυσού, δημιουργώντας εντυπωσιακές νεκρικές μάσκες, ενώ ένας σπάνιος πάπυρος μέσα σε μια μούμια περιείχε αποσπάσματα από τη ραψωδία Β της Ιλιάδας. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, «αυτό δείχνει την πολιτισμική διάδραση του αιγυπτιακού κόσμου με τον ελληνικό και ρωμαϊκό πολιτισμό».
Οι σοροί ήταν τυλιγμένες σε σάβανα με πολύχρωμα σχέδια, τυπικά της ελληνορωμαϊκής περιόδου που κυριάρχησε στην περιοχή για πάνω από 1.300 χρόνια. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η «πόλη των νεκρών» κρύβει ακόμη πολλά μυστικά, θαμμένα κάτω από την άμμο και έτοιμα να αποκαλυφθούν.
«Κάθε εύρημα μας φέρνει πιο κοντά στην κατανόηση της σχέσης των αρχαίων Αιγυπτίων με τον θάνατο και τη μετά θάνατον ζωή», καταλήγει η Δρ. Χαλιλ. «Αυτή η ανακάλυψη θα μείνει στην ιστορία».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς
Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις
Alfavita Newsroom