ευρώπη
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Σαφές μήνυμα προς την Ουάσινγκτον για τους δασμούς και τη Γροιλανδία – «Οι μονομερείς πιέσεις πλήττουν τις διατλαντικές σχέσεις»

Σε κοινό μέτωπο απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ συγκροτούνται οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, αντιδρώντας στις απειλές του Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμών, με φόντο τη στάση τους στο ζήτημα της Γροιλανδίας.

Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Σουηδία και Φινλανδία εξέδωσαν κοινή δήλωση, στην οποία εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους προς το Βασίλειο της Δανίας και τον λαό της Γροιλανδίας, τονίζοντας ότι οι απειλές για δασμούς υπονομεύουν σοβαρά τις διατλαντικές σχέσεις και ενέχουν τον κίνδυνο επικίνδυνης κλιμάκωσης.

«Θα παραμείνουμε ενωμένοι και σε στενό συντονισμό στην ανταπόκρισή μας. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας», υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποδέχονται μονομερείς πιέσεις που αμφισβητούν την εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική αυτονομία των κρατών.

Οι οκτώ χώρες, όλες μέλη του ΝΑΤΟ, επαναβεβαιώνουν παράλληλα τη δέσμευσή τους για ενίσχυση της ασφάλειας στην Αρκτική, την οποία χαρακτηρίζουν κοινό διατλαντικό συμφέρον. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν ότι η δανική στρατιωτική άσκηση «Arctic Endurance», που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή συμμάχων, είχε σχεδιαστεί εκ των προτέρων και δεν συνιστά απειλή για καμία χώρα.

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και των αρχών της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», καταλήγει η κοινή δήλωση, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Ουάσινγκτον.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Σκάει στην Εκπαίδευση νέα μεγάλη "Βόμβα" για Ιταλικό Πανεπιστήμιο

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μετρο
Νέα Γραμμή 5: Οι 20 σταθμοί που σχεδιάζονται και το νέο μοντέλο μετακινήσεων στην Αττική
Με 20 νέους σταθμούς και συνδέσεις με όλες σχεδόν τις υφιστάμενες γραμμές, το φιλόδοξο έργο στοχεύει να ενώσει γειτονιές χωρίς τη διέλευση από το...
Νέα Γραμμή 5: Οι 20 σταθμοί που σχεδιάζονται και το νέο μοντέλο μετακινήσεων στην Αττική
Γονείς και παιδιά
Επίδομα γονικής άδειας: Με ένα μόνο δικαιολογητικό οι γονείς μπορούν να λάβουν έως 758 ευρώ τον μήνα
Επίδομα γονικής άδειας: Έως 758 ευρώ μηνιαίως για εργαζόμενους γονείς – Όλες οι προϋποθέσεις
Επίδομα γονικής άδειας: Με ένα μόνο δικαιολογητικό οι γονείς μπορούν να λάβουν έως 758 ευρώ τον μήνα