Στρατός Γερμανίας
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους: «Έχουμε ισχυρό αποτρεπτικό δυναμικό, συμβατικό και πυρηνικό» – Τι λέει για Ρωσία, στρατιωτική θητεία και εξοπλιστικά προγράμματα

Ο γερμανός Υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ διαθέτει σημαντική αποτρεπτική ικανότητα απέναντι σε οποιαδήποτε πιθανή επίθεση, είτε συμβατική είτε πυρηνική.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung, τόνισε ότι «δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αμυνθεί. Μπορεί. Έχει σημαντικό αποτρεπτικό δυναμικό. Συμβατικό, αλλά φυσικά και πυρηνικό».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, ο κ. Πιστόριους διευκρίνισε πως «η ερώτηση είναι θεωρητική. Οι ειδικοί του στρατού και οι Μυστικές Υπηρεσίες μπορούν να υπολογίσουν στο περίπου το πότε η Ρωσία θα έχει έτοιμες τις στρατιωτικές της δυνάμεις και θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει επίθεση στην Ανατολική Ευρώπη».

Εκτιμήσεις για 2028-2029 και η ισχύς της γερμανικής άμυνας

Ο Υπουργός υπενθύμισε πως, σύμφωνα με στρατιωτικές προβλέψεις, μια πιθανή ρωσική επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί από το 2029 και μετά, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι ίσως και το 2028. Παράλληλα, επεσήμανε την ισχυρή κατάσταση των γερμανικών δυνάμεων.

«Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση από ό,τι υπονοούν μερικές φορές τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Πάνω απ’ όλα, είναι πολύ καλύτερα τοποθετημένες από ό,τι ήταν πριν από λίγα χρόνια. Είμαστε σε καλό δρόμο, επιταχύνουμε. Για παράδειγμα, έχουμε συνάψει πολύ περισσότερες συμβάσεις για οπλικά συστήματα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

«Ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις» και η απάντηση της Γερμανίας

Στη συνέχεια, ο κ. Πιστόριους χαρακτήρισε τις βλέψεις του Ρώσου προέδρου «ιμπεριαλιστικές φαντασιώσεις», υπογραμμίζοντας την ανάγκη ταχείας και αποφασιστικής αντίδρασης.

«Για αυτόν, η ελευθερία μας, η πολιτική μας τάξη, όπως εμείς την ξέρουμε, δεν έχει καμιά σημασία. Στην απειλή αυτή, πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε γρήγορα και αποφασιστικά, ενισχύοντας την αμυντική μας ικανότητα. Και εδώ έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε».

Παράλληλα, τόνισε την αντίθεσή του στην επαναφορά της γενικής υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. «Πού θα στεγάζονταν οι 350.000 νέοι άνδρες ενός δεδομένου έτους; Ποιος θα τους εκπαίδευε; Η επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας όπως την γνωρίζαμε στο παρελθόν απλώς αποκλείεται αυτή τη στιγμή. Βασιζόμαστε σκόπιμα στην εθελοντική υπηρεσία.

Θέλουμε όσους έχουν κίνητρο και είναι κατάλληλοι. Μακροπρόθεσμα, θα επωφεληθούμε πολύ περισσότερο από αυτό - ακόμα και όταν μιλάμε για υπηρεσία στις εφεδρείες - παρά αν αναγκάσουμε τους νέους να υπηρετήσουν».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Χάρης Δούκας
Χάρης Δούκας: «Ναι» σε κριτική στον Τσίπρα, αλλά «αντίπαλός μας είναι η ΝΔ»
«Αιχμές" κατά της Άννας Διαμαντοπούλου από τον δήμαρχο Αθηναίων: «Οτιδήποτε άλλο είναι δώρο στον Μητσοτάκη»
Χάρης Δούκας: «Ναι» σε κριτική στον Τσίπρα, αλλά «αντίπαλός μας είναι η ΝΔ»
Νίκος Παπαϊωάννου
N. Παπαϊωάννου για 400.000 πτυχία πρώην ΤΕΙ: Γιατί δεν μπήκε η ρύθμιση στη Βουλή
«Χρειάζεται τεχνοκρατική συζήτηση» σημειώνει ο υφυπ. Παιδείας - Γιατί δεν μπαίνουν στα νέα πανεπιστημιακά τμήματα όλοι οι απόφοιτοι των ΤΕΙ
N. Παπαϊωάννου για 400.000 πτυχία πρώην ΤΕΙ: Γιατί δεν μπήκε η ρύθμιση στη Βουλή