Ταξίδι στη Σουηδία
Ξεχάστε τα φάρμακα – Οι γιατροί προτείνουν ταξίδι σε αυτή τη χώρα για θεραπεία

Η ιδέα ότι η τέχνη, η φύση ή η επαφή με τον πολιτισμό μπορούν να έχουν θεραπευτική επίδραση στην υγεία μας δεν είναι καινούργια. Ωστόσο, για πρώτη φορά, ένας ολόκληρος προορισμός προτείνεται επισήμως ως μέσο... αποκατάστασης σώματος και πνεύματος. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη Σουηδία.

Πρόκειται για μια καινοτόμα πρωτοβουλία του εθνικού οργανισμού Visit Sweden, με τίτλο «The Swedish Prescription», που απευθύνεται σε γιατρούς από όλο τον κόσμο, προτρέποντάς τους να εντάξουν σε θεραπευτικά πλάνα δραστηριότητες και εμπειρίες εμπνευσμένες από τον σουηδικό τρόπο ζωής.

Οι «συνταγογραφήσεις» δεν περιλαμβάνουν φάρμακα αλλά σάουνα, κρυοθεραπεία, forest bathing, βόλτες στα δάση, δραστηριότητες σε καθαρό αέρα και φυσικά το δημοφιλές τελετουργικό fika – την παύση της ημέρας για καφέ και κοινωνική επαφή. Η βάση για την πρόταση αυτή είναι επιστημονικές μελέτες που αναδεικνύουν τη σημασία της φύσης, της ανθρώπινης επαφής και της πολιτισμικής συμμετοχής στην ψυχική και σωματική υγεία.

«Η φύση, οι κοινωνικές εκδηλώσεις και η τέχνη έχουν θεραπευτική δύναμη και, προφανώς, η Σουηδία διαθέτει αυτούς τους πόρους σε αφθονία. Ευχαρίστως θα συζητούσα με τους ασθενείς μου το πώς η σουηδική φύση και ο τρόπος ζωής μπορεί να ωφελήσει την υγεία τους – και είμαι ανοιχτή στο να συνταγογραφήσω μια επίσκεψη εκεί, αν το ζητήσουν», δηλώνει χαρακτηριστικά η Dr Stacy Beller Stryer, επιστημονική διευθύντρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού ParkRXAmerica.

Η ιδέα γεννήθηκε όταν δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν τη δυνατότητα «συνταγής» για φυσικές ή πολιτιστικές δραστηριότητες, αν και τα δύο τρίτα δήλωσαν πρόθυμοι να τις ακολουθήσουν – εφόσον προέρχονται από τον γιατρό τους.

Η Dr Stryer, που τα τελευταία χρόνια προωθεί την «πράσινη συνταγογράφηση», θεωρεί ότι η πρόταση της Σουηδίας ανοίγει δρόμο σε μια πιο ολιστική προσέγγιση στην υγεία.

«Έχουμε κάνει τεράστια βήματα στο να μετατρέψουμε τη φύση σε μέρος της δημόσιας υγείας – αλλά μπορούν να γίνουν πολύ περισσότερα. Αγκαλιάζω την πρωτοβουλία της Σουηδίας και ελπίζω να ανατρέψει θεσμικούς και οργανωτικούς περιορισμούς, ώστε να μπορούν τελικά να επωφεληθούν όλοι οι ασθενείς», σημειώνει η ίδια.

Προς το παρόν, οι... συνταγές για τη Σουηδία δεν καλύπτονται από ασφαλιστικά ταμεία. Τα εισιτήρια και η διαμονή εξακολουθούν να ανήκουν στη σφαίρα της προσωπικής επιλογής. Ωστόσο, σε μια εποχή όπου η ψυχική ευεξία θεωρείται εξίσου σημαντική με τη σωματική υγεία, τίποτα δεν αποκλείεται για το μέλλον.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Τσίπρας Ιθάκη
Τσίπρας: Στη Θεσσαλονίκη για εκδήλωση του προοδευτικού χώρου – Αύριο η παρουσίαση της «Ιθάκης» στην Κοζάνη
Ο πρώην πρωθυπουργός θα παραστεί σε συνέλευση πολιτών για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς πριν μεταβεί στη Δυτική Μακεδονία
Τσίπρας: Στη Θεσσαλονίκη για εκδήλωση του προοδευτικού χώρου – Αύριο η παρουσίαση της «Ιθάκης» στην Κοζάνη
President Donald Trump arrives with Inter Miami CF owner Jorge Mas Santos, left, and Lionel Messi for an event to honor the 2025 Major League Soccer champions Inter Miami CF in the East Room of the White House, Thursday, March 5, 2026, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)
Τραμπ: Όταν «τελειώσω» με το Ιράν παίρνει σειρά η Κούβα είπε μπροστά στον Λιονέλ Μέσι
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου για την Κούβα έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο με την Inter Miami και τον Λιονέλ Μέσι
Τραμπ: Όταν «τελειώσω» με το Ιράν παίρνει σειρά η Κούβα είπε μπροστά στον Λιονέλ Μέσι