κακοποιηση σε νηπιαγωγείο
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Η εικόνα μίας 22χρονης που αναλαμβάνει να φροντίσει παιδιά και τελικά μετατρέπεται σε κακοποιητή αποκαλύπτει το σκοτεινό πρόσωπο της έλλειψης ελέγχου.

Σε μία υπόθεση που έχει προκαλέσει σοκ στη βρετανική κοινή γνώμη, η 22χρονη Ροξάνα Λέκα καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης για συστηματική κακοποίηση ανηλίκων σε δύο νηπιαγωγεία όπου εργαζόταν.

Η δικαστής Σάρα Πλατσκ χαρακτήρισε τις πράξεις της «σαδιστικά εγκλήματα», υπογραμμίζοντας την επαναλαμβανόμενη και οργανωμένη φύση της βίας που ασκούσε στα παιδιά.

Η δράση της Λέκα τοποθετείται χρονικά από τον Οκτώβριο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2024. Στο δεύτερο νηπιαγωγείο όπου εργάστηκε, το Twickenham Green Montessori (Ιανουάριος – Ιούνιος 2024), αρκετοί γονείς άρχισαν να παρατηρούν ανεξήγητους τραυματισμούς στα παιδιά τους: μώλωπες, γρατσουνιές και μικρά χτυπήματα.

Η αποκάλυψη ήρθε τον Ιούνιο, όταν εργαζόμενοι είδαν την 22χρονη να τσιμπά παιδιά. Στη συνέχεια, η Μητροπολιτική Αστυνομία εξέτασε υλικό από κάμερες ασφαλείας και εντόπισε σειρά σοκαριστικών πράξεων.

Σκηνές βίας που καταγράφηκαν στις κάμερες

Σύμφωνα με τα βίντεο που εξετάστηκαν:

  • Κλώτσησε επανειλημμένα ένα αγοράκι στο πρόσωπο και το στόμα.

  • Έριξε παιδιά στο πάτωμα, με αποτέλεσμα να χτυπήσουν στο κεφάλι.

  • Έβαλε το βάρος της στην πλάτη ενός μικρού παιδιού.

  • Τράβαγε βίαια νήπια που προσπαθούσαν να ξεφύγουν.

Η ίδια παραδέχθηκε ότι κάπνιζε κάνναβη πριν από τις βάρδιες της και καταγράφηκε να καπνίζει ηλεκτρονικό τσιγάρο σε απόσταση αναπνοής από ένα μωρό.

Οι αντιδράσεις των γονέων

Η δίκη αποκάλυψε το μέγεθος της ψυχολογικής και σωματικής βίας. Μία μητέρα περιέγραψε με δάκρυα στα μάτια:

«Ήταν τρομακτικό να βλέπω πόσο αδίστακτη ήταν η Ροξάνα στο να κακοποιεί ξανά και ξανά το παιδί μου».

Άλλη μητέρα ανέφερε ότι αναγκάστηκε να μετακομίσει από την περιοχή, καθώς το παιδί της εμφάνισε έντονα ψυχολογικά τραύματα.

Πολλοί γονείς δήλωσαν ότι αισθάνονταν ενοχές και δυσπιστία απέναντι στους παιδικούς σταθμούς, τονίζοντας ότι τα παιδιά τους παρουσίασαν συμπτώματα άγχους και διαταραχές ύπνου.

Το ζήτημα της ασφάλειας στα νηπιαγωγεία

Η υπόθεση ανοίγει ξανά τη συζήτηση για την επαρκή αξιολόγηση προσωπικού σε χώρους παιδικής φροντίδας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι παιδικοί σταθμοί ελέγχονται από την Ofsted (Office for Standards in Education), ωστόσο η υπόθεση Λέκα δείχνει κενά στους μηχανισμούς πρόληψης και επιτήρησης.

  • Σύμφωνα με στοιχεία του NSPCC (National Society for the Prevention of Cruelty to Children), το 1 στα 20 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει βιώσει κάποια μορφή σωματικής κακοποίησης.

  • Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη για υποχρεωτικές ψυχολογικές αξιολογήσεις σε όσους εργάζονται με παιδιά.

Αντίκτυπος και επόμενα βήματα

Η Ροξάνα Λέκα θα εκτίσει ποινή οκτώ ετών, ωστόσο οι γονείς τονίζουν ότι τα τραύματα που προκάλεσε στα παιδιά τους θα τα ακολουθούν για όλη τους τη ζωή.

Η υπόθεση αναμένεται να προκαλέσει αλλαγές στη νομοθεσία γύρω από τον έλεγχο και την επιμόρφωση των παιδαγωγών.

Σχόλιο – Προβληματισμός

Η εικόνα μίας 22χρονης που αναλαμβάνει να φροντίσει παιδιά και τελικά μετατρέπεται σε κακοποιητή αποκαλύπτει το σκοτεινό πρόσωπο της έλλειψης ελέγχου. Η κοινωνία οφείλει να διασφαλίσει ότι τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία θα είναι χώροι προστασίας και φροντίδας – όχι τόποι κακοποίησης.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Τι σημαίνει η λέξη «ακηδία»;

Πανελλήνιες 2026: Θέματα, Λύσεις, Αποτελέσματα και Bάσεις στο google

Κατσαρίδες στο σπίτι: Τα φυτά που «υπόσχονται» φυσική απώθηση

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Δίκη στο ΣτΕ
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αναγνώριση πτυχίων Φυσικοθεραπείας από τρίτες χώρες – Πρότυπη δίκη για κρίσιμα ζητήματα επαγγελματικής ισοδυναμίας
Πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά χιλιάδες αποφοίτους ελληνικών και ξένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, επαγγελματικούς συλλόγους, πανεπιστήμια και...
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αναγνώριση πτυχίων Φυσικοθεραπείας από τρίτες χώρες – Πρότυπη δίκη για κρίσιμα ζητήματα επαγγελματικής ισοδυναμίας
εμμα καρυωτάκη
«Θα τον περιμένει η Έμμα» – Συγκίνηση για την Έμμα και τον άνθρωπο που έζησε τρία χρόνια με το ήπαρ της
«Εκεί θα σε περιμένει η Έμμα»: Συγκλονίζει η μητέρα της 21χρονης που αποχαιρέτησε τον άνθρωπο που έζησε με το ήπαρ της κόρης της
«Θα τον περιμένει η Έμμα» – Συγκίνηση για την Έμμα και τον άνθρωπο που έζησε τρία χρόνια με το ήπαρ της