Disney
Δείτε ποια είναι αυτά και πώς συνδέονται με τις ταινίες

Οι πασίγνωστες ταινίες της Disney με τις πριγκίπισσες που ζουν σε κάστρα, είναι εμπνευσμένες από αληθινά κάστρα, τα οποία στέκονται ακόμα διατηρημένα και επιβλητικά.

Η Meredith Cohen, ιστορικός αρχιτεκτονικής με εξειδίκευση στον Μεσαίωνα, εντόπισε τα πραγματικά κάστρα που εμφανίζονται με μικρές παραλλαγές σε ταινίες όπως: «Χιονάτη και οι Εφτά Νάνοι», «Ωραία Κοιμωμένη»,«Ραπουνζέλ»,«Αλαντίν»,«Frozen» και «Brave», σχολιάζοντας λεπτομέρειες για λογαριασμό του αρχιτεκτονικού περιοδικού Architectural Digest.

Álcazar of Segovia

σεγκοβια

Το Álcazar of Segovia, είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κάστρα - παλάτια του Μεσαίωνα στην πόλη Σεγόβια στην Ισπανία. Υψώνεται επιβλητικά  πάνω σε ένα απόκρημνο βράχο μοιάζοντας αποκομμένο από τα υπόλοιπα σπίτια. Το στοιχείο που το κάνει τόσο ξεχωριστό είναι το σχήμα του που μοιάζει με την πλώρη ενός πλοίου.

Σύμφωνα με την Cohen αποτέλεσε έμπνευση για το κάστρο της βασίλισσας στην ταινία «Η Χιονάτη και οι Εφτά Νάνοι», παρά τις φανταστικές προσθήκες. Οι ρεαλιστικές ομοιότητες είναι φανερές στα μικρά παράθυρα και την πέτρινη πρόσοψη του σχεδίου. Αυτού του είδους οι αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες εφαρμόζονταν τότε ως προστασία από τους εισβολείς, καθώς πρόκειται για αμυντικές κατασκευές. Το πραγματικό κάστρο έχει πολύ λιγότερους πυργίσκους. Ο λόγος που στην ταινία έχουν σχεδιαστεί περισσότεροι είναι για να δοθεί μια μαγική αίσθηση, για να δείχνει πιο επιβλητικό και πιο τρομακτικό.

Κάστρο Neuschwanstein

καστρο

Το Neuschwanstein, ένα βαυαρικό κάστρο επί εποχής του βασιλιά Λουδοβίκου Β' της Βαυαρίας, αποτέλεσε έμπνευση για τον σχεδιασμό του κάστρου του βασιλιά στην ταινία η «Ωραία Κοιμωμένη». Επειδή όμως πρόκειται για παραμύθι οι δημιουργοί της Disney πρόσθεσαν και λίγη φαντασία για να προκαλέσουν μια πιο μυστικιστική αίσθηση.

Η ιστορικός αναφέρει ότι πολλά από τα χαρακτηριστικά του παλατιού του παραμυθιού, παραπέμπουν σε διαφορετικές εποχές: Υπάρχουν αναγεννησιακοί, γοτθικοί και σκανδιναβικοί πυργίσκοι εκτός από τις γοτθικές αψίδες. Ωστόσο αυτό το φανταστικό κάστρο έχει πάρει αρχιτεκτονικά στοιχεία από διαφορετικές χρονικές περιόδους ενώ  χρησίμευσε ως πρωτότυπο σχέδιο για άλλα περισσότερα κάστρα της Disney.

Mont-Saint-Michel

καστρο

Το Corona Castle στην ταινία Tangled σύμφωνα με την ιστορικό είναι «ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενσωμάτωσης μιας δομής στην ιστορία». Το animation της Disney βασίζεται στο Mont-Saint-Michel, όπου αρχικά υπήρχε ένα αβαείο των Βενεδικτίνων σε ένα μικρό νησί έξω από τη Νορμανδία στη Γαλλία.

Τελικά η εκκλησία έγινε φυλακή και στην πραγματικότητα το Mont-Saint-Michel είναι προσβάσιμο μόνο δύο φορές την ημέρα κατά την άμπωτη. Αυτές οι δύο λεπτομέρειες συμβολίζουν δύο σημαντικά μέρη της ιστορίας της πριγκίπισσας: Η φυλακή συμβολίζει την πρώιμη ζωή της Ραπουνζέλ παγιδευμένη σε έναν πύργο και οι παλίρροιες που μπαινοβγαίνουν απεικονίζουν τα μαλλιά της που χρησιμοποιούσε για να συνδεθεί με τον έξω κόσμο.

Κάστρα Eilean Donan και Dunnottar

καστρο

Το βασίλειο του DunBroch στην ταινία Brave εμπνεύστηκε από δύο κάστρα στη Σκωτία: το Eilean Donan και το Dunnottar Castle. Το animation θυμίζει πολύ τα πραγματικά κάστρα ειδικά στην πέτρινη πρόσοψη, ωστόσο υπάρχουν δύο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις.

Πρώτον, η ιστορία διαδραματίζεται στον 10ο αιώνα, αλλά τα κάστρα δεν κατασκευάζονταν με πέτρα μέχρι τον 11ο αιώνα. Δεύτερον, το παλάτι είναι ερειπωμένο επομένως είναι ασυνήθιστο να ζουν άνθρωποι σε αυτό.  Ωστόσο η ιστορικός εξηγεί ότι αυτές οι λεπτομέρειες μάλλον χρησιμοποιούνται στην ταινία για να δείξουν την ένταση που επικρατούσε μεταξύ των φυλών.

Ταζ Μαχάλ

ταζ μαχαλ

Κοιτάζοντας το παλάτι του Ταζ Μαχάλ στην Ινδία γίνεται αμέσως ξεκάθαρο ότι παραπέμπει στην ταινία Αλαντίν. Οι ομοιότητες είναι εμφανείς αν και υπάρχουν κάποια στοιχεία που περιλαμβάνουν και άλλους πολιτισμούς.

Η τιρκουάζ πόρτα θυμίζει την πολύχρωμη αρχιτεκτονική στην Ινδία, όμως οι τρούλοι μοιάζουν περισσότερο με ρωσικές ορθόδοξες εκκλησίες, παρόμοιες με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βασιλείου στη Μόσχα.

Φρούριο Akershus και εκκλησία Borgund Stave

καστρο

Δεδομένου ότι το Frozen εμπνεύστηκε από έναν σκανδιναβικό θρύλο, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το κάστρο στην Arendelle, τη φανταστική χώρα της ταινίας, σχεδιάστηκε σύμφωνα με τη σκανδιναβική αρχιτεκτονική.

Το παλάτι είναι σχεδιασμένο με πολλά αετώματα και ένα καμπαναριό που καλύπτεται από ένα κωδωνοστάσιο. Η οχύρωση γύρω από το κάστρο βασίζεται στο οχυρό Akershus, το οποίο χτίστηκε αρχικά ως στρατιωτικό οχυρό κοντά στο Όσλο.

Η κατοικία, από την άλλη πλευρά, ήταν εμπνευσμένη από κάτι εντελώς διαφορετικό. Στην ταινία είναι κατασκευασμένη από ξύλο, όπως φαίνεται από τα ξύλινα ζευκτά στο εξωτερικό.

Αυτή η λεπτομέρεια δεν μοιάζει πραγματικά με κάστρο, αλλά σύμφωνα με την ιστορικό θυμίζει περισσότερο τη νορβηγική εκκλησία στο Borgund.

καστρο

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

poseidonos
Ποσειδώνος: Έχει σκαφτεί το 80% της σήραγγας- Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία
Θα καταργηθούν 6 φανάρια, εξασφαλίζοντας ταχύτερη διέλευση των οχημάτων αλλά και ευκολότερη πρόσβαση των πεζών στη θάλασσα
Ποσειδώνος: Έχει σκαφτεί το 80% της σήραγγας- Πότε θα δοθεί στην κυκλοφορία