Σεισμός Τουρκία
Eren Bozkurt/Anadolu Agency/Getty Images
Τι ανέφερε ο Ευθύμιος Λέκκας για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία μετά τους μεγάλους σεισμούς που σημειώθηκαν

Στην Τουρκία βρίσκεται η ελληνική αποστολή που μεταφέρθηκε για να παρέχει βοήθεια στις υπεράνθρωπες προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων πολιτών.

Στην αποστολή, μαζί με μία ομάδα έμπειρων πυροσβεστών της 1ης ΕΜΑΚ, βρίσκεται και ο Ευθύμιος Λέκκας που θα παρέχει επιστημονική επικουρία για το σεισμικό φαινόμενο που εκδηλώθηκε.

«Δεν υπάρχει τίποτα»

«Δεν υπάρχει τίποτα, χαμηλές θερμοκρασίες, έντονη βροχόπτωση και ύπνος έξω στην ύπαιθρο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», λέει ο Ευθύμιος Λέκκας από την Αντιόχεια στη νότια Τουρκία.

«Δύσκολες συνθήκες, δεν υπάρχει συντονισμός» λέει μεταξύ άλλων στο MEGA ο κ. Λέκκας. «Έχουν καταρρεύσει χιλιάδες κτήρια».

«Είναι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Υπάρχει χάος. Δεν υπάρχει συντονισμός της εξωτερικής βοήθειας. Επικρατεί ένα χάος και στην πόλη και στους δρόμους… Είχαμε κάποιες επαφές για το πού θα πάμε. Είναι πολύ δύσκολο, δεν υπάρχει επίσημο κέντρο συντονισμού», πρόσθεσε.

Η βοήθεια που είναι αναγκαία

«Θα πρέπει να διατρέξουμε μεγάλα τμήματα της καταστραφείσας περιοχής. Θα πρέπει να εντοπίσουμε το είδος της βοήθειας που χρειάζεται, το είδος της παρέμβασης, την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας που είναι πολύ κομβικό σημείο», δήλωσε ο Ευθύμιος Λέκκας.

«Η σεισμική διέγερση προκλήθηκε από εγκάρσιο ρήμα, με διεύθυνση βορειοανατολική νοτιοδυτική. Υπάρχει ρήγμα με αντίθετη διεύθυνση. Μέσα από τα δύο ρήγματα ουσιαστικά η αραβική πλάκα προχωρά προς το βορρά. Μάλιστα, προχώρησε προς το βορρά 3 μέτρα με τον πρώτο σεισμό και γύρω στα 2 με τον δεύτερο. Η πλάκα διαμελίζει την Τουρκία, αυτός είναι ο μηχανισμός που προκάλεσε τον σεισμό», συμπλήρωσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Θέλετε να χάσετε 2 - 4 κιλά σε μία εβδομάδα; Αυτή είναι η ιδανική δίαιτα

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα