ιραν-διαδηλωσεις
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 14.000 συλλήψεις τους τέσσερις μήνες των διαδηλώσεων που άρχισαν στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Ιράν

Τριάντα πολιτικές κρατούμενες στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων της γαλλοϊρανής ερευνήτριας Φαριμπά Αντελκά και της κόρης του πρώην προέδρου Χασεμί Ραφσαντζανί, υπέγραψαν άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή κι απαιτεί να τερματιστούν οι εκτελέσεις διαδηλωτών στην Ισλαμική Δημοκρατία.

«Εμείς, πολιτικές και ιδεολογικές κρατούμενες στην πτέρυγα γυναικών της φυλακής Εβίν (της Τεχεράνης), απαιτούμε να λάβουν τέλος οι εκτελέσεις διαδηλωτών και οι άδικες ποινές που επιβάλλονται στους κρατούμενους στο Ιράν», αναφέρει το κείμενο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Ανεξαρτήτως των θρησκευτικών και πολιτικών πεποιθήσεών μας και της καταγωγής μας», όλες «καταδικαστήκαμε σε συνολικά 124 χρόνια κάθειρξης έπειτα από άδικες και αδιαφανείς διαδικασίες», ποινές «ίσες με αρκετές γενιές».

Η γαλλοϊρανή Φαριμπά Αντελκά συνελήφθη τον Ιούνιο του 2019 και της επιβλήθηκε ποινή πέντε ετών φυλάκισης διότι «έθεσε σε κίνδυνο» την «εθνική ασφάλεια». Η Ναχίντ Ταγαβί, γερμανοϊρανή υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, καταδικάστηκε να εκτίσει 10 χρόνια κάθειρξη το 2021 για παρόμοιους λόγους.

Η Φαεζέ Χασεμί, πρώην βουλεύτρια, κόρη του ιρανού πρώην προέδρου Χασεμί Ραφσαντζανί, καταδικάστηκε τον Ιανουάριο να εκτίσει πέντε χρόνια φυλάκιση επειδή επέκρινε το κληρικαλιστικό καθεστώς. Η Νιλουφάρ Μπαγιανί, οικολόγος ακτιβίστρια, καταδικάστηκε να εκτίσει έξι χρόνια κάθειρξη για «κατασκοπεία».

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights, με έδρα τη Νορβηγία, τουλάχιστον 481 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 109 κινδυνεύουν να εκτελεστούν εξαιτίας των διαδηλώσεων. Τουλάχιστον τέσσερις έχουν ήδη απαγχονιστεί.

Η Τεχεράνη παραδέχεται πως εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 14.000 συλλήψεις τους τέσσερις μήνες των διαδηλώσεων που άρχισαν στα μέσα Σεπτεμβρίου στο Ιράν.

Έναυσμα των μαζικών κινητοποιήσεων ήταν ο θάνατος νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής. Η Μαχσά Αμινί, 22 ετών, πέθανε τη 16η Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών, που της πρόσαψε ότι δεν κάλυπτε πλήρως τα μαλλιά της και άρα παραβίαζε την εξαιρετικά αυστηρή νομοθεσία στην Ισλαμική Δημοκρατία για τον ενδυματολογικό κώδικα των γυναικών.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekpaideytikoi_1242019.jpg
Εκπαιδευτικοί κατά διευθυντή σχολείου: Σοβαρές αιχμές για εμπλοκή μαθητών σε υπηρεσιακή διαμάχη
«Ο Διευθυντής του ΓΕΛ Μυκόνου συγκέντρωσε υπογραφές ανήλικων μαθητριών για θέματα που αφορούν τη δουλειά και την παρουσία εκπαιδευτικών στο σχολείο!»
Εκπαιδευτικοί κατά διευθυντή σχολείου: Σοβαρές αιχμές για εμπλοκή μαθητών σε υπηρεσιακή διαμάχη
apognosi
Το μπλε της θάλασσας και η ελπίδα που έγινε πολυτέλεια...
Παιδιά που χάθηκαν , γιατί η φτώχεια τους , τους απέδειξε ότι μόνο το πανεπιστήμιο είναι μέσο ανέλιξης , και σε έναν κόσμο που αλλάζει , οδηγήθηκαν...
Το μπλε της θάλασσας και η ελπίδα που έγινε πολυτέλεια...
οδοντοβουρτσα
Μπορεί το βούρτσισμα μετά το φαγητό να βλάψει τα δόντια
Παρότι πολλοί θεωρούν ιδανικό να βουρτσίζουν τα δόντια αμέσως μετά το γεύμα, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η συνήθεια μπορεί να έχει το αντίθετο...
Μπορεί το βούρτσισμα μετά το φαγητό να βλάψει τα δόντια
πανελ
Φυσική χωρίς μέτρο: Όταν το εξεταστικό ξεπερνά το σχολικό βιβλίο
Οι μαθητές που στηρίζονται αποκλειστικά στη σχολική διδασκαλία αισθάνονται ότι εξετάζονται σε ύλη και επίπεδο διαφορετικό από αυτό που διδάχθηκαν.
Φυσική χωρίς μέτρο: Όταν το εξεταστικό ξεπερνά το σχολικό βιβλίο